csináld magad,  dekoráció,  DIY,  füzetborító,  inspiráció,  ötletek

Mihez kezdj egy üres füzettel?

10+2  kreatív ötlet, hogy megtöltsd tartalommal a jegyzetfüzetedet.

Minden ezzel a kis jegyzetfüzettel kezdődött, amit néhány hete láttam meg a Lidl-ben. Szerelem volt eső látásra, ha mondhatunk ilyet, bár akkor még csak egy fotón láthattam, mert egy hármas egységcsomag részeként alaposan be volt csomagolva.

Nézegettem az aranyló, fényképezős borítóját, a jópofa méretét, aztán mégis ott hagytam, mert hirtelen nem jutott eszembe, mire is használhatnám.

A legközelebbi vásárlás alkalmával az almák és a krumplik mellől,  fél szemmel pásztáztam a középső sort, ahol korábban a füzetek voltak, és igencsak meglepődtem, hogy megfogyatkozott a számuk.

Nos, persze azonnal meg kellett néznem közelebbről, hogy van-e még a kedvencemből, és mivel már csak egyetlenegy árválkodott belőle, nem volt szívem a polcon  hagyni.

Olyan boldogan hoztam haza, azóta viszont csak nézegetem és kerülgetem, mert semmi sem tűnik elég jónak ahhoz, hogy megtöltsem vele a kis noteszemet.

Ezt orvosolandó, összegyűjtöttem néhány ötletet, mire használhatnánk a kallódó, túl szép kis noteszeket, füzeteket, hátha nálad is lapul egy-kettő a fiókban.

Lista, lista, lista

Megnézendő filmek, elolvasandó könyvek, kedvenc sorozatok, zenék listája.

Nekem sokszor olyan jól jön, ha nem kell észben tartanom, ha valaki ajánl például egy filmet, hanem felírom a címét, és ha alkalmam van, megnézem. De lehet például étel lista  is, mert az is jó, amikor nem jut eszembe, mit kellene főznöm.

Hálanapló

Erről írtam már korábban, mi este megbeszéljük a gyerekekkel, hogy mi volt jó a napban. De ez bekerülhet egy szép füzetbe is. Elég akár egy mondat is. Néha észre sem vesszük a jó dolgokat magunk körül.

Rékánál, a Habfürdő blogon olvastam egy nagyon érdekes kihívást: igaz, hogy ez nem köthető a füzetekhez, de ez is egyfajta összegzése a velünk történteknek: minden nap egy másodpercet akar videóra venni az életéből.  Rékának az  ötletet egy TED-es előadás adta, érdemes elolvasni nála az előzményeket is.

És ha most legyintenél, hogy mennyire kevés az a napi egy másodperc, akkor íme egy videó, amely az  ötletgazda egy évét mutatja, másodpercnyi történésekből felépítve.

Elképesztő, ugye, hogy mennyire számít minden másodperc.

Kollázs a füzetbe

Mehetnek a noteszbe kollázsok is, azokról a dolgokról, amik fontosak neked, vagy inspirálnak: képekkel, feliratokkal, rajzokkal, idézetekkel, csak rajta áll.

Aranyköpések

Anyaként nem feledkezhetünk el a gyerekek legjobb, legtalálóbb, legviccesebb mondásairól sem, hiszen pár év, de akár néhány hónap távlatából is megfakulnak ezek a jó kis szövegek.

Persze nemcsak a gyerekek szövegei szuperek, tanárok, családtagok, nagyapák, nagymamaák, nagybácsik örökérvényű mondatairól se feledkezzünk meg.

Gondolatok, ötletek

Ezek bizony azonnal lejegyzendők, mert később hasznos lesz visszaolvasni őket.

Célok, bakancslisták

Ha leírod a vágyaidat, céljaidat, sokkal jobban tudsz rájuk koncetrálni, így nagyobb az esélye, hogy valóra is válnak majd.

Én például szeretek a gyerekekkel megvalósítandó ötleteket is összegyűjteni, például, hogy mit csinálunk/csinálhatunk a téli, nyári, őszi szünetekben. Így könnyebb tartalmasan, közösen tölteni az időnket.

Receptes füzet

Szerintem van annak valami bája, ha szépen kézzel írott füzetekből sütünk, főzünk. Én is gyűjtöm a recepteket, de csak azok kerülnek bele a titkos receptes füzetembe, amit kipróbáltunk, és bejött a családnak. Megjegyzést is szoktam hozzá írni, például, hogy mire kell odafigyelni, kinek a kedvence.

Tervezem, hogy majd készítek egy-egy példányt a gyerekeknek is, akik felnőtt korukban kapják meg a családi receptgyűjteményt, aminek lapjai akkorra már kicsit besárgulnak, igazi békebeli hangulatot árasztva.

Rajzolós füzet

Kedvenc dekoratőrös tanárom mondta, hogy elfelejtettünk rajzolni. Már a tankönyvekbe se lehet beleírni, nemhogy összefirkálni azokat, bajuszt rajzolva mondjuk egy tudósnak. Pedig a vizualizáció a gondolkodás, tanulás alapja. Meg kell tanulni ismét rajzolva gondolkozni, és merni kell rajzolni.

Úgyhogy itt az idő a rajzoláshoz, firkákhoz.

Fotós ötletek, tippek

Nos, ez az arany fényképezős mintát tartalmazó füzet szinte kiabál ezért az ötletért, ugye?

Idézetek, motivációs történetek

Ha van valami ütős mondat, ami hat rád, vagy egy szuper vers, az is bekerülhet ebbe a füzetbe.

Utazónapló

Írhatsz rövid beszámolót az útról, gyűjtheted a hasznos információkat, beragaszthatod a repülőjegyeket, belépőjegyeket, lepréselt növényeket (csak olyat, ami nem védett). Szóval bármit, ami az utazáshoz kapcsolódik.

+1 tipp:

Miközben írtam ezt a bejegyzést, még arra is rájöttem, hogy végülis az sem baj, ha nem feltétlenül tematikus az a füzet, és több mindent is tartalmaz abból, ami neked fontos. Csak ne felejts el leírni.

Szép napot!

Fotók: saját, pexels.com.  Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük