család,  gyerek

Unalmas-e a gyerekkel játszani?

Rossz szülő vagy, ha nem szeretsz babásat játszani?

Sok felnőtt van úgy vele, hogy fogalma sincs, mit kellene játszani egy kisgyerekkel, mások pedig kifejezetten utálnak babásat, vagy autósat játszani a gyerekkel a szőnyegen.

Szerintem nem is kell ily módon erőltetni a közös játékot, mert az együtt töltött idő nem attól lesz jó, vagy értékes,  hogy X órában minden nap kötelezően fejlesztőjátékkal foglalkozunk, vagy a gyerekeink kívánságának megfelelően, szinte egy bábként öltöztetjük-vetkeztetjük a babákat, vagy rakosgatjuk a kisvonatot.

Ráadásul  a gyerekek is megérzik előbb-utóbb, hogy annyira nem élvezzük ezt a fajta játékot, különösen, ha nem vagyunk túl jó színészek, vagy megpróbáljuk magunkat a játék közben valami mással elfoglalni. Ebből aztán az is lehet, hogy a gyerek azt látja, hogy a közös játék alkalmával nem figyelünk rá.

A másik mellékhatása lehet annak, ha egész nap szórakoztató központtá válunk, hogy a gyerek nem tanul meg önállóan játszani, és állandóan szüksége van egy ceremóniamesterre, vagy egy bohócra, aki folyamatosan foglalkoztatja és mulattatja.

Talán az a baj, hogy rosszul értelmezzük azt, mi a játék. Mert játék és igazi közös minőségi idő lehet az, ha mondjuk együtt teregetjük ki a ruhát, ha kavicsot gyűjtünk a parkban, vagy megtanítjuk kacsázni a gyerkőcöt a tóparton, vagy virágot szedünk a réten, és közben sokat beszélgetünk, vagy mesélünk a világról, a gyerekkorunkról, a napunkról.


Persze ez nem azt jelenti, hogy a klasszikus játékok rosszak, és ezekkel nem tudunk együtt játszani, de nem baj, ha olyat választunk, amivel tényleg jó kedvvel tesszük azt.


Nálunk  a klasszikus játékok közül a LEGO és a LEGO DUPLO jön be a legjobban, ezzel mi felnőttek is szívesen játszunk, és ez az, amivel apa is boldogan babrál: a kisfiammal mindenféle csuda szerkezeteket, autókat, házakat építenek, amibe még külső lift is kerül. Ilyenkor mindig megvitatják, mit hogyan szeretnének megvalósítani, és ha a végeredmény mégsem tetszik, akkor megpróbálják azt tökéletesíteni.

Ráadásul kis filmeket is forgatnak a LEGO DUPLO-val, apa telefonjával készítenek apró jeleneteket, amiket a kisfiam talál ki.

Mi, lányok leginkább a szerepjátékokat kedveltük az építés mellett, és a LEGO DUPLO házakat berendezve tudtunk a legjobban beszélgetni mindenféle csajos dolgokról.

Ha pedig nekünk szülőknek már más dolgunk volt, a gyerekek egyedül is jól eljátszottak az építőkockával. Ami persze nem utolsó szempont, mert a szülőknek is megvannak a saját feladatai otthon.

Ti mit játszotok a gyerkőccel? Mit szoktatok közösen csinálni?

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük