Nyomdás keksz recept
A sütipecsét gyártás után végre hozzáláthattunk a keksz elkészítéséhez. Keksznyomdához nem használható olyan recept, amiben sütőpor, szódabikarbóna van, mivel az ilyen tészta sütés közben megnő és a minta elmosódik rajta. Az se túl jó, ha túl vajas, mert akkor beleolvad a minta a tésztába. Hogy mi a jó recept? Mivel nem hétpecsétes titok,gyertek, elárulom 🙂 !
Hozzávalók:
13 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
25 dkg finomliszt
Az alapreceptbe tehetünk néhány dkg kakaót (csökkentve ezzel a liszt mennyiségét).
A vajat a cukorral, tojássárgájával habosra keverjük.
A lisztet hozzáadva rugalmas, lágy tésztát gyúrunk (ha nem elég lágy, tehetünk bele egy kanál tejfölt).
Lisztezett deszkán még gyúrjuk 2 percig, majd folpackba csomagolva 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
A tésztát 3-5 mm vastagon kinyújtjuk, kiszaggatjuk, majd erősen belenyomjuk a sütipecsétet. Én csak kis adagokkal dolgoztam, a többit hűtőszekrényben tartottam addig, hogy ne lágyuljon meg a tészta.
Ha a tészta túl vajas kerülhet bele még kb. 5 dkg-nyi liszt.
180 fokon 10-12 percig sütjük.
Szép napot!
Keress a Facebook-on is: minden nap új ötlet, inspiráció itt:
A blog Facebook oldala
A blog Facebook oldala