ajándékötlet,  húsvét,  karácsony,  recept,  szülinap,  Ünnep

Édes meglepetés: trüffelek és golyók

A bejegyzés címe akár a Húsvéti előkészületek 2.0 is lehetne, az 1.0 bejegyzés után, hiszen akár  húsvétra, vagy más alkalmakra (szülinap, karácsony) is ajánlom ezeket a finomságokat, melyeket leteszteltünk a hétvégén. Sőt, szépen becsomagolva még ajándéknak is kiválóak! És hogy a csomagolást is megkönnyítsem, a receptek mellé csomagolási sablont és ötletet is adok. 🙂

P1170781

Egy karácsonyon Szabina készített nekünk kedves ajándékot: finom golyócskák lapultak egy szép kis dobozban. Az ajándék annál inkább értékes volt, mivel nagy szeretettel nekünk készítette. Amikor a húsvéti desszerten gondolkoztam, felrémlett a finom íz, így elkértem Szabinától a recepteket, hogy mi is kipróbáljuk. Így aztán a hétvégén csokiban, kakaóporban, kókuszreszelékben úszott a konyha , na és a gyerekek. 🙂

 Gesztenyegolyó:

Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj

A gesztenyemasszát (ha fagyasztott volt) szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, majd vizes kézzel golyókat formázunk belőle  (ha nem gyereknek szánjuk, mehet bele 2 evőkanál rum is). A csokit a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, majd a golyókat villával megforgatjuk benne. A csokis golyókat óvatosan  egy rácsra tesszük és hagyjuk megszikkadni.
Egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom.
P1170791

Nutellás golyók:

Hozzávalók: 20 dkg nutella, 10 dkg háztartási keksz, 5 dkg csokidara

A nutellát és a kekszet összegyúrjuk, golyókat formázunk belőle, melyeket tortadarában meghempergetünk. 2 órára a hűtőbe tesszük. (kb. 20-30 db lesz).

A gyerekeknek ez volt a kedvence ! (És nekem is nagyon bejött! :-))

P1170817

Igazi klasszikus, így nem maradhat ki:

Kókuszgolyó

Hozzávalók : 50 dkg darált keksz, 10 dkg vaj, 2 ek. kakaópor, 20 dkg porcukor, 1 mokkáskanálnyi rumaroma, 1 csomag kókuszreszelék, meggybefőtt leve vagy tej, vagy házi sárgabaracklekvár.

 A darált kekszet  elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a szobahőmérsékletű vajjal. A meggybefőtt  levéből annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen, hozzáadjuk a rumaromát is. Aki nem szereti a meggylevet, helyettesítheti tejjel, vagy házi sárgabarack lekvárral. Aki szereti, kevés kávéval is ízesítheti. Nedves kézzel golyókat készítünk belőle és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. Hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára.

P1180154

Raffaello golyó házilag:

Hozzávalók: 160g tejpor, 60ml víz, 80 g kókuszreszelék, 95 g vaj, 85 g porcukor, kb 30 szem hántolt mandula

vagy 80 g kókuszreszelék, 170 g cukrozott sűrített tej, 95 g vaj (olvasztott), kb. 30 szem hántolt mandula

A vizet és a cukrot feltesszük főni, közben egy tálban összekeverjük a cukrot és a kókuszreszeléket. Amikor a víz forr, levesszük a tűzről, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kókuszreszelékes tejport , valamint az olvasztott vajat. A kész masszát a hűtőben hagyjuk hűlni 1 órán át, majd golyókat formázunk belőle, melybe mandulaszemeket teszünk. Végül megforgatjuk kókuszreszelékben a golyókat.

Mivel tejport nehéz beszerezni, ezért  kikísérletezem egy sűrített tejes verziót. Ebben a verzióban összekeverjük a hozzávalókat, majd hűtőbe tesszük kb. 1 órára, golyókat formázunk, melynek mandulaszemeket teszünk a közepébe, végül kókuszreszelékben megforgatjuk.

P1170858

Rumos kávés trüffel:

Hozzávalók: 150 g tejcsoki, 50 g tejszín, 50 g vaj, 2 evőkanál rum, 1 teáskanál nescafé, 1 evőkanál kakaó

Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit és a vajat, majd hozzáadjuk a tejszínben elkevert nescafét, kakaót, rumot. Hűtőbe tesszük kb. 1 órára, majd két teáskanál, vagy a kezünk segítségével golyókat formázunk belőle, majd kakaóporban megforgatjuk.

Isteni íze van, nem túl édes, nagy kísértés! 🙂

P1180099

Zserbógombóc:

Hozzávalók: 15 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg darált dió, 10 dkg aszalt sárgabarack, 2 evőkanál rum+ 1 evőkanál víz, sárgabaracklekvár, 10 dkg étcsoki, 2 evőkanál olaj

Az aszalt sárgabarackot a rumos vízbe beáztatjuk (kb. 1 óráig), majd felaprítjuk és a háztartási keksszel , dióval összegyúrjuk és annyi sárgabaracklekvárt adunk hozzá, hogy gyúrható massza legyen. Kis golyókat formázunk belőle. Gőz fölött megolvasztjuk a csokit, belekeverjük az olajat, majd a belemártjuk a golyókat. Hűtőben dermesztjük.

Zserbórajongóknak! 🙂

Az eddig felsorolt golyócskákat tálalásig hűtőben tálaljuk! Ha ajándéknak szánjuk, behűtve adjuk át, hogy ne olvadjon szét az ajándékunk 🙂

És következzenek a csomagolási ötletek! Csinos tulipán kapszlikat készíthetünk házilag! Vájunk ki egy 10*10 cm-es négyzetet sütőpapírból és mintás papírból. Hajtsuk félbe mindkét oldala mentén. Vegyünk egy kis (pálinkás) poharat és illesszük rá a papírt, majd hajtsuk rá az éleket a pohárra. A két papírt dugjuk egymásba és kössük át szalaggal.

kép1

P1170884

Muffin-nak is készíthetünk ilyen csomagolást: 15*15 cm-es méretből kiindulva, a sütőpapírban megsüthetjük a sütit, majd a színes papírral lehet díszíteni.

P1170888

P1170897

Készíthettünk egy kis dobozkát is kartonból, ennek sablonját különböző méretben innen letölthetitek: Pralinédoboz, Pralinédoboz_Bigger.

A sablont kinyomtatva, kivágva mintás kartonra másoljuk, majd a kartonból kivágjuk a dobozt. Ezután meghajtogatjuk ( az élek mentén késsel karcoljuk meg, hogy szép legyen a hajtásél), megragasztjuk, és mehet bele az édesség. vagy kapszliban, vagy sütőpapírban. Celofánnal és szalaggal kössük át.

P1170931

P1180019

P1170971

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük