csináld magad,  DIY,  karácsony,  Ünnep

Így készíts grincsfát!

Egy modern karácsonyi dekoráció, mely könnyen és hamar elkészíthető.

 

A múlt héten egy különleges workshopon jártam, a Cordia szervezésében: PandArte, azaz Bánhidi Dóra vezetésével grincsfát készítettünk.

Bár a grincsfa, vagy manófa manapság az egyik legdivatosabb karácsonyi kiegészítő, nálam valahogy kimaradt a készítése.

És nem, nem amiatt, mert nevét  a kis zöld mesebeli szörnyről, Grincsről kapta, aki nem szerette se az embereket, se a karácsonyt. A mesét Seuss Geisel írta még az 1950-es években, és ahogy a mesékben lenni szokott, Grincs minden rosszaságát megbánja, sőt a mese végén az embereket is vendégül látja a barlangjában.  Szóval szerethető, tanulságos a történet, és Dr Seuss meséit egyébként is szeretem.

Most viszont ez egy nagyon jó alkalom volt, hogy Dóri – akivel közösen szerepeltünk A nagy DIY könyvben –  és édesanyja segítségével elkészítsek egy manófát, és alaposan bele is szeressek ebbe a dekorációba.


De vágjunk is bele a készítésbe, mutatom, hogyan készíthettek ti is manófát.


Amire szükséged lesz:

 kaspó

 oázis

zanót, fenyőágak

 vékony kötöző

 ragasztó vagy ragasztópisztoly

 karácsonyi díszek, dekorációs elemek

dióhéj, toboz, fahéj, esetleg szárított narancs, szaloncukor

 selyemszalag

A grincsfa zöldjei

A zanót neve a grincsfával együtt robbant a köztudatba, megmondom őszintén, korábban nemigen hallottam róla: ez egy évelő növényfajta, szép zöld színnel, olyan hatása van, mint egy végtelen hosszú tűlevélnek.

Virágkereskedésekben kapható, bár ilyenkor igencsak megnövekszik iránta a kereslet, így ha mégsem tudnánk beszerezni, helyette tuját, vagy más örökzöldet is használhatunk.

Így kezdjünk neki

Első lépésként be kell áztatni az oázist, minimum negyed órára – ebbe fogjuk betűzni a növényeket. Fontos, hogy az oázis teljesen megszívja magát vízzel. Miután kész, méretre vágjuk, hogy beférjen a kaspóba.

Ezután következik a zöldek betűzdelése: hogy a grincsfa alja kicsit hasas legyen, érdemes a tűzőhab közepébe fenyőágakat tenni.  E köré kell a zanótot betűzdelni, kissé megdöntve a szálakat, majd alul körben fenyő- és tujaággal körberakni.

A zanót hosszú, hegyesen szúrós növény, vigyázzunk a szemünkre készítés közben. 

Ettől lesz grincs a fa

Ezután egy négykezes feladat következik – kivéve, ha virágkötő vagy – a zanótot alulról felfelé haladva szorosan körbe kell tekerni egy zöld madzaggal, ahogyan közelítünk a fa csúcsához, egyre szorosabban és sűrűbben. Ha már a fa közepénél járunk a madzaggal, helyezzük a szálak közé a drótot, és így folytassuk a körbetekerést.

Ezek után hajlítsuk a fát tetszés szerint – akár nagyobb kanyart is belerakhatunk.

A zöld madzagot színes selyemszalaggal vagy gyöngyökkel el is rejthetjük, álcázhatjuk.

Jöhet a díszítés!

Ez aztán az igazán flow tevékenység, ahol az ember elveszti az időérzékét. A grincsfára egy ragasztópisztoly segítségével rögzíthetjük a díszítést: gömböket, terméseket, fahéjrudat, szárított narancshéjat, kedves apróságokat.

A grincsfának is van csúcsa

A lekonyuló szár legvégére a hagyományos karácsonyfához hasonlóan szintén dísz kerül, azonban a formájából adódóan nem muszáj hosszúkás csúcsokban gondolkodnunk. Válasszunk inkább egy felfüggeszthető gömb- vagy csillagdíszt.

A workshopon készült egy videó is, ahol időnként én is feltűnök, hol koncentrálva, hol teljesen elvarázsolva.

 

 

Az én grincsfám ilyen lett, most a bejárati ajtó előtt díszíti a lakásunkat viccesen kunkorodó csúcsával.

A workshopon ért egy nagyon kellemes meglepetés is: már a grincsfa készítése közben rám-rám mosolygott egy kedves hölgy, akivel aztán szóba is elegyedtünk, és kiderült, hogy régi olvasója a blogomnak.  Annyira aranyos volt Szilvi és olyan jóleső érzés volt vele beszélgetni, még közös fotót is készítettünk.

Szilvi gyönyörű, letisztult grincsfája:

 


A workshop  a Corvin Sétányon, a Cordia egyik újépítésű otthonában volt, kellemes, meghitt volt így a hangulat, mintha csak egy barátnőmhöz mentem volna vendégségbe.

A Cordia  -Magyarország legnagyobb lakásfejlesztője –  most induló workshop-sorozatának célja, hogy mindig újabb és újabb ötleteket adjon azoknak, akik szívesen dobnák fel valamilyen saját készítésű dekorációval otthonukat.

A kreativitás az egyik fő védjegye a Cordia otthonoknak is” – mondta az eseményen Szili Tímea, a Cordia marketingvezetője. „Ez a kreativitás éppúgy jellemzi az épületek, lakások megtervezésének mikéntjét, mint azt, ahogyan a Cordia csapata – a tulajdonosok kérésére – élhető, kényelmes, modern és praktikus enteriőrt alkot az otthonokban.”


 

Fotó: saját, Bajnóczi Szilvia, Cordia

Köszönjük a  Cordia meghívását  a grincsfa készítő adventi -sajtótájékoztató – workshopra. 

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük