Húsvéti tojásfestés természetesen, konyhai alapanyagokkal

Húsvétkor is környezettudatosan. Gyerekkoromban a tojást mindig vöröshagymahéjjal festettük, festés előtt a kertben kerestünk szép leveleket, amiket a tojásra tapasztottunk, erre harisnyát húztunk, majd a hagymahéjjal együtt megfőztük. Ezt a technikát,  -amit berzselésnek hívnak – mutattam a gyerekeknek is, és imádták. Később megpróbáltam más növényekkel is tojást festeni,  nem túl sok sikerrel, csak kicsit változott a színük, és volt olyan is, ami meg sem festette a tojáshéjat. Így aztán, mivel idén ismét természetes anyagokkal szeretnék tojást festeni, profihoz fordultam: megkértem Sárát, hogy segítsen, mivel érdemes hozzákezdeni. Sárát a nagy DIY könyv kapcsán ismertem meg, textiltervező iparművész, és a Botanika divatmárka megalkotója. Növényeket nevel, konyhai hulladékokkal kísérletezik, a festőnövények nagy tudora. És nem mellesleg gyönyörű blúzokat, sálakat készít selyemből, környezettudatosan. Sárától azt kértem, hogy ne csak fehér tojásokat fessen meg, hanem a szokványos barnákat is.  Fogadjátok szeretettel Hajgató Sára vendégposztját: „Hozzávalók: fehér és barna tojások 3 evőkanál ecet kurkuma por (3-4 evőkanál) egy kis fej lilakáposzta néhány marék vöröshagyma héj néhány marék lilahagyma héj felszerelés: kis lábosok 4 nagy befőttesüveg A festés menete: Egy lábosba helyezzük a tojásokat, és felöntjük hideg vízzel, majd hozzáöntjük a 3 evőkanál ecetet is, és a tojásokat kb. 12 perc alatt keményre főzzük. Míg a tojás fő, előkészítjük a festőleveleket. Feldaraboljuk a lilakáposztát és egy kis lábasba tesszük, felöntjük kb. 1 liter vízzel (ha nagy fej a káposzta, elég a felét felhasználnunk), vigyázzunk, hogy ne forrjon fel,addig főzzük, míg elveszti roppanósságát és láthatóan kiereszti színét . Ugyanígy teszünk a hagymahéjakkal is: egy-egy kisebb lábasba tesszük, és felöntjük vízzel. 45-60 percig melegítjük a festőleveket vigyázva arra, hogy ne forrjanak fel, amikor már láthatóan színes a lé, levesszük a tűzről. A kurkumaport szintén egy kis fazékba helyezzük, de ezt elég forró vízzel leölteni, nem kell forralni. Amíg kissé kihűlnek a festőlevek, a megfőtt barna tojásokat hideg víz alatt óvatosan átdörzsöljük, megfigyelhetjük, hogy világosabb árnyalatúak lesznek az ecet hatására. Ismét visszatérünk a festőlevekhez: a kurkumás (élénksárga) festőlé kivételével leszűrjük a főzeteket, azaz eltávolítjuk a növényi részeket és a leveket befőttesüvegbe átöntjük, úgy, hogy a tojásoknak még legyen helye az üvegekben. A kurkumás festőlevet nem szükséges átszűrni, egyből átönthetjük a befőttesüvegbe. Óvatos mozdulatokkal behelyezzük a tojásokat a még meleg festőleveket tartalmazó befőttesüvegekbe, és időnként megforgatva őket, egy éjszakára a lében hagyjuk kihűlni őket. Ha zöld tojást szeretnénk, két körben kell színenként áztatni: néhány órát kell az egyik, majd a másik színezőben áztatni  a tojásokat (kurkuma, lilakáposzta). Másnap reggel kivesszük a tojásokat a festőlevekből, konyhai törlőkendőn vagy sütőrácson hagyjuk őket teljesen megszáradni, végül egy kevés zsiradékkal vagy olajjal vékony rétegben átkenve, szép fényesre simítjuk őket. A felső sorban a fehér, az alsóban a barna tojások láthatók, balról jobbra: kurkumával és lilakáposztával (zöld), kurkumával (sárga), lilakáposztával (kék), lilahagyma héjjal (barna) és vöröshagymahéjjal (narancsos vörös) festve. ” Sárával és a Botanikával legközelebb a Zöld Marketen találkozhatsz, ezen az alkalmon mutatkoznak be a saját festőnövény magjaik, amiket a Nyimi Ökoközösséggel együtt termesztettek. Szóval, ha idén már te is festőnövényekkel színesítenéd a kerted, érdemes elmenned. A Botanika elérhetősége: FB: facebook.com/hellobotanika Insta: instagram.com/hellobotanika Fotók: Hajgató Sára A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡