otthon

Így tisztítsd ki hóval a szőnyeget!

Környezetbarát tisztítás, ahogy nagyanyáink is csinálták.

Gyerekkoromból emlékszem, hogy a frissen lehullott hó 2 dologra alkalmas – persze a hóember építésen és a hógolyózáson, szánkózáson kívül.

Fortepan, Erky-Nagy Tibor

Ha ez az első hó a télen, akkor sürgősen meg kell mosakodnunk benne.  Nálunk ugyanis azt tartották,  ha az első hóban megmosakszunk, egész évben szépek leszünk.

Így aztán kislányként a tesómmal szaladtunk, és a pár milliméteres hóból is megpróbáltunk annyit összegyűjteni, amivel megmosakodhattunk, hogy tuti szépek legyünk.

A másik a szőnyeg tisztítása volt: emlékszem, ahogyan kihordtuk a szőnyegeket a hóba, majd hóval átsepertük, ütögettük, forgattuk, végül még jól ki is poroltuk. Gyerekként szerettük ezt, jó mókának tűnt  a szőnyeg megfürdetése, aztán eltűntek az igazi havas telek, és el is felejtkeztem erről a tisztítási módszerről.

Egészen mostanáig: ki akartam ugyanis a szőnyeget az ünnepek előtt alaposan takarítani, a tisztító is szóba jött, de a friss hó láttán gondoltam, teszek egy próbát. Persze a mikéntről először egyeztettem anyukámmal, mert nem emlékeztem már pontosan, hogyan csináltuk.

Szóval kivittük a szőnyeget a teraszra, és letettük a tiszta hóba, a színével felfelé. Alaposan beszórtuk hóval, és megseprűztük a szőnyeget. A legjobb a porhó erre, mert az nem áztatja el az anyagot.

Ezután megfordítottuk, és porolni, ütögetni kezdtük: a havon látszódott a sok por, szennyeződés, ami kijött a szőnyegből.

Végül alaposan kiporoltuk, ezt már a hintaágy felső vázára terítve.

Majd behoztuk a szőnyeget és megszárítottuk: nálunk erősen fagyott, így a száradás viszonylag gyorsan ment, kb. fél-egy óra alatt száraz lett a szőnyeg, de nem is volt túlságosan átnedvesedve.

Szárazon még kiporszívóztam. Sokkal fehérebbnek nem láttam, de mindenképpen frissebbnek, tisztábbnak lett. A mi minőségellenőrünk, Grafit cicánk azonnal jónak minősítette.

A cicáról tudni kell, hogy imádja a tisztaságot: azonnal birtokba veszi a frissen felmosott padlót, kisúrolt fürdőkádat, szóval mindent, ami tiszta.

Szép napot!

A bejegyzés saját fotókat tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük