Chimichurri – az argentínok „pestója”, a szósz, ami mindenhez finom
Sokféle felhasználású, egyszerű elkészíteni és isteni finom: ez a chimichurri.
A férjem készítette először ezt az igen finom szószt nálunk, és annyira feldobta a húsokat, hogy azóta rendszeresen készítjük, már csak azért is, mert a teraszon bőségesen terem a metélőpetrezselyem, az oregánó és a hagyma is.
Ez a – magyarul – vidáman hangzó nevű zöld szósz eredetileg egy argentín mártás, amit a BBQ marhasültekhez kínáltak.
A szósz nevét feltehetően a baszk bevándorlók hozták magukkal az Óvilágból Argentínába. A kifejezés szabad fordításban körülbelül annyit tesz, hogy
különféle dolgok tetszőleges sorrendben összekeverve.
A chimichurri (csimicsurri) mára világszerte elterjedt, kitűnő sültekhez, halakhoz, grillezett sajtokhoz, salátákhoz, de egy szelet ropogós kenyérrel is isteni.
És elkészíteni sem bonyolult.
Hozzávalók:
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor koriander
fél fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
2 ek. vörösborecet
nagy csipet só, bors
csipetnyi chilipehely
oregánó
1 dl olívaolaj
A hozzávalókat tegyük aprítógépbe és zúzzuk össze, de csak óvatosan a pépesítéssel: a chimichurri nyugodtan maradhat kissé darabosabb. Ez a szósz tényleg hasonlít a pestóra, de annál kicsit hígabb. A fűszerezést, ízesítést nyugodtan lehet variálni. Egy (fertőtlenített) befőttesüvegben, hűtőben tárolva akár hetekig eláll, néhány nap elteltével azonban már nem lesz olyan intenzíven zöld színű.
Jó étvágyat! Anikó
Szép napot! A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡