inspiráció,  karácsony,  Ünnep

Zenék és filmek, amik nélkül nincs karácsony

Vannak olyan dalok és filmek, amelyek a karácsonyi időszak részei, a csapból is ezek folynak, és nélkülük nincs is karácsony. Persze minden évben bővül ez a lista, de az új dalok, filmek közül legfeljebb egy-egy kerül be a klasszikus gyűjteménybe.

Azt hiszem, nem baj ez, hiszen felnőttként az ember majd visszaemlékezve azt mondhatja, hogy emlékszel, hogy mindig ezt hallgattuk karácsonykor, emlékszel, hogy hányszor néztük meg a Reszkessetek betörőket?

Azt gondolom, mindenkinek van egy ilyen listája, következzen hát a mienk, azok, amelyek emlékezetesek, és amelyek valahogy rendszeresen előkerülnek karácsonykor, sok szeretettel.

Ha karácsony, akkor Igazából szerelem, szerintem nem egyedül vagyunk így ezzel. 🙂 A poénok mindig ütnek, a zene kiváló, kicsit vicces, kicsit sírós, kicsit romantikus, szóval olyan igazi karácsonyos.

A másik nagy kedvenc a Bridget Jones naplója, Marc Darcy rénszarvasos pulcsijával. Az Aludj csak, én álmodom is nagy kedvenc. Ha akarnánk sem lenne könnyű kikerülni a Reszkessetek betörőket– de nem akarjuk 🙂 -a gyerekek meg különösen imádják. És ha már gyerekek, akkor természetesen meg kell nézni a Boldog új mackóévet, mert imádjuk Micimackót, na és a Shrek -et, mert őt is.

Kétféle zenei listánk van, az egyik ami a készülődéskor, napközben szól, és van az esti, amiben klasszikus karácsonyi dalok, kórusművek vannak. A készülődős zenei listát nálunk természetesen  Bill Nighy: Christmas is all around vezeti, kell mondanom, miért? 🙂

Persze, hogy nem maradhat ki Mariah Carey és az All I want for Christmas is you.

Van valami varázsa Bobby Helms 1957-es dalának, a Jingle Bell Rock-nak, és azt a varázst mi sem nélkülözhetjük 🙂

És ugyanez a helyzet ezzel a dallal: Dean Martin Let it snow

Brenda Lee – Rockin around the Christmas tree: van, aki nem ismeri?

Kicsit más műfaj, de jól jön a karácsonyi készülődéskor: Blink182: Won’tbe home for Christmas

Ho-Ho-Ho! Train: Shake it up!

Holly Jolly Christmas, amit Michael Buble remekül énekel:

Imádom Louis Armstrong-ot, így ezt sem lehet kihagyni:

Tudom, hogy ez is unalomig ömlik a rádióból, de ha olyan jó!: Chris Rea – Driving Home For Christmas

 Szintén népszerű karácsonyi „himnusznak” számít John Lennon és Yoko Ono Happy Xmas (War is Over) című dala, amelyet 1971-ben adtak ki. Bár a sláger látszólag tiltakozás a vietnámi háború ellen, karácsonyi dalként épült be a köztudatba.

És a magyarok közül néhány:

Zoltán Erika: Mr. Hóember, nézzétek a videót is! 🙂

Hiába, a reklámnóták nagyon jók:

Zséda: Szürke patás:

Cserháti Zsuzsa és Balázs Fecó:

És ha a süti egy kicsit leégett, a karácsonyfát ki kell kötni, hogy ne dőljön el, ha elfelejtetted, hová dugtad az ajándékokat, akkor tedd be gyorsan ezt, és nevess egy nagyot azokkal, akiket szeretsz. 🙂

Kellemes készülődést és boldog karácsonyt mindenkinek!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük