recept

Chimichurri – az argentínok „pestója”, a szósz, ami mindenhez finom

Sokféle felhasználású, egyszerű elkészíteni és isteni finom: ez a chimichurri.

A férjem készítette először ezt az igen finom szószt nálunk, és annyira feldobta a húsokat, hogy azóta rendszeresen készítjük, már csak azért is, mert a teraszon bőségesen terem a metélőpetrezselyem, az oregánó és a hagyma is.

Ez a – magyarul – vidáman hangzó nevű zöld szósz eredetileg egy argentín mártás, amit a BBQ marhasültekhez kínáltak.

A szósz nevét feltehetően a baszk bevándorlók hozták magukkal az Óvilágból Argentínába. A kifejezés szabad fordításban körülbelül annyit tesz, hogy

különféle dolgok tetszőleges sorrendben összekeverve.

A chimichurri (csimicsurri) mára világszerte elterjedt, kitűnő sültekhez, halakhoz, grillezett sajtokhoz, salátákhoz, de egy szelet ropogós kenyérrel is isteni.

És elkészíteni sem bonyolult.

Hozzávalók:

1 csokor petrezselyemzöld

1 csokor koriander

fél fej lilahagyma

3 gerezd fokhagyma

fél citrom leve

2 ek. vörösborecet

nagy csipet só, bors

csipetnyi chilipehely 

oregánó

1 dl olívaolaj

A hozzávalókat tegyük aprítógépbe és zúzzuk össze, de csak óvatosan a pépesítéssel: a chimichurri nyugodtan maradhat kissé darabosabb. Ez a szósz tényleg hasonlít a pestóra, de annál kicsit hígabb. A fűszerezést, ízesítést nyugodtan lehet variálni. Egy (fertőtlenített) befőttesüvegben, hűtőben tárolva akár hetekig eláll, néhány nap elteltével azonban már nem lesz olyan intenzíven zöld színű.

Jó étvágyat! Anikó

Szép napot! A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡