gyerek,  gyöngy,  karácsony,  Ünnep

Karácsonyi díszek vasalható gyöngyökből, őseink nyomán

A vasalható gyöngyökkel már egy ovis is csodás díszeket készíthet, miközben több képessége is fejlődik a játék közben.

A gyerekek már ovisként is szívesen rakosgatták a vasalható gyöngyöket, és sok mindent készítettünk már belőle: ajándékkísérőt, pohár fedőt, és persze ajándékot is a családtagoknak, oviba. Nemcsak azért jó elfoglaltság, mert fejlődik a gyerek kreativitása, türelme, finommotorikája, hanem azért is, mert sikerélményt ad.

Kis fantáziával csodás dolgok készülhetnek, mint ezek a skandináv karácsonyfadíszek, melyekbe azonnal beleszerettem, ráadásul beindították a fantáziámat is.

hamakarácsony

Erről a hímzőcérnával kombinált verzióról eszembe jutott a hímzés, és a hímzésminták is. Hiszen annyi csodás magyar hímzésminta van, ami megjelenhetne karácsonyi dísz formájában.

Így gyorsan kerestem ilyeneket és kiraktuk ezeket a gyerekekkel. Van egy mintagyűjteményem, N. Fülöp Katalin: A magyarországi nemzetiségek hímzésmintái címmel, először ezekből keresgettünk, illetve ezen az oldalon találtunk hímzésmintákat.

1

A minta kiválasztásánál érdemes tömörebb alakzatot választani, azokat stabilabban lehet kivasalni.

Amire szükséged lesz:

vasalható gyöngyök (Nekünk IKEA Pyssla gyöngyünk van, de jó a Hama is)

gyöngy forma készlet

hímzési minta

sütőpapír, vasaló

1

Mi egy erdélyi mintát,  egy délszláv hosszú kendő egy mintaelemét (Baranya megye), valamint egy Hartáról (Bács-Kiskun megye) származó német kendő egy mintáját választottuk.

2

3

Szerintem gyönyörűek lettek. Érdemes visszanyúlni hagyományainkhoz, hiszen nagyon sok értéket rejt a múltunk. Valahogy nem használjuk fel ezt az örökséget a mai életünkben. Mindenki salsa tanfolyamra jár (ami persze önmagában egyáltalán nem baj), de a magyar néptáncot csak kevesen ismerik.

Pedig megismerve, kicsit leporolva csodás dolgok születhetnének általa.

4

 Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz (1 kivétellel). Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük