húsvét,  Ünnep

Öko tojásfestés

Történt egyszer, hogy elfelejtettem tojásfestéket venni, pontosabban úgy emlékeztem, hogy van még otthon egy csomaggal, így aztán húsvét vasárnap ott álltam tojásfesték nélkül. Mivel hagyma volt otthon, kipróbáltam a  hagymahéjjal való festést és rögtön beleszerettem a gyönyörű, természetes színbe.

Azóta láttam mindenféle természetes anyaggal festett tojást, finom árnyalatúak, kicsit foltosak, natúrak, de ezzel együtt csodaszépek, így elhatároztam, kipróbálom a természetes tojásfestést.

SAM_1056

Vöröskáposztát, céklát, pirospaprikát, lila-, és vöröshagymát, spenótot, kávét, narancshéjat, répát  teszteltem.

SAM_0988

Hagyományos, barna héjú tojásokat használtam, ezeken nem látszott  minden szín, így nem sikerült a spenótos, narancsos/répás színezés, és a pirospaprikás is igen halványan látszik. Viszont nagyon jó a hagymás, céklás, káposztás, kávés/teás festék.

Update: Mivel nem mindegyik természetes tojásfestés sikerült, ezért Sárától kértem tanácsot, aki 8 éve festőnövényekkel foglalkozik.

Ezt a bejegyzést itt találjátok:

Húsvéti tojásfestés természetesen, konyhai alapanyagokkal

SAM_1028 SAM_1042

Erősre főzött tea vagy kávé levével barna színű tojásaink lesznek, az árnyalat függ az áztatási időtől.

SAM_1093

Apróra vágott vöröskáposztára annyi vizet kell önteni, hogy ellepje, majd kb. 20-30 percig főzni, másnapig állni hagyni, majd a tojásokat beáztatva kék tojásokat kapunk. A sötétebb árnyalatú kék eléréséhez egy éjszakán keresztül áztattam a tojásokat.

SAM_1077

Narancsos színt kapunk, ha 2,5 dl vízbe 4 ek. pirospaprikát teszünk, majd 20-30 percig főzzük. Ez a szín csak kissé látszik a barna tojásokon.

SAM_1102

Vöröshagymahéjjal barnásvörös árnyalatú tojásokat festhetünk: a hagymahéjat vízbe tesszük és felfőzzük: ebbe kerülnek a tojások. ha a hideg vízbe tesszük őket és csak rövid ideig forraljuk, aranybarnák, ha 10 percig , barnásvörösek lesznek.

SAM_1083

Lilahagyma héjával festve piros árnyalatú tojásaink lesznek.

SAM_1095

A cékla levével lilásbordó árnyalatot kapunk.

SAM_1082

Tartósabb a festés, ha kevés ecetet is teszünk a festőléhez. Csodásak így együtt ezek a természetes színű, egyedi tojások! Imádom őket!

SAM_1060 SAM_1032

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük