Gólyafos: farsangi fánk népiesen
Bűdszentmihályi népi étel.
Mielőtt bárki szégyenlősen kacarászna, vagy éppen azonnal bezárná ezt a bejegyzést, hadd kezdjem azzal, hogy a régi népi élet nem volt szégyenlős, ha altesti témákról volt szó, olyannyira nem, hogy ez még ételnevekben is megjelent.
Azoknak, akik szeretnék elkészíteni ezt a sűrű tésztából készült, kakaóban megforgatott édességet, amiatt biztosan nem kell aggódniuk, hogy nem lesz szép. 🙂
Amiatt sem, hogy nem lesz finom, sőt amiatt sem, hogy a farsangi buliban melyik fánk lesz a legnépszerűbb.
Hozzávalók:
A recept a népi szokásnak megfelelősen kicsit intuitív, és erősen hagyatkozik a háziasszony érzéseire, amennyiben a 3-4 tojás, kevés cukor, 2-3 evőkanál tejföl, és néhány maroknyi liszt annak számít, a lágy állagról nem is beszélve.
Leírom, én hogyan csináltam, de ezt az intuíciót nem szeretném elvenni a kedves Olvasótól, így a mértékegységek csak tájékoztató jellegűek.
2 tojás
20 dkg liszt
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál cukor
0,5 kávéskanál szódabikarbóna
A tésztát lágy állagúra keverjük, majd forró olajban (közepes lángon), kanállal kiszaggatva kisütjük.
Amikor megsült, cukros kakaóban megforgatjuk.
Ha pedig már megkóstoltuk ezt az ételt, emlékezzünk meg kicsit Bűdszentmihályról, amiről bizony sokáig én sem tudtam, hogy mi fán terem, pedig itt van a szomszédban.
Nem is találjuk meg ma már a térképen, legalábbis ilyen néven biztosan nem. 1952-ben átkeresztelték, talán azért, mert Szentmihály (Bűdszentmihály) és Bűd (Tiszabűd) sehogy sem akarta az összeolvadást, a közös nevet meg pláne nem. Mindenesetre az új név magában hordozta a település híres szülöttének, Vasvári Pálnak a nevét: így lett Tiszavasvári.
Aztán meg ezen étel eszegetése közben mindenképpen meg kell emlékeznünk arról a tényről is, hogy bizony ezen a településen átlagon felüli volt a gólyák száma, nem csoda hát, ha a gólyafoson kívül, még gólyafészek nevű étel is van a vasváriak tarsolyában.
A gólyákat emlegetve nem hagyhatjuk ki Fülöpöt, azt a fehér gólyát, aki a immáron 10 éve Magyarországon tölti a telet is. Fülöp Spanyolországban látta meg a napvilágot, és azért lehet ilyen jól nyomon követni, mert fióka korában meggyűrűzték. 2006-ban költözött az országba, és azóta minden telet nálunk tölt. Nagy hidegben fűtött kéményeken melegszik, és ha nem talál elég pockot, a szeméttelepen keres magának eleséget.
Szép napot!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.