Aranygaluska: mintha édesanyám készítette volna
Foszlós, könnyed, el sem hiszem, hogy én sütöttem. 🙂
Bevallom, a kelt tésztákkal nem mindig boldogulok, még olyan igazán jó kelt tésztás pogácsát nem tudok sütni, pedig imádom a nagymamás sajtos pogit. (Jöhetnek a jó receptek kommentben. 🙂 )
Így aztán félve fogtam neki az első aranygaluskának, amit nálunk mindig anyukám csinált korábban, és az utolérhetetlenül finom.
(A töltött káposztával még mindig így vagyok). Viszont ez a recept olyan jó, hogy a kelt tészták királynője még nekem is csuda finomra sikerült.
A recept Andi konyhájából való, már máskor is ajánlottam ezt az oldalt, érdemes felkeresni.
Hozzávalók
25 dkg liszt
2,5 dkg margarin
2,5 dkg élesztő
2,5 dkg porcukor
1 tojás
1,3 dl tej
3 csipet só
reszelt citrom héja
10 dkg darált dió,
10 dkg kristálycukor,
olvasztott vaj
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a tészta összetevőit (szobahőmérsékletűek) összedolgozzuk. Már a nyers tészta is isteni finom, és az illata a reszelt citromtól csodás.
A tésztát kb. kb. 30-40 percet kelesztjük.
Egy 26 cm-es tortaformát alaposan kivajazunk.
Összekeverjük a diót és a cukrot.
A megkelt tésztából egy kanállal gombóckákat szaggatunk, melyet olvasztott vajba, majd a cukros dióba forgatunk, és szorosan a tortaformába tesszük. A maradék cukros diót a tetejére szórjuk. Így kelesztjük még kb. 30 percig.
Kb. 170 fokon 30 perc alatt megsütjük. Ami fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad.
Vaníliasodó
1 csomag vaníliapuding
1 liter tej
4-6 evőkanál cukor
Tulajdonképpen egy híg pudingot készítünk.
Frissen tálaljuk. A lányom egyik kedvence, és már én is szívesen készítem.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.