recept

Isteni frissítő: dinnyés jégkása házilag

Lédús frissítő, tisztán gyümölcsből.

Ha nyár, akkor dinnye. És bár a dinnye önmagában is megunhatatlan, de salátaként és jégkásaként is kiváló. Tele gyümölccsel, igazi hűsítő, ami a kánikulában még jobban esik.

Gyerekkoromban még lovaskocsiról árulták, és nem csíkos volt, hanem méregzöld. Legalábbis felénk ezt a verziót ültették. Ne kopogtattuk, nem válogattuk, a kocsis adta a kezünkbe, de előtte meglékelte nekünk, hogy ellenőrizhessük, hogy biztosan mézédes-e. Persze a kóstolást mindig magamra vállaltam.

Fortepan, Urban Tamás

A gömbölyű dinnyét aztán cekkerben hoztuk haza, ami jól megvágta a kezünket a cipelés közben.

De nem bántuk, mert a dinnye igazi csemegének számított az ebéd után, sőt kenyérrel a vacsorát is helyettesítette.

Alig bírtuk kivárni, hogy a dinnye jól lehűljön a kútvízben és ehessünk végre belőle. Lecsurgattuk az asztalon a levét, lével borítottuk a ruhánkat is, aminek csak anyukánk nem örült.

Így ment ez egészen Lőrincig, aki csak jött és belepisilt a dinnyébe, és attól fogva már nem volt jó.

A dinnye szezonja az augusztus volt, és bár már nyár elejétől (sőt, egész évben) kapható, a dinnye és az augusztus valahogy mégis összeforrt.

Hozzávalók:

dinnye (kb. 50 dkg)

05-1 dl víz

méz

fél citrom leve

A dinnyét kimagozzuk, majd hozzáadjuk a vizet, a citrom levét és némi mézet. Ezt pürésítsük, majd tegyük a fagyasztóba egy órára. Ekkor vegyük ki, majd villával törjük össze, és mehet ismét a fagyasztóba néhány órára.

Ha teljesen megfagyott, botmixerrel (ami a jeget is viszi) átkeverjük, és jegesen tálaljuk.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük