inspiráció,  kirándulás,  otthon

Bolyongj az ország legnagyobb kukorica-labirintusában!

5 hektárnyi terület és csaknem 350 000 tő kukorica vár.

Gyerekkoromban imádtam labirintust játszani papíron, és ezt a gyerekeim is nagyon szeretik, bár  ők már többnyire számítógépen keresik a kijáratot az útvesztőből. Igaziból viszont még nem próbáltuk, pedig igencsak izgalmas lehet úgy kijutni egy ilyen pályáról, hogy az ember nem látja felülről az útvonalat.

A gyerekeknek már a tiszadobi sövénylabirintus is nagyon tetszett az Andrássy-kastélyban,  bár az nem olyan magas, júliusban viszont szeretnénk kipróbálni az óriási kukorica-labirintust Kiszomboron, ami nem is akármilyen, mert felülről nézve minden évben más figurát formáz.

Megmondom őszintén, hogy most hallottam először erről a labirintusról, és nagyon érdekelt, hogy készül egy ilyen “ültetvény”.

“A tervet milliméterpapíron készítjük el, ha döntöttünk, mi is lesz a mottó. Rajz alapján mérőszalaggal, kapával felfegyverkezve vágjuk a formát a táblába, amikor még kicsi a kukorica.

Amerikában ez könnyebb, hisz a silókukoricába vágja bele a számítógép-vezérlésű traktor. Mi magunkat vezéreljük, és elég jól belejöttünk már.” – meséli Endrész Erzsébet, aki a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjaként szervezi, tervezi a kiszombori eseményt.

Ez már az idei kukorica!

Tőle azt is megtudtam, hogy először 2004-ben készült útvesztő  Ferencszállás közelében, az úgynevezett kukutyini (és, igen, tényleg van ilyen! )  határban, két barát ötlete alapján. A cél az volt, hogy kis befektetéssel, nagy adag humorral jó szórakozást nyújtsanak az emberek, és maguk számára is.

Ebben még nem volt figura, az első ilyen 2006-ban született,  a csodaszarvast mintázta és európai szinten egyedülálló méretű volt. Ezt  követően úgynevezett figurális útvesztők születtek, vagyis évről évre újabb mintát  vágnak a kukoricásba:  bölényt, rotundát,  kastélyt, Ford T-modellt.

Miután az ötletgazdák munka mellett már nem tudták folytatni  a kezdeményezést,  a kiszombori egyesület vette át az útvesztő működtetését:

“Az útvesztő népszerűsége évről évre nő, és ez számunkra is nagy öröm. S nem mellékesen  a község lakóit is megérintette, mert egyre többen segítenek, vagy részt vállalnak a szervezésben.
Két nagyon fontos eredménye lett a kukorica-útvesztő fesztiválnak. Kiszombort megismerteti a nagyvilággal, valamint az itt élőket olyan közösséggé kovácsolta, amelyre példa talán még nem volt a nagyközség életében.”

Volt-e olyan, hogy a természet közbeszólt, és nem sikerült a tervezett labirintust elkészíteni?

Mi, – a honismereti kör –  most 9. éve készítjük,  és még nem volt rá példa. Idén a fő motívum a Rónayak címere, melyet zsákutcák, hurkok és útkereszteződések vesznek körül.

A Rónayak 1781-ben  jelentek meg Kiszomboron, akkor még Oexel vezetéknévvel. A német származású nemesi család címerében kék pajzson, zöld mezőn kardot tartó, kettős farkú oroszlán díszeleg. A nevüket 1846-ban  módosították királyi engedéllyel Rónayra. A család jelentős szerepet töltött be Csongrád és Torontál vármegye életében.

Az idei Útvesztő térképe

A családból került ki különböző időkben a két vármegye főispánja, alispánja, aljegyzője, táblabírája, országgyűlési képviselője, törvényszéki bírája. Az ő gazdaságaik adtak munkát a zomboriaknak, az ő kúriáikban és kastélyukban folyó művészeti, politikai és társadalmi összejövetelek jelentették a község számára a kulturális életet.

Hogyan lehet tájékozódni a labirintusban?

A látogató kap egy térképet, melyet használhat a tájékozódáshoz. Emellett van olyan lehetőség, ami szabadulós játékként működik, vagyis feladványokat megoldva lehet megtalálni a helyes irányt.

A kukorica magassága 2-2,5 méter, így a látogató csak az eget és a kukoricasort látja.

Mennyi időbe telik kijutni az Útvesztőből?

A vendégtől függ. Volt ezzel kapcsolatban verseny többször, a legrövidebb idő 11 perc volt futva, és már ismert terepen.

Egyébként kényelmesen 35-40 perc a jó úton. Persze, ehhez meg kell találni a jó utat.

De sokan mindenhová el akarnak jutni a kivágott formában, és az tovább tart.

El lehet-e itt tévedni?

Volt már erre példa. Egy fiatal felnőtt bolyongott 2.5 órát a kukoricásban, amikor bementünk érte.  De nem jött ki velünk, mert egyedül akarta megcsinálni a feladatot, ami végül sikerült is.

A tábla két oldalán korábban búzatarló volt, könnyen ki lehetett oldalazni a pályáról. Az idén napraforgó van mellettünk, de ott is kimehet, aki megunta a bolyongást.

Aratáskor úgy is megtalálunk.

Mikor látogatható az Útvesztő?

 Július 15-én nyitunk,  jegyeket a helyszínen lehet vásárolni, és a délutáni, esti időpontokban vagyunk nyitva. A programokról és a részletekről a Facebook-oldalunkon érdemes tájékozódni, itt.

2016-os térkép

Kiknek ajánlanátok? 

99 éves korig bárkinek, aki szereti a kalandokat a természetben.

Mire érdemes figyelnie annak, aki kipróbálná a labirintust?

Mindenképpen előzetesen érdemes tájékozódni az Útvesztő Facebook oldalán a friss hírekről.

Vegyünk fel kényelmes öltözéket, ajánlott a napvédő sapka, kalap, legyen nálunk naptej, víz, és étel esetleg.

Rotunda, Kiszombor

Ha valaki körülnézne Kiszomboron is, hová érdemes menni?

Kiszomboron az európai hírű Rotunda 1210  körül épült, és csak három  ilyen körtemplom található ezen kívül az országban. A Helytörténeti Gyűjteményünket is érdemes megnézni, valamint a Válykos-tó csodálatos nyáron.

További információk:

Az Útvesztő honlapja

Az Útvesztő Facebook oldala

Fotók: utveszto.com

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük