csináld magad,  DIY,  Halloween,  ősz,  otthon,  Ünnep

Lenyűgöző dekorációkat készít a szekszárdi pedagógus

Kukkantsunk be, mit készített őszre.

A te is megtudod csinálni sorozatban olyan olvasókat mutatok be, akik hobbijukkal másokat is inspirálhatnak.

Horváth P. Patrícia szenvedélye a dekorálás,  amit belesző a munkába, ünnepbe egyaránt. Így lett például dekoráció és élvezetes tevékenység a téli tüzifa előkészítése is.

„A délelőtti jó idő kedvezett a kinti munkáknak. Így a férjemmel felmentünk a tanyára, és fűrészeltünk, hogy a kellő mennyiségű tűzifa összevágva, már védett helyen legyen. Ő fűrészelt, én raktam, és közben némi extrára is futotta az időből.”- meséli Patrícia, aki a farakásból is csodás dekorációt alkotott.

Ismerjétek meg Patríciát és az idei késő őszi dekorációit!

Hétvégi farakás uzsonnával

Honnan jött a kézműveskedés?

Gyerekkoromban mindig ügyködtek valamit a Szüleim. Szeretettel rendezgették a lakást, mindig valami egyedi, saját készítésű dologgal igyekeztek hangulatossá, otthonossá varázsolni.

Édesanyám gyakran kézimunkázott, és szívesen vette, ha érdeklődöm. Megtanított horgolni, kötni, hímezni, átadta az általa ismert fortélyokat.

Édesapám, ha a műhelyben barkácsolt, gyakran kiszaladtam megnézni, mit csinál. Ilyenkor kérdésemre, hogy „Ebből mi lesz?”szinte mindig azt válaszolta, „Majd ami sikerül”.

Talán a kíváncsiságom tartott ilyenkor mellette, és akár órákig néztem, mit csinál. Bár gyerekként nem használtam, sőt, nem is vettem kézbe a „fiús szerszámokat”, azok használata mégis belém ivódott.

A farakás egyhangúságát egy kis faablak, és virágok törik meg.

Tanultál-e valamilyen kézműves szakmát? Mit csinálsz  egyébként a hétköznapokban?

Nem, díszítőművészettel kapcsolatos tanulmányaim nincsenek, pedagógus vagyok, jelenleg 3. osztályban tanítok.

Mit jelent neked ez a tevékenység?

Szeretem a hivatásom, de a mindennapi pörgés, zaj után jól esik kicsit elvonulni, egyedül dolgozni. Számomra a barkácsolás a feltöltődést, a pihenést jelenti.

A favágóknak uzsonna is jár. Bordó héjú dióval.

Miben nyilvánul meg a dekorálási szenvedélyed és hogyan fogadja ezt a család?

Férjem és a gyerekeink zeneművészek , érzékenységük pedig nem csak a zenében, hanem környezetük iránti igényességükben is megmutatkozik. Szeretik azt a miliőt, amit magunknak teremtünk, ami körbeveszi őket, kedvelik az  egyedi tárgyakat, szívesen fogadják a barkácsolásomat!

Előbújtak a betonbogarak.

 

Milyen kézműves tevékenységekkel,  technikákkal foglalkozol?

Sokféle dolgot készítettem már. Dekorelemeket, használati tárgyakat, alakítottam át bútort vagy készítettem kézműves nyakéket.

Többféle technikával dolgozom, s hogy éppen melyiket választom, azt mindig a tárgy választja, ami éppen elkészítésre vár. Szeretem a természetes anyagokat, dolgozom fonallal, különféle textilekkel, fával, papírral, vagy éppen fémmel, dróttal. Szerszámokban sem vagyok válogatós, barátságban vagyok a tűvel éppúgy, mint a fúróval, vagy a csiszológéppel.

Kék és vörös.

Melyik munkád volt a legnehezebb? Melyik munkád a legkedvesebb?

Nem tudok rá válaszolni. Bár türelmetlen ember vagyok, szeretem mielőbb látni a végeredményt, a gyorsaság nem mehet a minőség rovására!

Ha valami nem úgy sikerült, amilyennek látni szeretném, mindig édesanyám intő szava jut eszembe: Ha elkészül egy tárgy, aki meglátja, sohasem kérdezi, hányszor bontottál, hányszor kezdted újra. A kérdés mindig csak az: Ki csinálta?

A garázsban talál deszkadarabot Patrícia vágta, csiszolta, pácolta. A nyomtatott képet tapétaragasztóval rögzítette. A kompozíció alja egy kosár, mely eredetileg csomagolóanyag volt, és amelyfeketére lett fújva.

S, hogy melyik munkám a legkedvesebb? Hát mindig az, amit éppen csinálok!

Honnan inspirálódsz?

Nyitott szemmel járok a világban, inspiráció bárhonnan jöhet. Egy földön heverő fadarab, egy szekrény mélyén rejtőző anyag.

A kondérok papírmasé technikával készültek.

                                                                                           

Megesik, hogy egy kirakatot meglátva, az ott lévő tárgyat gondolom tovább. Lehet, hogy aránytalanul drágának találom, vagy általam is megvalósíthatónak, és már kattog az agyam a megvalósításon. Előfordul, hogy egy képet évekig őrzök az emlékezetemben, mire eljön az a körülmény, hogy megvalósítsam.

Patrícia az ón színű paszpartut egy plexi lapból készítette tükör permetfestékkel.

Ha célzottan keresgélek az ötletek között, akkor azért jól jönnek a magazinok, a facebook-oldalak, de leginkább a Pinterest.

A varjak teljesen egyedi ötlet alapján készültek. Patrícia a lábakat drótból hajlította, majd rozsdásította. egy barátnője ötlete alapján felhasította a szárnyakat, így jobban imitálja a tollakat.

 

Patrícia idén Halloween dekorációt is készített. Hogy jött az ötlet?

Hát, én azt hittem, soha nem fogok Halloween dekorációt készíteni, de a Pinteresten való nézelődés közben elcsábultam.
Régóta használom a papírmasé technikát, bár kétségtelen, hogy időigényes az alkotás, de van, amit csak abból tudok elképzelni. Ezt használtam a kondérok elkészítéséhez, és a boszi cipőjéhez.

Sok réteg papírból készültek a tálak. Hogy jobban lássam, hol tartok a felrakásban, a papírrétegek színét mindig váltogatom. Így nagyobb eséllyel lesz mindenütt egyforma vastag az anyag.

A boszi cipőjéhez a kiegészítő részeket kartonból vágtam, majd a festésnél használatos maszkolószalaggal rögzítettem.

A kondéroknál használt papírmasé technikával borítottam, majd száradás után feketére festettem.

Az egyik kedvencem lett:

Boszorkányos kép, hímzéssel:

Az egész dekoráció kb. 3 hétig készült, de Patrícia minden percét élvezte.

Szép napot!

Fotók: Horváth P. Patrícia. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük