család,  kirándulás

Illatos időutazás Tihanyban

 A tihanyi levendula már a múlt században is világhíres volt.

Photo by Dorné Marting on Unsplash

Amint kiszálltunk a kocsiból azonnal megéreztük a levendula tisztán-édes illatát. Mondhatom azt, hogy az orrunk után mentünk, bár a régi lepárló is segített rátalálni az Illatok Házára, ahol egy interaktív kiállítás, látványmanufaktúra és bemutatóterem várt ránk.

Lepárláskor  „olyan illat volt a faluban, amikor főzték a levendulát, hogy egy drogéria is megirigyelhette volna.”

A Ház kertje és a Belső-tóra néző kilátás azonnal elvarázsolt minket, már csak ezért és az illat miatt is megérte ide betérni.

A kiránduláson tavaly ősszel voltunk.

Kedves invitálásra bementünk a kiállításra, ami, bár 3 kis teremből áll, mégis tele van érdekességekkel.

A tihanyi levendula története

Itt tudtuk meg például, hogy Magyarország első levendula ültetvényét Bittera Gyula vegyész telepítette az 1920-as évek közepén Tihanyban. Addig az országban csak a középkori kolostorkertekben volt ismert a levendula.

Photo by Elena G on Unsplash

Bittera Gyula a Tihanyi Apátságtól bérelt egy területet, ahová Franciaországból hozott szaporítóanyagot. Az apátság nem nagyon bízott a vállalkozásban, ezért kötelezték arra, hogy mandulát is telepítsen, legyen haszna is a kezdeményezésnek. Ma is látható egy-egy példány belőlük a Tihanyi Őslevendulásban.

Nem várt siker történt, Tihany speciális időjárásának és a vulkáni kőzetnek köszönhetően a Tihanyban termesztett levendula illóolaj felvette a versenyt a franciákéval. Sőt, voltak évek, amikor a tihanyi levendulaolaj jobb minősítést szerzett, mint a provence-i. Nagy szó volt ez, a tihanyi levendula még a tőzsdén is jegyzett volt, olyan cégek vásároltak Bittera Gyulától, mint a Coty.

Persze a történelem közbeszólt, 1949-ben Gyula gyárait és tulajdonát államosították, őt és családját meghurcolták.

1951-ben engedték ki a börtönből, majd abban a „kegyben” részesült, hogy visszahelyezték a saját, korábbi gyárának főmérnöknek, ugyanis nem sokan értettek a gyógynövényekhez, illóolajokhoz akkoriban.

Később a Budapesti Pipereszappangyár kutatómérnökeként folytatta tovább a munkáját, ekkor már a tihanyi levendulaültetvények pusztulásnak indultak.

Mint megtudtam, ő alkotta meg gyerekkorom kedvenc levendula szappanjának receptjét is. De az ő nevéhez fűződik például a kapszaicin kivonása a paprikából, amit reumás fájdalmak ellen használnak.

A levendula újratelepítése a Tihanyi-félszigeten 1986-ban kezdődött el, manapság pedig újra nagyon divatos.

Eau De Tihany bemutatóterem

Nagyon sok érdekességet tudtunk még meg a kiállításon, mindenképpen érdemes megnézni azt, majd megismerni a látványmanufaktúrát és megszagolgatni, megcsodálni a szappanokat, parfümöket, szobaillatosítókat az Eau De Tihany bemutatótermében.

Persze, szappanokkal, parfümmel megpakolva indultunk a sétány felé, mert aki ide betér, azt az illatok elvarázsolják.


A kiállítás Az Illatok Házában találjátok, a nyitvatartás, cím, a linken elérhető.


Szép napot! A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡