gyerek,  recept,  Ünnep

Falusi mézeskalács

Nekem a tél fagyos, szénszagú, cserépkályha-meleg, fehér,  fokhagymás pirítós kenyér, forralt bor és tea  ízű, és mézeskalács illatú.

7cad4487861bd4b6cfad007b5f25a191

Szeretnél Te is igazi, finom, puha mézeskalácsot sütni? Újabb  egyeki recept következik a  titkos receptes füzetemből.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 ek. méz
  • 8 dkg porcukor
  • 5 dkg zsír
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék vagy fahéj, szegfűszeg ízlés szerint

A hozzávalókat – a liszt kivételével – gőz fölött összeolvasztjuk. Valóban zsírral kell készíteni, úgy lesz finom puha, nem jó a margarin. A sütéshez vegyes virágmézet használok.

00391908_T

Miután egységes lett a massza, beleteszem a lisztet is és összedolgozom. Ezután a  tésztát a hűtőbe teszem pár órára, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni. Lisztezett deszkán nyújtom, szaggatom, érdemesebb kisebb adagokkal dolgozni, a többi addig maradjon a hűtőben.

_12

P1120407

A gyerekekkel jó mulatság elkészíteni. Ebből az adagból kb. 20 mézeskalács figura lesz (persze ez függ a tészta vastagságától és a formáktól is). Kb. 180 fokon 7-10 perc alatt sül meg, de sütője válogatja, érdemes ránézni.

P1120440

Nálunk hagyomány, hogy minden évben sütünk mézeskalácsot és mézeskalács házikót is. Idén készítettünk icipici házikókat is, melyet a notmartha oldalon találtam.

Ha te is szeretnél ilyet, a sablonját itt találod. (Mindegyik formából kettőt kell kivágni egy házikóhoz. A ajtós ábrából lehet választani attól függően, hogy vékonyabb vagy vastagabb falú bögréd van.) A házikókat olvasztott cukorral tudod összeállítani. Díszítéshez verj fel egy tojásfehérjét 20 dkg porcukorral.

P1120507

 P1120515

Szép napot!

A bejegyzésben szereplő fotók (1 kivételével) sajátjaim,  nem saját fotók esetén a képek forrásai a képre kattintva elérhetők.

No Comments

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük