farsang,  recept,  Ünnep

Gólyafos: farsangi fánk népiesen

Bűdszentmihályi népi étel.

Mielőtt bárki szégyenlősen kacarászna, vagy éppen azonnal bezárná ezt a bejegyzést, hadd kezdjem azzal, hogy a régi népi élet nem volt szégyenlős, ha altesti témákról volt szó, olyannyira nem, hogy ez még ételnevekben is megjelent.

Azoknak, akik szeretnék elkészíteni ezt a sűrű tésztából készült, kakaóban megforgatott édességet, amiatt biztosan nem kell aggódniuk, hogy nem lesz szép. 🙂

Amiatt sem, hogy nem lesz finom, sőt amiatt sem, hogy a farsangi buliban melyik fánk lesz a legnépszerűbb.

1

Hozzávalók:

A recept a népi szokásnak megfelelősen kicsit intuitív, és erősen hagyatkozik a háziasszony érzéseire, amennyiben a 3-4 tojás, kevés cukor, 2-3 evőkanál tejföl, és néhány maroknyi liszt annak számít, a lágy állagról nem is beszélve.

Leírom, én hogyan csináltam, de ezt az intuíciót nem szeretném elvenni a kedves Olvasótól, így a mértékegységek csak tájékoztató jellegűek.

2 tojás

20 dkg liszt

3 evőkanál tejföl

3 evőkanál cukor

0,5 kávéskanál szódabikarbóna

A tésztát lágy állagúra keverjük, majd forró olajban (közepes lángon), kanállal kiszaggatva kisütjük.

Amikor megsült, cukros kakaóban megforgatjuk.

2

Ha pedig már megkóstoltuk ezt az ételt, emlékezzünk meg kicsit Bűdszentmihályról, amiről bizony sokáig én sem tudtam, hogy mi fán terem, pedig itt van a szomszédban.

Nem is találjuk meg ma már a térképen, legalábbis ilyen néven biztosan nem. 1952-ben átkeresztelték, talán azért, mert Szentmihály (Bűdszentmihály) és Bűd (Tiszabűd) sehogy sem akarta az összeolvadást, a közös nevet meg pláne nem. Mindenesetre az új név magában hordozta a település híres szülöttének, Vasvári Pálnak a nevét: így lett Tiszavasvári.

Aztán meg ezen étel eszegetése közben mindenképpen meg kell emlékeznünk arról a tényről is, hogy bizony ezen a településen átlagon felüli volt a gólyák száma, nem csoda hát, ha a gólyafoson kívül, még gólyafészek nevű étel is van a vasváriak tarsolyában.

3
Fotó: Majercsák Bertalan

A gólyákat emlegetve nem hagyhatjuk ki Fülöpöt, azt a fehér gólyát, aki a immáron 10 éve Magyarországon tölti a telet is. Fülöp Spanyolországban látta meg a napvilágot, és azért lehet ilyen jól nyomon követni, mert fióka korában meggyűrűzték. 2006-ban költözött az országba, és azóta minden telet nálunk tölt. Nagy hidegben fűtött kéményeken melegszik, és ha nem talál elég pockot, a szeméttelepen keres magának eleséget.

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.