DIY,  otthon

Kiskert a magasban

Szponzorált tartalom

Egy aprócska területen is termeszthetünk zöldségeket, fűszernövényeket és dísznövényeket is együtt, megteremtve a mini városi oázisunkat.

Tetőfarm a teraszon

Rendszeres olvasóknak talán feltűnt, hogy a blog kert rovata kicsit megváltozott: bár most is jelentkezem kerti ötletekkel, a növényeim fotójával, de a helyszín már más: a korábbi hétvégi kert helyett a tetőteraszon kialakított kis kertet mutatom.

Éveken keresztül 1000 nm-es zártkertben gazdálkodtunk: tele sok-sok gyümölcsfával, bokorral, szőlővel, szederrel, homoktövissel, bodzával, magaságyással, madarakkal, a kisfiam gesztenyéből nevelgetett kis csemete gesztenyefájával.

Aztán 3 éve ezt a kertet el kellett adnunk, és akkor tudatosult bennünk, hogy bár imádjuk a hétvégi kirándulásokat, nagyon hiányoznak a növények, a gazdálkodás. Ekkor vágtunk bele a tetőterasz-projektbe.

Korábban az első emeleti tetőteraszon egy-két muskátli, és tuja nevelkedett és nemcsak azért, mert volt kertünk, hanem amiatt is, mert ez a tetőfelület nehezített terep: az erős szél, a napsütés, a tető nyári felmelegedése és a galambok miatt, illetve évelőknél a teleltetés is külön feladat.

Az első évben fűszernövényekkel kezdtük, ezek nagy kaspókban nőnek nálunk: szurokfű, levendula, többféle menta, citromfű, orvosi zsálya, rozmaring. Tavaly újrahasznosított ágydeszkából ládakertet építettünk: került bele paradicsom, metélőpetrezselyem, hagyma, retek, saláta, körömvirág, büdöske és balkonvirágok.

Igyekszünk minél többféle, balkonra való növényt ültetni, olyan társításokban, amik segítik egymást.

A paradicsom mellé kerül bazsalikom, büdöske, a málnához körömvirág. Ezek a növények segítik egymást. A kórokozók ellen természetesen védekezünk: például csalánlével erősítve a növényeket.

Idén bővítettük a ládakertet, próbálkozunk balkonmálnával, és balkonszederrel, tájfajta paradicsomokat ültettünk, valamint a régóta áhított hortenzia is bekerült a balkonnövényeink közé.

Hogyan készíts ültetőládát?

Ha ti is kedvet kaptatok a balkon-, gang-, vagy teraszkertészethez, mutatom, mi hogyan csináltunk ültetőládát.

A projekthez a faanyagokat és a szerszámokat, festékeket a Praktikerben szereztük be.

Amire szükséged lesz (80*35*28 cm-es ládához):

Fűrészáru ( 6 db, 19*94*1500, 2db 18*100*2000)

Párnafa (1 db, 18*100*2000)

Facsavar (30 db 4*35, 4 db 4*60)

Színtelen vastaglazúr

Fűrész, csiszoló, fúró-csavarozógép, ecset

A fűrészárukat méretre vágtuk, megcsiszoltuk.

Először elkészítettük a láda alját a lábakkal: előfúrás után összecsavaroztuk a 3 aljdeszkát a lábakkal.

Ezután a láda 3 hosszabbik oldallécét csavaroztuk össze a méretre vágott párnafákkal. Ezt rögzítettük a talphoz. Ugyanígy jártunk el a másik oldal esetében is.

Végül a rövidebb oldal deszkáival fedtük be a láda oldalát.

A kész ládát színtelen vastaglazúrral kentük le.  Ha balkonkertünk van, nem célszerű a sötét edényzet, mert az jobban felmelegszik, és a növények hamarabb kiszáradnak.

Tájfajta paradicsom DIY növényjelölővel

Azt már korábban is megtapasztaltuk, hogy a tájfajta paradicsomok sokkal ellenállóbbak társaiknál. Mi csak Böszörményi rendíthetetlennek nevezzük azt a paradicsomot, amelyiknek első palántáit apukám kertjéből kaptuk, és amelyik mindenféle időjárás mellett is állja a sarat a teraszon, sok kis apró bogyóból álló fürtöket hozva.

Szóval ezen felbuzdulva idén még négy tájfajta paradicsomot is nevelünk. Bár palánta korukban mindegyik elég gyengécskének tűnt, és a májusi, júniusi hidegben szegénykék lilára fagytak, mostanra jól megerősödtek.

Mivel nagyon kíváncsiak voltunk, melyik hogy válik be, melyik mennyire ízlik majd, növényjelölőt is készítettem hozzájuk.

Van tojás alakú termést hozó Fadd, ami salátákhoz kitűnő, a sárga Cegléd, ami könnyen feldolgozható, a koktél, a Máriapócs és a Tolna, „a rongyos”: lapított, barázdált bogyójú, befőzésre kitűnő. A Máriapócs már érik és tényleg nagyon finom.

Amire szükséged lesz:

bambusz növénytámasz

vékonyabb falap

kötözőzsineg

ragasztó

akril filctoll

A bambusz növénytámaszt méretre fűrészeltük, majd reszelővel megreszeltünk egy kis felületet, hogy a falap szépen felfeküdjön a bambuszon.

A falapot ragasztóval rögzítettük, majd zsineggel körbetekertük. Akrilfilctollal feliratoztuk. Célszerű lakkozni is, ha azt szeretnénk, hogy tartós maradjon.

Miért jó a városi kert?

Nagy öröm olyan élelmiszert enni, amit magadnak termelsz. Bár egy ekkora kertben nem tudunk mindent megtermelni magunknak, de friss zöldfűszerekből folyamatos az ellátás, a mentából, citromfűből szörpöt, teát készítünk, a bazsalikomból pesto lesz.

Van friss tépősaláta, paradicsom és a málna és a szeder is megajándékozott minket néhány szem terméssel.

A városi kertészkedés igazi meditatív tevékenység.

A kiskertünkben mindig ellazulok, az orrom megtelik a fűszernövények illatával, belemélyedek a paradicsomok kacsolásába, megfigyelem a körömvirágra szálló méheket és közben kapcsolódok a természettel.

Tavaly megjelentek a kiskertünkben a kacsafarkú szenderek, dongtak a méhek, vannak cinkéink, rigóink, akik visszatérő vendégek a tetőkertünkben. A korábban kopár tetőkert benépesült élettel.

Reggelente kávézás közben Grafit cicánkkal szoktuk nézni, – persze Grafit nem kávézik közben – ahogyan a cigánycsuk végigszalad a növények között, majd összeszed egy-egy bogarat.


Ezt a posztot a Praktiker Magyarország szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.hu sajátja.


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡