DIY,  Ünnep

3+1 ünnepi dekoráció újrahasznosítással

Szponzorált tartalom

DIY ünnepi dekoráció készülhet potenciális hulladékok felhasználásával is. Garantáltan egyedi lesz!

Decemberi születésűként ez a hónap igazán közel áll hozzám: kinn hideg, és sötét, az otthonunkban „lobogó” meleg, és fények. Kicsit befelé fordulós, fénykeresős, ünnepi díszbe öltözős.

Olyan időszak ez, amikor az otthonunkat is „kifényesítjük” kicsit: először alaposan megtisztítjuk, majd dekoráljuk, hogy az ünnep minél meghittebb és örömtelibb legyen.

Mindig is szerettem a természetes díszítést, amihez néhány éve az egyszerűség is hozzákapcsolódott. Gyorsan, meglévő alapanyagokból, kirándulások során gyűjtött termésekből és potenciális hulladékból készülnek ezek nálunk. Mutatok is néhány példát, hogyan.

DIY környezetbarát lakásparfüm

Az ünnepi hangulat nálam az illatokkal kezdődik. A fűszeres keksszel, aminek illata sülés közben az egész lakást belengi. A fenyőgyanta illatával, amit az asztali fenyődísz áraszt magából. És a narancs és fahéj illatával, ami az illatosítóból párolog.

Ehhez a projekthez

a Deluxe balzsamecet nagyon csinos üvegét,

még a nyárról maradt bambusz pálcikákat,

vodkát, és 100%-os illóolajokat használtam.

Elkészíteni egyszerű: kb. 0,5 dl vodkához kevertems 0,5 dl vizet és 25-30 csepp illóolajat. Jól összekevertem, és az üvegbe öntöttem, aminek száját madzaggal díszítettem. Majd beletettem a pálcikákat is.

Kb. 3 napig illatosít, aztán az illóolajat, vodkát pótolni kell.

DIY narancsmécses

Télen gyakran fogyasztunk citrusféléket, aminek a héját is hasznosítjuk: ecetbe áztatva a tisztítószert illatosítja, a radiátoron megszárítva illatosít, cukrozva (szigorúan a kezeletlen verzióból) megédesíti a napot.

Most ismét mécsest készítettem belőle.

Amire ehhez szükségem volt:

narancs héjára,

kiszúróformára és olíva olajra.

Amire érdemes figyelni, hogy a narancs kiszedésekor nem áztassuk el a leendő kanócot, a legjobb, ha szépen cikkenként szedjük ki a gyümölcsöt.

Használhatjuk méhviasz mécsessel is, ekkor a kész mécses helyezzük a narancs héjába. Mint minden gyertya és mécses esetén, itt is csak felügyelet mellett használjuk, a meggyújtott mécsest ne hagyjuk magára.

Ünnepi asztaldísz

A hajtatott jácint és az amarillisz hozzátartozik az ünnephez. Érdekes, hogy ez az illatos tavaszi hagymás mennyire természetes része a decemberi ünnepkenek.

A DIY projekthez

leveles mandarin fa furnér kosárkáját,

használt barna csomagolópapírt,

hajtatott jácintot,

szárított mohát használtam.

A kosárkát lefestette, majd belehelyeztem a jácintokat, középre egy hosszúkás pálinkáspohárba a gyertyát.

A kosár maradék helyeit papírgombócokkal töltöttem ki, a felületére szárított mohát tettem, és tujaterméssel díszítettem.

Az elvirágzott hagymákat ne dobjuk ki. Ha már nincs díszítőértékük, vágjuk le a virágszárakat, vigyük hűvös helyre (5-10 fok). Tavasszal ültessük ki a kertbe, erkélyre, nyáron, mikor megerősöstek a hagymák, és a levelei is elszáradtak, szedjük ki a földből és tegyük száraz, sötét helyre. Majd szeptemberben ismét ültessük ki őket a kertbe vagy az erkélyre, ahol a virágzáshoz szükséges hideget megkapják. Tavaszra virágba borulnak.

Skandináv hangulatú dekoráció

Mézeskalács illat, borostea, fokhagymás pirítós egy vászonabrosszal letakart asztalon és egy lusta, hétvégi, téli reggeli , közben a gyertyák lobogó lángja, ezeket idézi fel nekem ez a dekoráció, amihez

kiürült boros-, befőttesüvegeket

teamécsest, gyertyákat,

tobozokat és rozmaringot használtam.

A borosüvegbe vizet tettem, majd mehetett bele a rozmaring ág, végül belefaragtam a tavalyi adventi koszorúból megmaradt gyertyát. A kis mécsestartó üvegekben Deluxe csokis desszert volt, és nemcsak mécsestartónak jó, de használhatjuk likőrös pohárnak is.

(Emlékeztek a mézespohárra, amiből, mikor kiürült a méz, szörpös pohár lett otthon? )


Ezt a posztot a Lidl Magyarország szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.hu sajátja.


Szép napot!A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡