ajándékötlet,  recept

Isteni marcipán fillérekből: a tökéletes másolat

Figuráknak, tortákhoz, sütikhez, ehető gyurmaként kiváló ez a kis hamis, mely olcsóbb, mint az igazi marcipán, de nagyon hasonló ízű. És ajándéknak is kiváló. 🙂

1

Az egész a kisfiam szülinapi tortájával kezdődött, mikor arra a kérdésemre, hogy milyen tortát szeretne, elkezdett sorolni egy fél állatkertet, amit marcipán figuraként a tortáján szeretne látni, és ami nélkül nem igazi a 6. szülinap.

Csillogó szemét látván, tudtam, hogy nem tudok ennek ellenállni, és mivel nemrég láttam Lindánál egy jó kis bejegyzést marcipánból készült figurákról, olyan egyszerűnek tűnt házilag elkészíteni. 🙂

Receptet is találtam  itt, így rögtön nekiláttam:

Hozzávalók (kb. 65 dkg-hoz):
  • 1 dl tej
  • 350 g cukor
  • 200 g rétesliszt (helyettesíthető 100g rétesliszt+100g liszt keverékkel)
  • 125 g vaj
  •  2 tk. színtelen mandulaaroma

Gyúráshoz:

  • kb. 5-6 ek. kukoricakeményítő
  • kb. 4-5 ek. porcukor

A tejet a cukorral felforraljuk, majd alacsony hőmérsékleten feloldódásig melegítjük.

Állandó keverés közben apránként hozzáadjuk a lisztet, hogy csomómentes legyen. Ezzel besűrűsödésig főzzük.

Majd levesszük a tűzről, és belerakjuk a vajat és az aromát. Hűtőbe téve hűtjük.

10

7
A kis szülinapos a marcipánt teszteli 🙂

Miután elkészült a marcipán, rögtön színeztük (ételfestékkel) és formáztuk. Az ételfesték hígítja a marcipánt, így a formázáshoz mindenképpen szükséges keményítő és porcukor.

8
Nagyon sokféle figura készült, de a legnépszerűbb az igazán egyszerű rák volt, ami készült rózsaszínben, kékben, sárgában, sőt még a szülinapi családi bulin Dóri is kedvet kapott a készítéséhez. 🙂 A rákocskák ellepték a tortát.
9
A Máté készítette rákocska

Dóri rákja a tengerben 🙂

Tippek:

Az egész recept sikere a főzésen múlik, nekem az első alkalommal kihűlés után morzsás állagú lett, nem lehetett formázni: ekkor én addig főztem, míg elvált az edénytől, de ez túl sűrűnek bizonyult. A legjobb egy sűrű kevert vajas tészta állag, olyan krémszerű, az eddigi tapasztalatom szerint.
Akinek esetleg egy kicsit ragacsosabb lesz, az se ijedjen meg, a porcukor és a keményítő keverékével könnyen gyúrhatóvá varázsolható. Ha pedig törékeny lenne, némi tejjel (vagy vízzel) lehet korrigálni az eredményt.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

2 hozzászólás

    • Rácz Anikó

      Örülök. 🙂 Ezt én nem próbáltam, de az eredeti receptnél olvasott hozzászólások alapján igen: ha kicsit ragacsosabb, kemyényítő/porcokur keverékével, esetleg folpack használatával.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük