otthon,  praktikum

Hogyan gyűjtsünk paradicsommagot?

Nincs  finomabb a saját,  kerti földben vagy a teraszon, erkélyen termett  valódi piros, zamatos paradicsomnál! Össze se lehet hasonlítani a bolti halványkákkal, amiket féléretten szednek, és amik kényszerűségből elpirulnak a sok mesterséges fény láttán.

22

Éppen ezért jó ültetni paradicsomot, már csak azért is, mert igen hálás növény és a kezdő kertészek is nyugodtan próbálkozhatnak vele. Ha sikerült egy régi, ízes paradicsomfajtára szert tennünk, akkor érdemes a magját kinyerni, hogy tavasszal elültetve ismét finom csemegéhez jussunk.

A legtöbb növény esetén elég megszárítani a növény magját, de a paradicsomnál kicsit más a helyzet. A paradicsomban ugyanis egy “csírázásgátló” van beépítve, ami megakadályozza, hogy a magok a növényben kicsírázzanak. Ahhoz, hogy ezt az anyagot eltávolítsuk, erjedést kell beindítani. Hogy hogyan? Íme a paradicsommag kinyerése lépésről lépésre.

Szedjük le a legédesebb, legérettebb paradicsomot, majd vágjuk ketté és a kanalazzuk ki a magvakat egy üvegedénybe.

40

Öntsünk rá vizet, és fedjük le az edény tetejét szalvétával, hogy ne kerüljön bele rovar és por.

41

Néhány nap múlva a víz felszínén penész jelenik meg, a magvak a pohár fenekére süllyednek.

4

Ekkor öntsük le a vizet  a penészréteggel, paradicsomhússal együtt, majd a magvakat többször öblítsük át, szűrjük le.

20

A leszűrt magvakat terítsük ki és hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak, ezért minden nap rázogassuk meg kicsit, hogy ne tapadjanak össze. (Papírtörölközőre ne tegyük, mert abba beleragadnak).

21

Ha már teljesen szárazak, papírzacskóba kell tenni őket, és feliratozva száraz, hűvös helyre tenni.

Csak a genetikailag stabil fajták (pl. magyar tájfajták) esetében lesz olyan a termés, mint az anyanövénynél.

Ötlet forrása itt.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

No Comments

 • Sándor Pintér

  Nagyon hasznos eljárás. Én most ettem egy olyan paradicsomot, amit saját termés magjáról ültettek. Az év legfinomabb paradicsoma volt. Pedig profi termelőknél keresem, a legfinomabb fajtákat, és tőlük veszem közvetlen.
  Nagyon finom volt régen a K3 – as, de az F1 hybrid volt, és ma már nem ugyanaz.
  Ezt Hévízgyörkről hozta egy kedves néni a Hunyadi téri Piacra. Vékony húsú leves, édes, aromás, illatos, el is áll. Nem zöld talpas és nincs olyan csutkája, mint amilyen az almának szokott lenni. Ilyen nőtt gyerek koromban a kertben, csak úgy, ott ahol a nyáron a lecsó előkészítő mólósét kiöntöttük.

  • Rácz Anikó

   Igen, összehasonlíthatatlanul finomabbak az igazi kerti paradicsomok, mint ahogy a fán érett barack is. A gyerekeim egyébként nem eszik meg a paradicsomot, de a kertből úgy szemezgetik, mintha gyümölcs volna. Mert olyan is. 🙂

   • Sándor Pintér

    Igen ez pontosan így van nálunk is. Az unokámmal rengeteg paradicsomot meg tudunk enni a szezonjában.
    Évtizedekkel ezelőtt, délvidéki barátoméknak, Adára sok féle magot vittem, meg ők is szereztek be, zömmel horvát nemesítéseket. Nyáron egyszer rendeztünk egy bő félnapos paradicsom kóstolást is. Afféle borverseny jelleggel. Volt vagy tíz féle paradicsom, felcikkezve, csak azonosító számmal ellátva. Mellé jó bácskai friss kenyér, sertés zsír, meg füstölt szalonna. A helyszín az udvari lugasból kialakított, szőlővel futtatott, szaletli volt. És mint ilyen helyhez dukál, néhány kancsóval a díjnyertes, helybeli “Disznóháti Kékfrankos”-sal is emeltük a verseny ünnepáéyességét. De jó is lenne megismételni, vagy akár rendszeressé teni..
    Tömörebben. Szeretjük a jóféle frissen szedett, intenzív szár illatú paradicsomot.

    • Rácz Anikó

     Hú, ez nagyon jól hangzik! Ezt a paradicsomversenyt ki kell próbálnunk! 🙂 A leírás pedig annyira élménydús, hogy rögtön kennem kellett egy jó zsíros kenyeret, amit kerti paradicsommal falatoztunk a férjemmel. Köszönjük! 🙂

     • Sándor Pintér

      Köszönöm a stílust métató szavakat. Mindig vallottam: szép emlékeket méltó módon idézzünk!
      Későre halasztódott reggelim, szintén paradicsom zsíros-kenyérrel. Párom most érkezett meg hat hatalmas karéj friss, jó Lipóti kenyérrel. Unokámnak minden napi tízórai bázisa is ez a fajta kenyér. Örömmel láttam ennek a pékségnek felfutását, bár sajnos a kiszámítható, egyenletes minőség rovására ment. DE NEM ALBÁN PÉK!!! Most a PICK Mangalica zsírral lesz megkenve. Természetesen nem a “vendéglátós” oldala. 🙂 Ma terítékre kerül egyfajta sárga paradicsom is. Történetét késöbbiekben, ha lesz rá idő, majd leírom. Merre van az paradicsom termő kiskert?

     • Rácz Anikó

      Köszönöm a beszámolót. 🙂 Tiszaújvárosban van kertünk, elsősorban gyümölcsös, de néhány zöldség is megterem magaságyásban. Szép napot!

 • Emőke Cserge

  Köszönöm szépen Anikó az infót!
  Mi még csak most kezdünk a konyhakert megvalósításához…..azt hiszem figyelem majd sokat mit írsz a témával kapcsolatban.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük