Álompuha juhtúrós pogácsa
Aki eddig ezt a pogácsát megkóstolta, azonnal kérte a receptet is.
Házias, pillekönnyű, finom, ízes, nálunk pillanatok alatt elfogyott. Pedig a férjem nem is szereti a juhtúrót, de ebben a csodapogiban csak pont annyira érződik, amitől utánozhatatlanul isteni lesz.
A receptet és a pogácsát Bem Erikától, egykori szomszédasszonyomtól kaptam, aki csodákat tud sütni és most veletek is megosztja a juhtúrós pogácsa receptjét.
Bárki, aki eddig ezt a pogácsát nála megkóstolta, azonnal elkérte a receptet.
Hát nem csodálom. Csak annyit mondok, hogy hálás vagyok a gumis derekú nadrágomért. A pogácsa több napig is puha marad, de ezt mi nem tudtuk tesztelni.
„Hozzávalók:
50 dkg liszt átszitálva
3 dkg friss élesztő
25 dkg vaj (82%)
25dkg juhtúró (én kistelekivel készítem)
2 tojássárgája
165 g tejföl (20-25% zsírtartalom)
1 dkg só
1 teáskanál kristálycukor
fél dl tej
1 tojás a pogácsa lekenéséhez
tetejére sajt, szezámmag, köménymag ízlés szerint
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejjel, cukorral felfuttatom. A vajat a liszttel elmorzsolom, majd a juhtúrót is hozzáadom, és alaposan összedolgozom. Közepébe fészket készítek és ennek közepébe teszem a többi hozzávalót, majd rétestészta keménységűvé gyúrom.
1 órán keresztül langyos helyen kelesztem (kelesztőtálban fél óra).
Majd 2 cm vastagra nyújtom a tésztát, 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Tojással megkenem és ízlés szerint szórom sajjttal, szezámmaggal vagy köménymaggal.
A tepsiben 10-15 percig még újra kelesztem.
A sütőt 170 fokra állítom, (alsó- felső sütés+gőzfunkció) 15-17 percig sütöm. Javaslom, ha nincs gőzfunkció, akkor egy fémtálba rakjunk vizet a sütő aljába.
1 adagból kb. 100 db pogácsa lesz.”
Bár Erika mindig is szeretett sütni, igazán 3 éve lett ez a hobbija, amikor a lányának After Eight ízesítésű torta kellett, így Erika elkészítette neki:
„Utána elkapott a gépszíj ennek sikerén felbuzdulva. Elkezdett jobban érdekelni a dekorálás, a díszítés, hogy mennyi szépet lehet alkotni a finomságok elkészítésével. A modern tortákat autodidakta módon, youtube videókkal, workshopon való részvétellel sajátítottam el. „ – mesélte Erika.
A család kedvence a kakaós kalács, és Erika is ezt szereti a leginkább sütni, mert amikor legelőször elkészítette, a lánya az ajtón belépve megjegyezte, hogy de jó otthon-illat van.
Erika ingatlanközvetítőként dolgozik, de mivel a sütés szerelem lett, mellette még cukrászatot is tanul.
Nézzétek, milyen csodákat süt!
Erika Instagram oldalát ide kattintva éritek el.
Szép napot! Anikó
A bejegyzés sajátR képeket, illetve Bem Erika fotóit tartalmazza.
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡