család,  gyerek

Betegségekről, orvosokról: 5 könyv kicsiknek

Mesék, melyek segítenek betegség idején.

A  legrosszabb az ismeretlentől való félelem. A  kisgyerekeknek pedig nagyon sok új, és ismeretlen helyzettel kell szembesülniük, akár a betegségekkel kapcsolatban is: miért lázasak, miért kell bevenniük a gyógyszert, miért kell orvoshoz menni,  mi történik majd az orvosnál, fáj-e a szuri, és miért van rá szükség, miért kell kitisztítani, kifújni az orrukat, miért kell csillapítani a lázat. Sok-sok kérdés, ráadásul a gyerekek még nyűgösebbek, fáradtabbak, elesettebbek is, amikor betegek.

Nekünk ezekben a helyzetekben sokat segítettek a mesék, azok a mesék, amelyekben a főhős szintén náthás, fülgyulladása van, vagy eltört a keze. Számtalanszor elolvastuk ezeket a történeteket, és a gyerekek lassan úgy érezték, igen ezt ismerem, nem vagyok egyedül, mert Boribon, Anna, vagy Bogyó is megbetegedett, és meggyógyult.

A történetek elterelték a figyelmüket a fájdalomról, ráadásul a mesélés egy meghitt, közös élmény, aminek során a gyerek még jobban érzi a gondoskodásunkat, szeretetünket. Már csak néhány gyógypuszi kell, és sokkal könnyebb a gyógyulás.

Bartos Erika: Bogyó és Babóca beteg

Bogyó és Babóca sorozat a kisfiam nagy kedvence volt. Az első mesében szegény Bogyónak, a kis csigának nagyon fáj a füle. Ezen csak Bagolydoktor segíthet.

Marék Veronika: Boribon beteg

Ez a Boribon történet szinte minden betegség alkalmával előkerült. Sokat segített megérteni, miért kell bevenni a gyógyszert, és hogy mi az a hűtőfürdő. (Tudom, hogy a legújabb gyakorlat szerint ezt már nem kell alkalmazni, de mi még néhány éve még hűtőfürdőztünk.)  A legtöbbször Boribonnal példálóztam: „Tudod, hogy Boribon is bevette az orvosságot.” Máté pedig nagyon szeretett „Párnakirály” lenni.

Dr. Birta Orsolya: Nyuszi Pali lázas

A gyermekorvos e-mesekönyve kifejezetten a lázzal foglalkozik. Így írnak a könyvről a szülőknek:

„Aggodalmad  varázsütésszerűen el fog oszlani, ha megismered a következő kiadványunkat, melyet átgondoltan úgy építettünk fel, hogy biztos lehess benne, gyermeked megérti, mi is történik vele, amikor belázasodik, te pedig pontosan tudd az orvosi szakma szabályai szerint lázcsillapítást.

A legközelebbi orvosi vizsgálat sikeres és garantáltan cirkuszmentes lesz, nem kell izgulnod, mert gyermeked nem fog megijedni, ha megérkezik a doktorbácsi vagy a doktornéni: meg fogja ugyanis érteni, miért is kell őt megvizsgálni.

Kényelmesen és egyszerűen megtaníthatod arra is, miért kell –ha enni nem is- de inni, és még többet inni lázas betegség esetén. Határozottan állítjuk, hogy még élvezni is fogod a mókát gyermekeddel, miközben a kérdéseire válaszolsz, és biztosan eredményesebb lesz a gyógyszer beadása is!”

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő

Az Anna, Peti és Gergő történeteket nagyon szerettük, mert tele volt olyan helyzetekkel, amelyekkel a gyerekek nap mint nap szembesültek, és ezeket egyszerűen, a számukra érthető módon fogalmazta meg az író. Ráadásul a rajzokat is imádták.

A könyveket jelenleg csak másodkézből lehet megvásárolni, jelenleg nem kapható. Az alábbi kötetekben találhattok betegséggel kapcsolatos meséket:

Irány az iskola!- Hasfájás

Játsszunk együtt!- Fülgyulladás

Nagycsalád lettünk -Torokgyulladás

Annakönyv- Szemgyulladás

Finy Petra: A doki-ügy

„Emma bárányhimlős, Eszter szemüveget kap, Lulu eltöri a kezét… Az óvodás Emma ezúttal arról mesél, milyen dokikkal találkozhatnak a gyerekek, a házorvostól kezdve a fogorvoson keresztül a fül-orr-régészig, sőt, az állatorvosig.”

Igaz Dóra: Réka és az influenza

„Egyre több gyerek betegszik meg az oviban. Lázasak, fáj a torkuk és nagyon gyengének érzik magukat. Influenzajárvány van, mondják a felnőttek. Ez elég ijesztően hangzik, de jön Spatula Doktor Néni és elmeséli Rékának meg a többi ovisnak, hogy mit tehetünk ellene.”‘

Berg Judit: Doktor Maszat

„Maszat megfázott, csúnyán köhög. Az orvosságot viszont nem szereti. Csakhogy a kis állatok is betegek, és Maszat doktor bácsinak meg kell mutatnia, hogy kell lenyelni az orvosságot!”

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük