inspiráció,  otthon

A fehér 50 árnyalata: világszínvonalú lakberendezés Szigetváron

Egyedi, inspiráló, praktikus kislakás egy kisvárosban.

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy a lakásukat  – a hazaiak mellett – külföldi lakberendezési magazinok fotózzák, hogy ízlésformálóként, követendő példaként mutassák meg őket a világnak. A Merci-Ancsa páros és lakásaik bizony ilyenek: inspirálóak, eredetiek,  nem lehet mellettük szó nélkül elmenni. Ráadásul tele vannak humorral, élettel, imádom a blogjukat, a stílusukat is.

Most Mercivel beszélgettünk a lakásukról, és arról, mit gondol ő a lakberendezésről.

„Nagyon kötődöm ehhez a házhoz, itt nőttem fel. 3 éves koromban költöztünk ide, a szomszédos lakásba. Amikor megüresedett egy 28 nm-es , komfort nélküli, lepusztult lakás, azonnal ugrottam rá. Nem számított, hogy milyen állapotban volt. Mindenki le akart beszélni, nem lehetett, megvettem.


28 nm romhalmazt vásároltam, 2 évembe került mire végeztem vele.


Felújítottam és tetőtérbeépítéssel megnöveltem a teret. Lent maradt 28 nm, fent még 40 nm. Sajnos bútorokra nem maradt pénzem, sok volt a szükségmegoldás, aztán szépen lassan azt is megoldottam. Érdekes, de  kezdetben  egyáltalán nem vonzott a modern berendezés, persze ez nagyon gyorsan megváltozott. 🙂

Mindenevő vagyok, egyet megtanultam: soha ne mondd , hogy soha. 🙂 ” -meséli Merci a kezdetekről.

Honnan a lakberendezés iránti szenvedély? Tanultál-e lakberendezést?

A lakberendezést soha nem tanultam, ez öröklött adottság. Anyukám pont ilyen megszállott volt, mint amilyen én vagyok. Minden tőle ered, tőle és a Dédanyámtól.  Én ebben nőttem fel, mindig különleges dolgok vettek körül.

Emlékszem, amikor Anyukám a 80-as években szerzett egy tapétát ( fogalmam sincs honnan): fekete alapon nagy virágok, eszméletlen különleges volt, most is bevállalnám. A mesteremberek csak vakargatták a fejüket, nem tudták feltenni. Egy vastag műanyagbevonat volt rajta, amitől nagyon nehéz volt és állandóan lecsúszott a falról.

Nem tudom, hogy oldották meg végül, de nagy nehezen felkerült a falra.  És ez csak egy eset.

 Van-e kedvenc lakberendeződ, lakberendezési stílusod?

Nagyon sok jó lakberendezőt ismerek, szeretek, ha egy embert kellene kiemelnem, akkor ő  Wein Krisztina, minden arannyá válik a kezében, teljesen lenyűgöz a tehetsége.

Honnan inspirálódsz?

Minden inspirál, folyamatos mozgásban vagyok, én mindig teszek-veszek. 🙂

Az alapstílus mikor alakult ki a lakásban?

Hogy mikor alakult ki az alapstílus? Ezen a kérdéseden gondolkodom, de nem tudok rá válaszolni, mert nem tudom, hogy  mi az alapstílusom. 🙂

Miért pont a fehér?

🙂 Azért a fehér, mert annyira friss, szikrázó és üde. Mindent kiemel és mindent  szebbé tesz. Nem tudok más színt elképzelni. Kipróbáltam, nem ment.

Pár éve szürkére festettem a hálószoba falát, a 3. napon elkezdtem borzasztóan szenvedni, azt hittem megfulladok. 2 hétig bírtam, aztán visszafestettem. Nekem fény kell, fehér kell. 🙂

Praktikus kérdés: sokat kell takarítani? Meddig fehér a fehér?

Takarítani pont annyit kell, mint más színű lakást, mert pont annyi por van, mint a szürke, barna, vagy fekete lakásban.

Nem azért takarítunk, hogy ne lássa más a port, hanem azért, mert mi nem szeretjük.  Különben a fehér sokkal igénytelenebb, mint azt sokan hiszik.


Mitől egyedi a lakásotok?

Hát tőlem! 🙂


Ha valaki hasonlóan eredeti ötletekkel, stílusban szeretné berendezni a lakását, akkor mire figyeljen?

Ha valaki hasonló stílusú otthont  szeretne, a kiegészítőkre figyeljen, az a titka. Ha megnézitek, nálam  az alap teljesen semleges: Ikea bútor némi retróval fűszerezve, a dekoráció az, ami egyedié teszi a lakást.

Hol tároljátok a holmikat?  Sok cuccotok van?
Nálunk nincs felesleg felhalmozva, a gardróbban csak olyan dolgok vannak, amit tényleg használunk. Fontos, hogy  mindennek meglegyen a helye. A ruhák a gardróbban, a nem használt bútorok egy tárolóban vannak elraktározva. A kinőtt gyerekruhákat elajándékozzuk, nem dobozoljuk be évekre. Erre nagyon figyelek.
Az Ikea bútorok, kiegészítők jelentős szerepet játszanak a lakás berendezésében. Miért szeretitek? (Merciék lakása az Ikea honlapján is szerepel.)
Az Ikea bútorokat azért szeretem, mert tökéletes alapot biztosítanak, szinte bármilyen stílust elbírnak.
Hol vannak a mai kor jellegzetes műszaki cikkei (tévé, mosogatógép, mosógép, mikrosütő) a lakásban? Hogyan építhetjük be ezeket egy adott stílusba?
A műszaki cikkek, háztartási gépek beillesztése  kényszer, meg kell oldani.  Én  nem görcsölök rá, hogy elrejtsem, a lakás stílusa elbírja a látványukat.
Melyik a  kedvenc lakásdekorációd? Készülnek saját kezűleg is dekorok?
Nincs kedvenc lakásdekorációm, arra törekszem, hogy az összkép legyen harmonikus. Szerintem akkor jó egy lakás, ha minden „egyben van”. Saját készítésű dekoráció nem sok van, nem vonz a barkácsolás, nincs hozzá türelmem….és kézügyességem. 🙂
Melyik a kedvenc helyiséged és miért?
A nappalit  szeretem a legjobban, itt töltjük a legtöbb időt.
Megváltoztatta-e az életeteket a házi kedvenc, a cica jelenléte, és ez hozott-e változást a lakás berendezésében? Megmutatod a cica bútorait, illetve azt, hogyan illeszkedik a lakásba?
Az állatok nagyon fontosak nekem, nem tudok és nem is akarok  nélkülük élni. 🙂  Nincs külön cica bútor, ők azokat  bútorokat használják, amiket mi is. Teljes jogú családtagok. 🙂
Ha bejelentenék, hogy holnap mindenkit elköltöztetnek egy távoli bolygóra, mert a Földet ellepte egy új  bogárfaj, ami ellen nem tudunk védekezni, és mindenki csak 5 holmit vihetne magával, mi lenne az az 5?
Ha hirtelen el kellene hagyni az otthonom és csak 5 tárgyat  vihetnék, akkor az a Dédszüleim  és az Anyukám bekeretezett  fotója  jönne velem, mást nem vinnék, ezen kívül minden pótolható.
Mi az, amin változtatnál? Mik a további tervek a lakás berendezésével kapcsolatban?
Semmit nem változtatnék ezen a lakáson, de ez nem azt jelenti, hogy nincsenek terveim. Vannak, egy másik lakásban….:-)

Mi a kedvenc idézeted?
 ” Félünk túlságosan szeretni, nehogy kiderüljön, hogy a másiknak semmit se jelentünk”.  (Eleanor Roosevelt )

Mivel foglalkoznál, ha bármit csinálhatnál a világon?

Lakberendeznék. 🙂

Merci és Ancsa blogját itt találjátok, a FB-oldalt itt tudjátok követni.

Fotók: Dóczi Mercédesz

Szép napot!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük