inspiráció,  öko,  újrahasznosítás

Hulladékból művészet: stílusos kiegészítők (nemcsak) csajoknak

A repülni vágyó macska esete az újrahasznosítással.

Már régóta tetszettek a pólóból készült holmik, és én készítettem is néhány dolgot belőlük, mikor megláttam a Kinga által meghirdetett ékszerkészítő workshopot, amit nem hagyhattam ki.

És milyen jól tettem! A családias hangulatú foglalkozáson még inkább beleszerettem ebbe az anyagba, és meglátva Kinga munkáit, a különleges, színes ékszereibe is.

Kinga története mesébe illő: még 2011-ben, egy megmaradt használtruha árukészlettel szeretett volna valamit kezdeni, így ezek pamut darabjait dolgozta fel először.  (Így lehet egy vesztes helyzetből győztesen kikerülni! )

„A pólófonal-technika még éledezett, én pedig nagyon izgalmasnak találtam az anyagot, tetszett, hogy vastag és puha a pólók felcsíkozása során született fonal.”

Így született meg a Cirrhopprecycle, aminek fura nevébe azonnal beleszerettem, mikor megismertem az eredetét:

„Cirr-hopp eredetileg Szepes Mária mesehőse, egy repüni vágyó macska, akinek egy jótündér valóra váltja az álmát és szerencsére a műfajból adódóan van lehetősége még egyet kívánni, mely kívánsága nem más, minthogy „sima” macska legyen újra. Mert ez az útja. Az enyém pedig az, hogy alkossak Cirrhopprecycle brand alatt.”

Kinga nagy alázattal nyúl azokhoz az anyagokhoz, amelyek másoknak már csak hulladékok, kezei között újjászületnek a pólók, és varázslatosan átalakulnak a PET palackok.

Ugye, hogy varázslat, amit csinál?

Termékei nevéről nekem mindig az IKEA jut az eszembe. 🙂

„Az ékszereket igyekszem valamely rá jellemző tulajdonságáról elnevezni. Kivétel a TRIBEQUA, amely egy fantasztikus francia jazz-együttesről kapta nevét, amit akkoriban sokat hallgattam.”

Az ékszerek valódi újrahasznosított anyagokból készülnek:

„A pólókat vásárlóimtól is kapom, a fiam szekrényéből is csórom és turkálóból is vásárolom. Pillepalackokból is készítek fülbevalókat, jelenleg a PLABODOT Dandelion kollekciónak van nagy sikere.

Karcolom, lyukasztom és festem a PET-szirmokat. Az ékszerek elkészítési ideje nagyon változó. Fél és négy óra között bármi megtörténhet.”

Kinga szenvedélyesen kutatja a pólók minden felhasználási módját, újabb és újabb ékszereket készít. És hogy mi van még a pólókban?

„A pólóban szandál is van. Azaz a saruk, szandálok felsőrésze is készülhet újrahasznosítahtó pamutpólókból. Franka cipőműhelyével közösen idén immár 8. workshopunkra készülünk a témában és egy kollekció is készült, amelynek darabjait  meg lehet vásárolni.

Készítettem már ruhát is, faliképet is pólófonálból. Ezen kívül dekorálásra is tökéletes anyag.”

Arra a kérdésre, hogy miért szereti ezt csinálni, Kinga így válaszol:

„Tehermentesítem a környezetem, részt veszek az erre fogékonyabb réteg „környezeti nevelésében” a workshopjaimmal, a gyerkőcökről már nem is beszélve. Egész nap színek között vagyok és az alkotás által szinte folyamatosan flow-élményben van részem.”

Mire vagy büszke és miért?

A gyerekemnek való szerintem legmegfelelőbb minta megteremtésére.

Remélem, alternatívát mutathatok neki a mai túl gyors világban egy lassabb, kreatívabb, fenntarthatóbb önfenntartásra.

Fontos neked a környezetvédelem, az élet más területein is ilyen tudatos vagy?

Egyre inkább, de még én is tanulom. Kíváncsian követek például néhány zerowaste oldalt, csomagolásmentes boltot és sokat tanulok tőlük.

Nálam is lehet például pólóból szatyrokat készíteni. Előnyben részesítem a helyi termelőket és figyelemmel kísérem a fenntartható projekteket.”

Én imádom a pólóékszereimet, mert puhák, kényelmesek, színesek, jól variálhatók, újrahasznosítottak, ki tudom mosni őket.

Ha neked is megtetszett, Kinga FB-oldalát itt, weboldalát pedig itt találod.

Fotók: Cirrhopprecycle

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük