befőzés,  recept,  Spóroló

Citromos cukkinilekvár

Gyerekkorom jutott eszembe a sok-sok cukkiniről, mely a kertünkben termett. Emlékszem, édesanyám a bőséges töktermésből hamis ananász befőttet és lekvárt főzött, amiket behűtve szívesen eszegettünk, fittyet hányva arra a tényre, hogy a tökfőzelék nem volt a kedvencünk. 🙂 Szegények lekvárja, így nevezték akkor, de nekünk aztán mindegy volt, milyen néven csúfolják, csak ettük  finom kiflire kenve, teával, kakaóval.

1

Na, gondoltam, miután a cukkini a tök rokona, biztos lehet ebből is lekvárt főzni. A Kaldeneker.hu oldalon találtam egy jó kis receptet, de miután 3:1-ben zseléfixem volt itthon, megvariáltam azt.

2

Hozzávalók:

1,5 kg cukkini lereszelve
2  citrom
35 dkg kristálycukor
1 csomag 3:1-ben zseléfix

A cukkinit megtisztítjuk, eltávolítjuk a magokat és lereszeljük.

3

Adjuk hozzá a két citrom levét, majd fedő alatt puhára pároljuk, majd mehet hozzá a cukor, botmixerrel pürésítjük, majd  a zseléfix hozzáadása után  2-3 percig főzzük.

Ezután forrón üvegekbe töltjük, és az üvegeket fejtetőre állítva tároljuk 5-10 percig.

 SAM_4275

Készítettem olyan verziót is, melybe friss gyömbért reszeltem, ettől különleges ízű lekvárt kaptam, de ez a felnőtteknek ízlik.

A férjem, -aki nem barátkozik a tökfélékkel-  is megkóstolta a lekvárt, és elismerően azt mondta, hogy süthetem hozzá a palacsintát! 🙂 És ráadásul csak kevés kalóriát tartalmaz! 🙂

SAM_4364

SAM_4273

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

No Comments

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük