csináld magad,  DIY,  inspiráció,  otthon

Hasta la vista, maszat! Szobafestés hosszú távra

Volt folt, nincs folt: Dulux EasyCare teszt.

Minden gyerekes családban eljön az a pillanat, amikor a gyerekből váratlanul (mikor nőtt meg ez a gyerek?!) kisiskolás lesz, akinek persze mindenről megvan a véleménye, hogy az menő-e vagy sem. A zenéről, a hajviseletekről, a ruhákról, és persze a lakásról is.

Hamar kiderült nálunk is, hogy mi a menő, és hogy a kisfiam kinőtte az édesen világító macis lámpát, a szoba falának színét, és úgy egyáltalán az egész szobát.

01_img_3742jav

Ráadásul a falra is ráfért a festés, hiszen ott virított rajta Máté bogaras rajza, melyet háromévesen firkált, az akkor frissen festett falra. Emlékszem, milyen széles mosollyal mutatta a művét, merthogy ő festő bácsi volt, és segíteni akart nekünk, hogy a lakás szép legyen.

Persze nem igazán értette, hogy őt miért nem akarjuk megdicsérni, mikor a festő bácsinak megköszöntük, sőt még fizettünk is érte?

A falon látszik még a gyerekek kéznyoma, ami a kapcsolók környékén a legfeltűnőbb, a távirányítós autók lökhárítójának mintája, no meg persze, mi felnőttek is megkarcoltuk egy-egy bútortologatáskor, takarításkor.

before
Ezekkel (nem) dicsekedhettünk.

Ráadásul volt Máté falán korábban egy kutyuskás falmatrica is (ezt már akkor eltávolítottuk, mikor az oviban nagycsoportos lett), aminek erősen látszódtak a kontúrjai.

before_after01
Ilyen volt, ilyen lett

Így aztán nagyon megörültem, mikor a Dulux Magyarországtól tesztelésre kaptam festéket. Nem is akármilyet, a Dulux EasyCare víztaszító, foltálló festéket.

Nem titok előttetek, hogy évekkel ezelőtt festék fejlesztőmérnökként dolgoztam, ismertem és vizsgáltam nagyon sok, jó minőségű falfestéket, így a Dulux EasyCare-t kritikus szakmai szemmel teszteltem.

04_mg_3851

Szóval itt volt az idő egy kis szakmázásnak, na meg a szoba megújításának is.

Első körben a színek közül kellett választani, és ebből nem hagyhattam ki a kisfiamat sem. Tetszik a festék színpalettája, tökjó színek vannak benne. Persze én inkább visszafogottabb színeket választottam volna, de Máté kedvenc színe most a fekete. Kompromisszumunk a fehér lett, fekete, szürke kiegészítőkkel. 🙂 🙂 🙂

(Egyébként imádom a fehéret, de nálunk nagyon hamar foltos lesz, ami úgy már nem szép. Meglátjuk, tényleg jól működik-e ez a festék, és valóban lehetnek makulátlan fehérek a falaink.)

before_after02
Játszósarokból tanulósarok. Még szerencse, hogy a gyerek balkezes.

Ha nehezen megy a színválasztás, próbáld ki a Dulux Visualiser programját, ahol akár a saját szobádban is megnézheted, hogyan mutatna a kiválasztott szín. Ha szükséged van egy-két tippre, itt segítséget találsz.

Ezután következett a festés, a Dulux EasyCare-nek foltos fehér falakkal, és összefirkált nárcisz sárga felülettel kellett megbirkóznia.

03_img_3893
Kimaszkoltam a festendő területet, a falat előkészítettem és festeni kezdtem.
A festék kellemesen tixotóp, vagyis csak mérsékelten csöpög, – ezt külön értékeltem, mert a parkettát nem teljes felületen fedtem le újságpapírral – de emellett nagyon szépen terül a falon, könnyű eldolgozni. És nem lett sufnis (csíkos, foltos) sem, jó vele festeni.

newsroom-dulux_kids_15_0615_v2
Ezt a festéktípust nem szabad felhígítani, mert bár túl sűrűnek tűnik, hengerezve könnyű eldolgozni, ha hígítjuk, lerontjuk a fedőképességét, és a foltállóságát is.

De nem kell aggódni, tényleg könnyű vele dolgozni, és nagyon kiadós. Háziasszonyoknak mondom: olyan, mint a jó tejföl.

Már első körben is sok foltot elfedett, de itt-ott maradt azért egy kis „bútorkarc”.


Tipp: Amíg száradt a fal, a hengert kigörgettem, és egy nylonba csomagoltam: így nem szárad bele a festék, nem kell nagyon sok vízzel kimosni, ráadásul a mosóvíz nem hígítja fel a második rétegre használt festéket. Így környezettudatosan tudsz festeni.


before_after03

Két óra múlva következett a második réteg, ami már tökéletes lett, száradás után csodás hófehér falakkal büszkélkedhettünk.

Amit nem említettem még, hogy a felület matt, ami dörzsálló festékekre nem jellemző, de előnyösebb, mint a selyemfényű falfesték, mert nem emeli ki annyira a felületi hibákat, és természetes megjelenésű.

newsroom-dulux_kids_25_0994_v6

A gyönyörű, hófehér falat már csak dekorálni kellett, de erről részletesen csak a következő bejegyzésben lesz szó.

Miután elkészültünk a szobadekorációval, a kisfiam hazajött a suliból, és meglátva a szobáját, azt mondta, hogy nagyon MENŐ, és nagy boldogságában megsimogatta a falat.
A maszatos kezével, amivel nemrég gesztenyét gyűjtött, így maradt rajta némi sár, no meg némi festék rajzóra után, amit a nedvesség feloldott!

20150115_zolynski_dulux_d111001
Mondanom sem kell, hirtelen megállt bennem az ütő, hogy a két napos fallal ugyanaz történik, mint évekkel ezelőtt. De felocsúdva azonnal cselekedtem, gyorsan letöröltem száraz zsepivel a foltot, majd nedves törlőronggyal is.

A folt gyönyörűen eltűnt, bár a gyártó ajánlata szerint 28 nap múlva válik a felület hidrofóbbá, vagyis víztaszítóvá, és ezt érdemes kivárni. Ennek azért van jelentősége, mert ha ilyen a felület, akkor a szennyeződés nem tud beivódni a falba, ezért lehet könnyen eltávolítani.

20150115_zolynski_dulux_d110780

Egyébként a festéket többek között csokival, színes ceruzával, kólával, rúzzsal tesztelték, és jól teljesített mindegyik esetben. A dörzsállóságot is vizsgálták: ezt úgy kell elképzelni leegyszerűsítve, hogy van egy olyan szerkezet, ami folyamatosan dörzsöli a festékfelületet oda-vissza, amit számlálnak, közben pedig vizsgálják a felületet.

A festék dörzsállósága kiváló, ami azt jelenti, hogy dörzsölés után – ha ezt a gyártó javaslata alapján végezzük – nem lesz a felület foltos, nem veszti el színét.

20150115_zolynski_dulux_d111364

A teszt alapján a Dulux Easy Care festéknek 10, azaz tíz pontot adok. 🙂
Most én is várom, hogy a kisfiamtól milyen pontszámot kapok a szobafelújításra.

Szép napot!

Fotók: saját és DULUX.hu. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük