Pehelykönnyű krumplifánk
A sós ízek kedvelőinek, farsangkor is.
Rengeteg féle fánkot sütöttem már: túrófánkot, 10 perceset, indiait, pikáns nevűt és volt már nekünk almafánk is (a konyhánkban is, nemcsak a kertünkben).
A nagymamás kelesztős fánkok azonban ideáig elmaradtak, valahogy nem éreztem rá a kelesztett tészták lelkivilágára.
Ráadásul Gizi mama minden évben sorra sütötte a finoman illatozó fánkot családnak: már a földszinten magunkba szívtuk ezt az illatot, s mire a másodikra értünk, már alig vártuk, hogy beleharaphassunk az aranyló tésztába.
Családi ünnepségekre a sós verziót sütötte: a nagy vájlingnyi krumplifánk negyedóra alatt eltűnt a népes família asztalán.
Aztán Gizi mama a nyolcvanas évei elején egyszer viccesen bejelentette, hogy (ismét) nyugdíjba megy: most már nem szakácskodik otthon sem. Elfáradt.
És ezután nagyon kezdtek hiányozni a finomságai. De szerencsére a receptjeit, fortélyait átadta, és még mindig tudunk kérdezni tőle, ha valahol elakadunk.
Így aztán átvéve a stafétát, most már nálunk készült az egykori családi kedvenc, a krumplifánk.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 db burgonya (héjában főtt, 50 dkg)
4 dkg friss élesztő
2 dl tej
1 db tojás
3 kk só
(az eredeti receptben 2 kávéskanál só szerepelt, de megfigyeltétek, hogy a régi kávés- és leveses kanalak nagyobbak voltak? )
olaj a sütéshez
A krumplit megmossuk, majd héjában, sós vízben megfőzzük. A langyos tejben az élesztőt megfuttatjuk, kimérjük a lisztet, sót, és beleütjük a tojást.
A krumplit melegen krumplinyomón áttörjük.
Az összes hozzávalóból egy rugalmas tésztát gyúrunk, ne ijedjünk meg, ha egy kicsit ragad, így lesz könnyű állagú a fánk, én a kezemet liszteztem gyúrás közben.
A tésztát kb. fél óráig kétszeresére kelesztjük, ha megkelt a tészta, 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Ekkor még hagyjuk egy 10-15 percig kelni-pihenni.
Forró olajban -a lángot sütés közben kissé mérsékeljük – mindkét oldalát pirosra sütjük.
Szép napot!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
https://anapfenyillata.cafeblog.hu/2017/01/19/fank-kavalkad-5-kulonleges-recept/