Édes meglepetés: trüffelek és golyók
A bejegyzés címe akár a Húsvéti előkészületek 2.0 is lehetne, az 1.0 bejegyzés után, hiszen akár húsvétra, vagy más alkalmakra (szülinap, karácsony) is ajánlom ezeket a finomságokat, melyeket leteszteltünk a hétvégén. Sőt, szépen becsomagolva még ajándéknak is kiválóak! És hogy a csomagolást is megkönnyítsem, a receptek mellé csomagolási sablont és ötletet is adok. 🙂
Egy karácsonyon Szabina készített nekünk kedves ajándékot: finom golyócskák lapultak egy szép kis dobozban. Az ajándék annál inkább értékes volt, mivel nagy szeretettel nekünk készítette. Amikor a húsvéti desszerten gondolkoztam, felrémlett a finom íz, így elkértem Szabinától a recepteket, hogy mi is kipróbáljuk. Így aztán a hétvégén csokiban, kakaóporban, kókuszreszelékben úszott a konyha , na és a gyerekek. 🙂
Gesztenyegolyó:
Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj
Nutellás golyók:
Hozzávalók: 20 dkg nutella, 10 dkg háztartási keksz, 5 dkg csokidara
A nutellát és a kekszet összegyúrjuk, golyókat formázunk belőle, melyeket tortadarában meghempergetünk. 2 órára a hűtőbe tesszük. (kb. 20-30 db lesz).
A gyerekeknek ez volt a kedvence ! (És nekem is nagyon bejött! :-))
Igazi klasszikus, így nem maradhat ki:
Kókuszgolyó
Hozzávalók : 50 dkg darált keksz, 10 dkg vaj, 2 ek. kakaópor, 20 dkg porcukor, 1 mokkáskanálnyi rumaroma, 1 csomag kókuszreszelék, meggybefőtt leve vagy tej, vagy házi sárgabaracklekvár.
A darált kekszet elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a szobahőmérsékletű vajjal. A meggybefőtt levéből annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen, hozzáadjuk a rumaromát is. Aki nem szereti a meggylevet, helyettesítheti tejjel, vagy házi sárgabarack lekvárral. Aki szereti, kevés kávéval is ízesítheti. Nedves kézzel golyókat készítünk belőle és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. Hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára.
Raffaello golyó házilag:
Hozzávalók: 160g tejpor, 60ml víz, 80 g kókuszreszelék, 95 g vaj, 85 g porcukor, kb 30 szem hántolt mandula
vagy 80 g kókuszreszelék, 170 g cukrozott sűrített tej, 95 g vaj (olvasztott), kb. 30 szem hántolt mandula
A vizet és a cukrot feltesszük főni, közben egy tálban összekeverjük a cukrot és a kókuszreszeléket. Amikor a víz forr, levesszük a tűzről, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kókuszreszelékes tejport , valamint az olvasztott vajat. A kész masszát a hűtőben hagyjuk hűlni 1 órán át, majd golyókat formázunk belőle, melybe mandulaszemeket teszünk. Végül megforgatjuk kókuszreszelékben a golyókat.
Mivel tejport nehéz beszerezni, ezért kikísérletezem egy sűrített tejes verziót. Ebben a verzióban összekeverjük a hozzávalókat, majd hűtőbe tesszük kb. 1 órára, golyókat formázunk, melynek mandulaszemeket teszünk a közepébe, végül kókuszreszelékben megforgatjuk.
Rumos kávés trüffel:
Hozzávalók: 150 g tejcsoki, 50 g tejszín, 50 g vaj, 2 evőkanál rum, 1 teáskanál nescafé, 1 evőkanál kakaó
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit és a vajat, majd hozzáadjuk a tejszínben elkevert nescafét, kakaót, rumot. Hűtőbe tesszük kb. 1 órára, majd két teáskanál, vagy a kezünk segítségével golyókat formázunk belőle, majd kakaóporban megforgatjuk.
Isteni íze van, nem túl édes, nagy kísértés! 🙂
Zserbógombóc:
Hozzávalók: 15 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg darált dió, 10 dkg aszalt sárgabarack, 2 evőkanál rum+ 1 evőkanál víz, sárgabaracklekvár, 10 dkg étcsoki, 2 evőkanál olaj
Az aszalt sárgabarackot a rumos vízbe beáztatjuk (kb. 1 óráig), majd felaprítjuk és a háztartási keksszel , dióval összegyúrjuk és annyi sárgabaracklekvárt adunk hozzá, hogy gyúrható massza legyen. Kis golyókat formázunk belőle. Gőz fölött megolvasztjuk a csokit, belekeverjük az olajat, majd a belemártjuk a golyókat. Hűtőben dermesztjük.
Zserbórajongóknak! 🙂
Az eddig felsorolt golyócskákat tálalásig hűtőben tálaljuk! Ha ajándéknak szánjuk, behűtve adjuk át, hogy ne olvadjon szét az ajándékunk 🙂
És következzenek a csomagolási ötletek! Csinos tulipán kapszlikat készíthetünk házilag! Vájunk ki egy 10*10 cm-es négyzetet sütőpapírból és mintás papírból. Hajtsuk félbe mindkét oldala mentén. Vegyünk egy kis (pálinkás) poharat és illesszük rá a papírt, majd hajtsuk rá az éleket a pohárra. A két papírt dugjuk egymásba és kössük át szalaggal.
Muffin-nak is készíthetünk ilyen csomagolást: 15*15 cm-es méretből kiindulva, a sütőpapírban megsüthetjük a sütit, majd a színes papírral lehet díszíteni.
Készíthettünk egy kis dobozkát is kartonból, ennek sablonját különböző méretben innen letölthetitek: Pralinédoboz, Pralinédoboz_Bigger.
A sablont kinyomtatva, kivágva mintás kartonra másoljuk, majd a kartonból kivágjuk a dobozt. Ezután meghajtogatjuk ( az élek mentén késsel karcoljuk meg, hogy szép legyen a hajtásél), megragasztjuk, és mehet bele az édesség. vagy kapszliban, vagy sütőpapírban. Celofánnal és szalaggal kössük át.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.