recept,  sajt

Mi leszel, ha nagy leszel, avagy sajt házilag

Kislánykoromban, amikor a  felnőtt jövőmet kellett elképzelni, mindig házról, kertről, nagy családról álmodtam, akiknek kemencében sütöm a finom, illatos kenyeret, melyre a páratlanul finom, saját készítésű lekvárt kenek, reggelente közösen lángost reggelizünk a szépen terített asztal körül, a lángosra pedig saját készítésű sajtot reszelünk. Szóval amolyan nagymamás idillt, amiben nincs rohanás és tele van kedvességgel, türelemmel.
Hááát, ehhez képest persze folyton rohanunk, és ahhoz is sok évnek kellett eltelnie, mire végül találtam egy olyan lángos receptet (ezt majd a jövő héten közreadom), ami még nekem is sikerült, így legalább a hétvégi lángos reggelit megvalósítottam az álmomból.:-)
És hogy az álmom teljes legyen, végre találtam egy egyszerű sajt receptet is. Úgy tűnik, mire majd nagymama leszek, talán még a kenyérsütés is menni fog 🙂
A házi trappista sajt receptet az Ami konyhából kikerül oldalon találtam.
Hozzávalók:
  • 1 liter HÁZI tej
  • 0,5kg túró
  • 6 dkg vaj
  • 1 db tojás (ezt én kihagytam)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 púpozott kávéskanál só
A túrót a tejjel forrásig főzzük, majd sűrű szitán leszűrjük.

A leszűrt túróhoz adjuk hozzá a vajat, sót, szódabikarbónát, (tojást), és keverjük alaposan össze, tegyük egy lábosba és folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg nyúlós lesz.

Ekkor tegyük egy kisebb tálba, én 4 kis adagra osztottam, és kettőbe fokhagymát tettem, de lehet fűszerezni mással is, például kakukkfűvel, dióval. Ha kihűlt, kiboríthatjuk és 2 napig hagyjuk száradni, utána folpackba csomagolva mehet a hűtőbe.
Nagyon finom, reszelhető, szeletelhető, és begyűjtheted a családtól a sajtmester elismerést!
Szép napot!
Keress a Facebook-on is: minden nap új ötlet, inspiráció itt:
https://www.facebook.com/pages/Anapfenyillatablogspothu/250663971725153?ref=hl

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük