recept,  szilveszter,  Ünnep

Álompuha juhtúrós pogácsa

Aki eddig ezt a pogácsát megkóstolta, azonnal kérte a receptet is.

Házias, pillekönnyű, finom, ízes, nálunk pillanatok alatt elfogyott. Pedig a férjem nem is szereti a juhtúrót, de ebben a csodapogiban csak pont annyira érződik, amitől utánozhatatlanul isteni lesz.

A receptet és a pogácsát Bem Erikától, egykori szomszédasszonyomtól kaptam, aki csodákat tud sütni és most veletek is megosztja a juhtúrós pogácsa receptjét.

Bárki, aki eddig ezt a pogácsát nála megkóstolta, azonnal elkérte a receptet.


Hát nem csodálom. Csak annyit mondok, hogy hálás vagyok a gumis derekú nadrágomért. A pogácsa több napig is puha marad, de ezt mi nem tudtuk tesztelni.


“Hozzávalók:

50 dkg liszt átszitálva

3 dkg friss élesztő

25 dkg vaj (82%)

25dkg juhtúró (én kistelekivel készítem)

2 tojássárgája

165 g tejföl (20-25% zsírtartalom)

1 dkg só

1 teáskanál kristálycukor

fél dl tej

1 tojás a pogácsa lekenéséhez

tetejére sajt, szezámmag, köménymag ízlés szerint

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejjel, cukorral felfuttatom. A vajat a liszttel elmorzsolom, majd a juhtúrót is hozzáadom, és alaposan összedolgozom. Közepébe fészket készítek és ennek közepébe teszem a többi hozzávalót, majd rétestészta keménységűvé gyúrom.

1 órán keresztül langyos helyen kelesztem (kelesztőtálban fél óra).

Majd 2 cm vastagra nyújtom a tésztát, 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Tojással megkenem és ízlés szerint szórom sajjttal, szezámmaggal vagy köménymaggal.

 

A tepsiben 10-15 percig még újra kelesztem.

A sütőt 170 fokra állítom, (alsó- felső sütés+gőzfunkció) 15-17 percig sütöm. Javaslom, ha nincs gőzfunkció, akkor egy fémtálba rakjunk vizet a sütő aljába.

1 adagból kb. 100 db pogácsa lesz.”


Bár Erika mindig is szeretett sütni, igazán 3 éve lett ez a hobbija, amikor a lányának After Eight ízesítésű torta kellett, így Erika elkészítette neki:

„Utána elkapott a gépszíj ennek sikerén felbuzdulva. Elkezdett jobban érdekelni a dekorálás, a díszítés, hogy mennyi szépet lehet alkotni a finomságok elkészítésével. A modern tortákat autodidakta módon, youtube videókkal, workshopon való részvétellel sajátítottam el. „ – mesélte Erika.

A család kedvence a kakaós kalács, és Erika is ezt szereti a leginkább sütni, mert amikor legelőször elkészítette, a lánya az ajtón belépve megjegyezte, hogy de jó otthon-illat van.

Erika ingatlanközvetítőként dolgozik, de mivel a sütés szerelem lett, mellette még cukrászatot is tanul.

Nézzétek, milyen csodákat süt!

Erika Instagram oldalát ide kattintva éritek el.


Szép napot! Anikó

A bejegyzés sajátR képeket, illetve Bem Erika fotóit tartalmazza.

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡