ajándékötlet,  csináld magad,  gyerek,  Ünnep

Sok műhó (nem) semmiért

Régóta foglalkoztatott a hógömb készítése, az internet tele van jobbnál jobb leírásokkal és idén azt gondoltam, eljött az én időm, én is csinálok ilyet a gyerekekkel! És amint ezt kigondoltam, rögtön egy dal jutott az eszembe, ami itt zümmög a fülemben azóta is, hallgasd csak! 🙂 Shake it up! HO-HO-HO!!!!

Szóval beszereztünk mindent, ami  a hógömbhöz kell, megettünk 2 üveg konzervgombát, 1 kis üveg lekvárt :-),  hazavittünk csillogó-villogó glittert, műhavat, egy hosszú városnéző túra keretében sikerült kis hóembert is venni: elképesztő, hogy november végén már szerencsemalacokkal, kéményseprőkkel van tele a százas, eurós, kínai boltlánc, bár itt ott akad azért még egy-két Mona Lisa mosolyú angyalka és félig elolvadt hóember.

Szóval jött a szombat és már csak a glicerin hiányzott. Ment is a férjem a patikába, de nem adtak, se keveset, se sokat. Fel kell íratni! Azt gondoltam, az ügyeletre mégsem rohanhatunk, hogy vészhelyzet van: hó nélkül marad a hóember az üvegben. 🙂

Így aztán ott álltunk jóllakottan :-),  de változatlanul lelkesen: na, megnézem, mivel lehet ezt a fránya glicerint helyettesíteni!

A netes irodalom, és a fórumozók javasolták a mosogatószert, babaolajat is (ezt vízzel elegyítve!), na és a csapvíz is előkerült. Rögtön kibújt belőlem a vegyész, és égnek álló hajjal, elszánt tekintettel fogtam a mesterséges hóesés előállításába.

P1120350

A kísérletekről az alábbi jegyzőkönyvvel tudok szolgálni: a műhó csak úszni hajlandó, lebegni nem, semmilyen általam használt oldószerben, a glitter egy része összecsomósodott, és volt olyan is amelyik nem, az oldószer polaritásától és a glitter színétől függetlenül. 🙂

A babaolaj és a víz természetesen nem elegyedik, és a mosogatószer természetesen habzik. A csapvízből a hóként használható glitter pillanatok alatt leülepszik az intenzív rázás ellenére.

Ekkor már-már feladtuk: a gyerekek, a férjem, a hóember és én is, amikor előkerestük azt a kis üveg glicerint, amelyet  még az embargó előtt  sikerült beszerezni,  és melynek alján két evőkanálnyi glicerin várta a hóesést!

Így aztán elkészülhetett a hógömbünk, az alábbiak szerint:

P1120482jav

Végül a jó zárás miatt (illetve a csekély mennyiségű oldat miatt) a választásunk az  IKEA Rajtan fűszertartóra esett, aminek ráadásul gyönyörű ezüst színű kupakja is van: ebbe ragasztottam bele a hóembert.

Miután megszáradt a ragasztó az üvegbe beleöntöttem a 175 ml vizet, 2 evőkanál glicerint és 1 kiskanálnyi glittert ( a nem csomósodós fajtából).

Az üveg kupakjának szélébe az akvarisztikában is használatos ragasztót nyomtam, majd rácsavartam a kupakot, így állt másnapig, a ragasztó teljes megkötéséig.

P1120580

P1120581

Szép lett, nem folyik, az üveg alakjának köszönhetően a hóember hol  varázslatosan meghízik , hol lefogy, hol pedig  elmosolyodik benne. És ami a legjobb, a gyerekek imádják!

Megérte elkészíteni 🙂

P1120469

P1120576

Amit pedig  tanácsolni tudok, ha hógömb készítésre adnád a fejed:

Időben menj el a háziorvoshoz felíratni egy adag glicerint. Vízálló ragasztót használj, és várd ki a ragasztók kötési idejét. Vegyél többféle glittert, amit először tesztelj, hogy csomósodik-e vagy sem. Ja, és tartsd szárazon a puskaport! 🙂

Aztán már nincs más hátra, mint, hogy: rázd, rázd, rázd fel!

UPDATE:

Egy másik projektemhez rózsamézet használtam glicerin helyett, és tökéletesen működik- recept nélkül. 🙂

Varázsgömb gyerekeknek

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük