Last minute gasztroajándék házilag
Mutatós, isteni finom gasztroajándék édesszájúaknak.
Nagyon kedves ajándékot kaptam kolléganőmtől, Ibolyától a céges karácsonyi partin: saját készítésű bonbonokat, melyeknek még a doboza és a díszítése is házilag készített volt. Ráadásul még a recepteket is elárulta…
És a doboz tartalma: zserbógolyó, marcipángolyó, és aszalt gyümölcsös marcipángolyó.
Zserbógolyó
15 dkg kekszmorzsa
10 dkg darált dió
17 dkg baracklekvár
máz: 15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
kb. 0,5 ek vaj
1-2 csepp olaj
A kekszet, a diót összedolgozzuk annyi lekvárral, jogy jól formálható legyen.
Diónyi golyókat formálunk belőle, melyet hideg helyre teszünk, hogy jól megdermedjenek.
A csoki háromnegyedét gőz fölött megolvasztjuk a vajjal, majd 1-2 csepp olajat adunk hozzá, hogy fényesebb legyen. A tűzről levéve a csoki maradék részét is belekeverjük.
A golyókat ebben forgatjuk meg, majd hideg helyre tesszük, hogy a csoki megszilárduljon.
Aszalt gyümölcsös marcipángolyó
30 dkg darált keksz
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
10 dkg marcipán, reszelve
1 ek. amaretto likőr (opcionális)
kb. 2 dl tej
töltelék: 30 dkg aszalt szilva (vagy aszalt gyümölcsök vegyesen)
díszítés: kókuszreszelék vagy színes dekorcukor
A hozzávalókat annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszát kapjunk.
Az aszalt szilvát, (illetve gyümölcsöket) felaprítjuk és jól összegyúrjuk. (A szilvához kevéske unikumot is el tudok képzelni. 🙂 ).
A marcipános masszát téglalap alakban kilapítjuk, majd a közepére tesszük a gyümölcsöt. Végül a masszával „betakarjuk” a szilvát és kókuszreszelékben meghempergetjük.
Kakaós marcipángolyó
25 dkg marcipánmassza
2 ek. kakaópor
1 ek. mandulalikőr
máz: 15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
kb. 0,5 ek vaj
1-2 csepp olaj
A marcipán 2/3-át összedolgozzuk a kakaóval. Ahogyan Ibolya fogalmazott: nehezen veszi fel a kakaót, de kitartó gyurmázással sikerül.
Ebből a csokis masszából 15 db golyót formázunk.
A maradék marcipánhoz öntjük a mandulalikőrt, és összegyúrjuk, 15 részre osztjuk.
A desszert közepébe kerül a kakaós golyó, kivülről „becsomagoljuk” a mandulalikőrös masszával.
A golyókat kifagyasztjuk, majd a zserbógolyóknál leírt csokimázt készítünk.
Mit mondjak, isteni volt mindegyik. Ja, és ha ajándékoznád, a dobozt így készítheted el:
Köszi, Ibolya! <3
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.