család,  gyerek

Mire jó a gyerekjóga?

Szabad-e jógázni a gyerekkel? Miért jó, ha a család együtt jógázik?

Bevallom őszintén, nem vagyok egy sportos alkat, és mivel ülőmunkát végzek, engem is elért a mozgásszegény életmód.  Azon túl, hogy minden nap  bringáztam a munkába menet és jövet, nem túl sok közöm volt semmilyen más mozgáshoz, a jóga és társai pedig olyan messze álltak tőlem, mint Makó Jeruzsálemtől.

Elképzelhetetlennek tartottam, hogy a sok-sok akrobatikus, vagy annak tűnő jógapózból én bármelyiket meg tudnám csinálni, én, akinek még egy normális törökülés sem megy. Így aztán meg sem próbáltam.

jóga_kicsi

Mígnem sok-sok év után tavaly újra összehozott a sors egy nagyon régi barátnőmmel, aki időközben  kitanulta a jóga minden csínját-bínját, bár már most hallom, hogy erre mit mondana, hogy a jóga folyamatos fejlődés, tanulás, aminek sosincs vége. 🙂

Na, mindegy, szóval jóga és gyerekjóga oktató lett, és nekem is összeállított egy gyakorlatsort, kifejezetten az életmódból adódó problémás területre, a gerincre koncentrálva. Megvallom, nem volt egyszerű, mert még a legegyszerűbb mozdulatsor is fárasztó volt, és legtöbbször meg sem sikerült közelítenem az (általam) elvárt, vagy elképzelt pózt. Mégis a gyakorlatok után olyan érzésem volt, mintha kicsit magasabb lennék, mintha felegyenesedtem volna. 🙂


Persze, nagyon van még hova fejlődnöm, hiszen a tanulásnak sosincs vége. 🙂


Egy közösen végzett reggeli légzőgyakorlatsor után pedig olyan jólesett az úszás, mint még korábban soha: nem volt benne semmi görcsös, semmi megerőltető.

A kislányom már a kezdetektől nagy érdeklődést mutatott a jóga iránt, de Anitának sikerült a családot – beleértve apát is, – annyira megfertőznie, hogy kipróbáltuk, hogyan működik a jóga családilag.

Mire jó a családi jóga, szabad-e jógázni a gyerekekkel, és ha igen, hogyan, speciális-e a gyerekjóga, mire kell figyelni a jógázás során, ezekre a kérdésekre is megtaláljátok a választ a babaszoba.hu-n megjelent riportban, melyet Hídvégi-Révész Anita jóga és gyerekjóga oktatóval, a Test.Lélek.Jóga központ alapítójával készítettem. Katt ide a cikkért.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük