gyerek

7+1 játékötlet, amitől boldog és kiegyensúlyozott lesz a gyermeked

Ezekre a játékokra minden gyereknek és szülőnek szüksége van!

Vendégposzt következik a Cukimamik oldalról, ahol Pethő Orsolya pszichológus  ad szuper ötleteket például arra, mit játsszunk, ha a gyerek csal a játékban.

104

„Sokan vagyunk szerintem, akiknek fizikai fájdalmat okoz autókat tologatni a szőnyegen, vagy huszadjára átöltöztetni a babákat. Aztán ott van a vacsikészítés, még el kell küldeni egy e-mailt, és jajj, kifolyik a szennyes is a kosárból. Őszintén szólva olyanokkal is találkoztam, akiknek fogalma sincs, mit is kéne játszani a gyerekkel. És tökéletesen megértem őket. A játék a gyerekek „munkája”. Minden emlős csemete játszik, ezen keresztül tanulja meg az életet. Eközben utánozza a felnőtteket, gyakorolja, pallérozza készségeit. Emellett remek szorongáscsökkentő, de lehet az egyik legjobb kapcsolaterősítő otthon a családban. Az igazság az, hogy arra nem feltétlenül van szüksége egy gyereknek, hogy a szüleivel játsszon, ha van erre módja kortársakkal, más gyerekekkel. De óriási ajándék, ha erre rendszeresen jut idő.

Az autótologatáshoz nincs rád feltétlenül szüksége, de létezik néhány olyasfajta játék, amit kizárólag a szeretett felnőttel, szülővel jó együtt átélni.

Ha nem megy a babázás, csempészhetünk játékosságot a mindennapjainkba – mert mindig olyan komolyak vagyunk, nem? Van olyan diszciplína, ami szerint mind a fontosság, mind a komolyság súlyos elmebetegség. És valóban. A játék és a nevetés a legjobb feszültségoldó szerek.

 103

Most csupa olyan egyszerű játékot gyűjtöttem össze, amit a legdilettánsabb szülők is kipróbálhatnak. Készségfejlesztő hatásuk nulla, annál nagyobb a kapcsolat és szeretet építő faktor bennük. A gyerekek imádni fogják. Eredményük menthetetlenül: összekapcsolódás szülő és gyerek között.

Szeretet ragasztó: azért ez a neve, mert nincs gyerek, aki ebből ne érezné, hogy a szülei szeretik. Kergesd játékosan körbe a lakásba, mondogasd, milyen sok puszit kell neki adnod, mennyire szükséged van arra, hogy megölelgesd. Néha kapd el, borítsd be a „szeretettel”, aztán hagyd futni, és essél viccből kétségbe, miközben tovább kergeted. Remek gyógyír összeveszés, vagy más kapcsolatromboló események után.

Segítség, szeretnek a szüleim: az előbbi játék kétszülős változata, ahol versengtek, ki tud több puszit adni a gyereknek, kinek van nagyobb szüksége az ölelésre. Játékosan vesszetek össze ezen a pároddal.

105

„Nem” robot: ha épp olyan hangulatban van, hogy mindenre nemet mond, állítsd kihívás elé. „Hányszor tudod egymás után kimondani, hogy NEM? Százszor biztosan nem! Gyere játsszuk azt, hogy én mondom, hogy igen, te pedig azt feleled rá, hogy NEM! Mégpedig azon a hangon, ahogy én mondtam.” Előveheted az összes vicces hangodat, utánozhatsz kutyát, lovat, kukorékolhatsz „igenül”, garantáltan élvezni fogja – és nem utolsó sorban összehangolódtok, így kigyógyul a nem körből.

Ha hatalmi harcba keveredtetek: OK, legyen ő az irányító. Változz át egy óriás szörnnyé, és adj a kezébe egy távirányítót, amivel téged tud mindenfélére kényszeríteni. Néha kifogyhat az elem, és elszabadulhat a szörny, De aztán hagyd, hogy újra a kezébe vegye az irányítást. Ha megnyom egy gombot, akkor tudsz csak elindulni, megállni, stb. A játék után már könnyebb lesz elindulni fogat mosni.

Ha csal a játékban, és így nyer: Minden gyerekkel előfordul, de az még nem segített egy gyereken se, hogy ilyenkor erkölcsi szentbeszédet tartunk. Játszd túl, mennyire kiborultál azon, hogy te vesztettél. Add elő az elkeseredettség karikatúráját. Nyilván tudja, hogy csalni nem szép dolog, de veszekedés helyett nevettek egy jót, és az üzenet ugyanúgy átmegy.”

És hogy mit játsszunk a gyerekkel, amikor nyafog? Megtudhatod, a Cukimamik oldalán.

Szép napot!

A bejegyzés a Cukimamik oldal képeit képeit tartalmazzák. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük