inspiráció,  otthon

A százéves bérházi kislakás csodálatos átváltozása

Körfolyosó, geometrikus csempelapok, és a modern skandináv.

A kislakást, mely a Corvin mozitól néhány percre található, Gabi leginkább a jó elhelyezkedése, és kedvező ára miatt vette meg még 2010-ben. Akkor még csak hobbi szinten foglalkozott a lakberendezéssel, de ez a „szerelem” később hivatásává is vált, a Bournemouth-i Művészeti Egyetemen szerzett diplomát belsőépítészetből, és jelenleg is Dél-Angliában tanul, formatervezést.

A szecessziós stílusban épült szépséges kis bérház túlélt sok viharos évet, és most felújított belső udvarával, és patinás lépcsőházával örvendezteti meg az itt lakókat.

„A körfolyosós  bérház 1912-ben épült, sok-sok fürdőszoba nélküli kislakással. Az utcakép és a környék főleg az elmúlt néhány évben változott sokat a közeli városfejlesztési projektnek köszönhetően.

A lakás 24 nm, az ablakok északi tájolásúak és a körfolyosóra néznek. Ugyan nagyon picike a lakás alapterülete, de jó beosztásának és a 3,3 méteres belmagasságának köszönhetően sokkal tágasabbnak tűnik, és már a megvételekor megláttam benne a lehetőséget. ” -mesél Gabi a kezdetekről.

Mi volt a fontos a berendezésnél, a helyiségek kialakításánál?

A legnagyobb kihívás a rendelkezésre álló kevés hely és a még kevesebb fény kihasználása volt. Rugalmasan alakítható berendezésre és helytakarékos megoldásokra volt szükségem, hiszen a térnek egyerre kell funkcionálnia mint konyha, nappali, hálószoba, étkező vagy éppen dolgozószoba. A lakás szegényes fényviszonyain világos berendezéssel es sok-sok tükör elhelyezésével segítettem.

Kezdetben papírlapon, a lakás frissítésekor már számítógépes programon terveztem.

Milyen stílusú a lakás?

Modern, skandináv.  Mindig is szerettem a skandináv stílust. Leginkább az egyszerű, letisztult formavilág, a természetes anyagok és világos színek használata vonz.

Milyen színeket használtatok a falon? Milyen színek dominálnak a lakásban?

A falakat fehérre festettük, a bútorok zöme szintén fehér illetve világosszürke.  Ez a semleges színséma remek alapot nyújt a enteriőr frissítéséhez. Most a trópusokat idéző zöldes textíliákkal, pálmaleveles képekkel és a piros hintaszékkel vittem némi színt a nagy fehérségbe.

A lakás egyterű, az egy helyiségben különböző zónákat alakítottak ki, más-más funkcióval:

„A nappaliban a legfontosabb bútordarab természetesen az éjjel-nappal üzemelő kinyitható kanapé lett. A fehér gurulós asztalka nappal dohányzóasztalként, este pedig éjjeliszekrényként funkcionál.

A nagy gardróbszekrény gyakorlatilag mindent elnyel, de az áttetsző ajtóknak és a nagy tükörnek köszönhetően mégsem uralja a helyiséget. A helytakarékoskodás olyan jól sikerült, hogy végül egy Eames hintaszéknek is maradt hely.

Az étkező részben a kinyitható sötétbarna kisasztal nyitott állapotában négyszemélyes étkezőasztalként, összecsukva pedig konzolasztalként vagy íróasztalként funkcionál.  Az asztalhoz tartozó négy összecsukható széket a fürdőszobaajtó melletti kis sarokban tárolom.

Olyan konyhát szerettem volna, ami felett nem jár idő.  Azt hiszem, ez egész jól sikerült, hiszen több mint 7 évvel a beszerzés után is majdnem újnak hat a bútor.

Az egyfalas konyhabútor maximálisan kihasználja a kis helyet, és könnyedén elférnek benne a nélkülözhetetlen konyhai eszközök. Ilyen pici konyhában viszont mindig rendet kell tartani, hogy minél több maradjon a rendelkezésedre álló munkafelületből.”

Készült-e valami sajátkezűleg a lakásban?

A fekete-fehér előszobafal saját ötlet volt, a megvalósítás pedig családi csapatmunka eredménye.

A bejárati ajtó melletti fal a lakás a legunalmasabb pontja volt, pedig a kanapén ülve mindig azt kellett néznem.  Így született meg a dekoratív előszobafal ötlete. Mintás, fekete-fehér textillel vontunk be egy nagyméretű natúr farostlemezt, erre kerültek a fogasok és akasztók.

Időközben lakberendezést is tanultál. Mi az, amin változtatnál a lakásban? Mik a további tervek a lakás berendezésével kapcsolatban?

Remélem,  hogy sikerült minden rendelkezésre álló  négyzetcentimétert kihasználni,  így most semmin nem változtatnék.  Persze ma már néhány dolgot másképpen csinálnék. Ha újra kezdhetném a lakás berendezését, kevesebb új bútort vásárolnék, es inkább egyedi, használt darabokra vadásznék.

Ha kíváncsi vagy Gabi további munkáira, itt találod.

Fotók: https://www.infocusinteriors.com/

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.