csináld magad,  DIY,  inspiráció

Te is meg tudod csinálni: transzferálj velünk!

Mert szükség van önálló gondolatokra.

Amióta a blogot írom, kicsit másképpen látom a világot: a fotózásnak köszönhetően észreveszek sok-sok apró szépséget is magam körül, ami mellett korábban elmentem, az olvasóknak, bloggertársaknak köszönhetően pedig megláttam, mennyi tehetséges, ügyes, kreatív ember van körülöttem.

05

Ez a bejegyzés, – reményeim szerint – egy sorozat első tagja, melyben olyan hétköznapi embereket mutatok be, akik hobbijukkal másokat is inspirálhatnak.

A sorozat mottóját, Teési-Vass Zsuzsától, a Tűvarázslat blog írójától kölcsönöztem, aki maga is csodás dolgokat alkot:

„Úgy gondolom, az embereknek nagy szükségük van arra, hogy szabadon szárnyalhassanak, megmutathassák, leginkább önmaguknak, milyen szépségeket képesek alkotni a két kezük munkájával.

Erre azért van szükség, mert a legtöbb munkahelyen megmondják, mi a dolgunk, mit és hogyan várnak el tőlünk, így szépen lassan azt hisszük, hogy nincs is szükség önálló gondolatokra.

Alkotás közben magunk döntünk, mit és hogyan akarunk látni és láttatni, szabadon szárnyalhat a fantáziánk. Az alkotás feltölt, kifényesíti a hétköznapi rohanásban megtört lelket, és magabiztossá tesz.”

Lepák Hajnalkát a Melinda vezette transzfercsoportban ismertem meg. Gyönyörű dolgokat készít, ötleteit, tudását, meg is osztja a csoporttal, ami egy nagyon barátságos, az alkotásban egymást segítő, támogató közösséggé nőtte ki magát.

03

Milyen kézműves tevékenységekkel foglalkozol?
Transzfertechnikával foglalkozom, korábban a dekupázs technikát próbáltam. Ezeket hobbi tevékenységeknek gondolom, mindkét technika olyan, amihez nem feltétlenül kell kézügyesség, mégis nagyon szép, egyedi dolgokat lehet vele készíteni.

07
Mikor kezdtél transzferálni?
Kb. egy éve próbáltam először, de azóta ez a kedvencem.

A család többi tagja hasonlóan kreatív, mint te?
A családom többi tagja nem rajong ezekért a dolgokért, ők is kreatívan gondolkoznak, de más területen használják a kreativitásukat.

13

Rengeteg like-ot kapsz egy-egy munkád kapcsán. Kaptál már negatív kritikát is? Hogyan reagáltál?
Nem nagyon szoktam negatív megjegyzést kapni, de ha kapok, elfogadom. A dicséreteknek örülök, de az sokkal fontosabb számomra, hogy én elégedett legyek a munkámmal. Van olyan, hogy egy elkészített alkotásomat igazán észre sem veszik, mégis az a kedvencem.

15

Melyik munkád volt a legnehezebb? Melyik munkád a legkedvesebb?
A legnehezebb munkám és egyben a legkedvesebb is: a merőkanalas családi deszka kép. Azon a saját családom fotója van.

01
A fotótranszferrel készült munkákat egyébként is szeretem, mert azok igazán személyesek.

06
Mire lehet használni ezt a technikát, milyen anyagra transzferáltál eddig? Milyen tárgyakat változtattál át?
A transzferálást megunt tárgyak átalakítására használom. Üvegre, textilre, fára, fémre lehet alkalmazni. Egy egyszerű befőttesüveget is el lehet varázsolni ezzel a technikával, és születhet belőle egyedi kedvesség.

14
Honnan inspirálódsz?
Sok ötletet gyűjtök a neten, leginkább a Pinterest oldalt használom. Ezeket az ötleteket összekeverem a saját gondolataimmal. Persze volt már, hogy magam találtam ki valamit, de aztán rájöttem, hogy ezt már mások is kitalálták.

12
Mit jelent neked ez a tevékenység?
Nem tudok rajzolni, ennek ellenére a transzferálással mégis szépet alkothatok. Igaz, nem egyenértékű a rajzolással, festészettel, de kiteljesedhetek benne.

Hajni kétféle alkotásának részletes leírását itt olvashatod.


A bödön átváltozása


Dörzsöléses technika, transzferáló szerrel.

Először a bödönt jól meg kell tisztítani , hogy ne legyen zsíros a felület.

09
Majd Pentart Dekor soft barnára festettem, szivaccsal vittem fel a barna festéket. Ha fémre dolgozunk, az első réteget legjobb szivaccsal felvinni, mert így jobban tapad a festék.

Mikor már majdnem megszáradt, akkor ecsettel felvittem rá egy sor Pentart Dekor soft méregzöld festéket. Ez régebben a kedvenc színem volt.

A felvitel során a két festék kicsit össze keveredett így: a zöld alól előbukkan a barna, így nem olyan egyhangú a megjelenés.
Ezután kinyomtattam lézernyomtatóval egy tükrözött mintát. A papírt ragasztószalaggal rögzítettem a bödönre, mintával befelé fordítva.

08

Fülpiszkáló segítségével hordtam fel a transzfer oldatot, ebből nem szabad túl sokat használni, mert elkenődik a kép. A transzferálás működhet illóolajjal, Almawin-nal is, de ezt ki kell tapasztalni, mert papírtól, nyomtatótól is függ.

Mikor kész lettem a minta felhordásával, egy kicsit átdörzsöltem az egész bödönt cipőkrémmel, hogy a zöld szín mattabb legyen. A végén Pentart selyemfényű lakkot használtam.


Farmerból zsák mikulászsák


10

Ragasztásos transzferrel készült ez az újrahasznosított zsák.
A zsákanyagot először Pentart fehér festékkel lefestettem és hagytam megszáradni. Ez tartást ad a zsákvászonnak, illetve ezen szépen látszik majd a minta.

11
Ezután következik a ragasztás. Ragasztónak bármi jó: parketta lakk, faragasztó, dekupázs ragasztó, transzfer gél.
A felületet és a papír nyomtatott oldalát (lézer nyomtató, a minta tükrözve) is beragasztózzuk, majd egymásra simítjuk, de úgy, hogy ne maradjon levegő a két felület között.

17
Teljes száradás után nedvesítjük a felületet, és ujjunkkal ledörzsöljük a papírréteget.

Tiszta lakk kerül a végére.

Ezután ezt a zsákvászon darabot rávarrjuk a farmerzsákból, zsebből készült zsákra.

16

Szép napot!

Fotók: Lepák Hajnalka. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük