inspiráció,  kirándulás

Mammutfenyők árnyékában

12 érdekesség a Szarvasi Arborétumról.

Az arborétumok és botanikus kertek iránti rajongásom az egyetemi éveimre vezethető vissza: már akkortájt sem volt könnyű megszervezni az órarendet, és előfordult, hogy bekerült a napba egy-két lyukasóra.

Ebbe azonban nem fért bele, hogy hazamenjek, így az egyetemen ütöttem el az időt. Szerencsére a botanikus kert az oktatási épületek mellett volt, így amint megjelent az első napsugár, én már a kertben róttam a köröket, vagy egy árnyas padon tanultam éppen.

A Pepi-kertben már többször jártunk a családdal, és mindannyiszor elvarázsol bennünket  a természet, a fák, cserjék, virágok, a Hármas-Körös holtága. Közel 1600 fa-és cserjefaj közel 80 hektáron, itt akár egy egész napot el lehet tölteni. Összeszedtem néhány érdekességet, ami nekünk nagyon tetszett itt.

 • A Pepi-kert nevét Bolza Józsefről kapta, aki feleségével, róf Batthyány Annával fák és dísznövények telepítésébe fogott a területen. Haláluk után a kastélyt és a földbirtokot is József keresztfia, Pál örökölte, ő folytatta a növénytelepítést, és az arborétum kialakítását. Ő adta a Pepi-kert nevet is, nagybátyja emlékének tisztelegve. A Pepi név ugyanis Bolza József gyerekkori olasz nevének beceneve volt, és őt Pepi bácsinak szólította a család.  (Pepe, Beppe, Peppino –Józsi)
 • A gróf ültette a 36 méter magas, mintegy százéves mammutfenyőt, ami eredetileg Kalifornia erdeiben növekedett. A mamutfenyő kérge puha, porózus, és tűzálló, ami megvédi a fát erdőtüzek esetén.

 • A kertben van Kínai mammutfenyő is: az itt élő 70 éves példány közel a legidősebb Európában. 1941-ben ősmammutfenyő néven írták le a kutatók, és úgy gondolták, hogy egy kihalt fajról van szó. Még ebben az évben élő példányokat találtak Kínában, innen az elnevezés.
 • Másik érdekes fa a kertben a vasfa: azért nevezik így, mert igen kemény fa, és a sűrűsége nagyobb, mint a vízé, elsüllyed, ha vízbe kerül, így persze csónak sem készülhet belőle.

 • A kertben pávák, köztük kék pávák grasszálnak.
 • Az illatukkal és gyönyörű szépségükkel elvarázsolnak bennünket a magnóliák, melyek nagy számban találhatóak az Arborétumban.
 • Az Arborétum remek piknikező hely, sokan ücsörögnek a kert meghitt zugaiban leterített plédeken, falatozva, különösen húsvétkor.

 •  A régi víztorony már a Bolza gróf idejében is állt a Holt-Körös partján, most itt van a kikötő, ahonnan sétahajók indulnak.
 • A vízparton mocsárciprust is láthatunk.
 • A kertben van a Mini-Magyarország: egy csodálatos makettpark a történelmi Magyarország nevezetes épületeivel.

 • A gyerekek nagy örömére szabadtéri játékokra is bukkantunk a járdák mentén: van itt lengőteke,  sakk- és malompálya,  torpedó. De a legjobban a gyufás fejtörő tetszett nekik.
 • Bejelentkezés után meg lehet látogatni pepi gróf varázstanyáját, ami egy interaktív botanikai múzeum, vagy részt lehet venni szabadulós játékokon. Mindkettő létszámfüggő.

Szép napot!

Fotók: saját, Szarvasi Arborétum.

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük