Kelt szilvás lepény nagyitól
Régimódi szilvás süti: nyár nem múlhat el nélküle.
A szilva és én jó barátok vagyunk, imádom ahogyan kissé levet ereszt a tésztán, ahogyan cukor nélkül csoda finom lekvárrá sül a sütőben, és ahogyan sötét koncentrátummá aszalódik.
Ez a nagyis süti pedig kihagyhatatlan, és bár kelt tészta, galuskaszerű állaga miatt még nyújtani sem kell: kelés után beleegyengetem a tepsibe, és mehet a sütőbe. Én most ezt kemencében sütöttem, és a szilva egyenesen a fáról került bele.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 tojás
10 dkg kacsazsír
5 dkg cukor
15 g friss élesztő
3,5 dl tej
csipet só
kb. 40 dkg szilva
Az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a tojások sárgáját, a tejet, cukrot és a kacsazsírt. Dolgozzuk össze alaposan, majd mehet bele a felvert tojásfehérje. Jól dolgozzuk össze, lágy tészta lesz, mint a nokedli.
Én 40 percig kelesztettem letakarva, majd kiolajozott tepsibe tesszük: lisztes kézzel elegyengetem. Mehet rá a szilva, fahéjas cukorral megszórva. Majd kb. 40 perc alatt készre sütöm. (Gázsütőben kb. 200 fok).
A fáról frissen szedni a kékeslila, ropogós szilvát, ami óvatosan belesüpped majd a kelt tésztába. Nem sokkal később a kemencéből – sűrű fújkálás közepette – ropogtatni a forrón illatozó szilvás lepényt. Na, ez a boldogság. 🙂
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
2 hozzászólás
Veres Beatrix
Még senki nem kommentelte ezt a receptet… meg szeretném köszönni, most már sokadik éve sütöm, mikor igy, gyümölccsel, mikor nélküle, habbal a tetején, és mindig nagyon jó.
anapfenyillata
Kedves Beatrix! Köszönöm a kedves visszajelzést. Nagyon örülök, hogy ízlik a süti. 🙂 Szép napot: Anikó