homoktövis,  recept

Homoktövis mézben

A legendák szerint Dzsingisz Kán katonái is fogyasztották

 
 
A 2010-es árvíz elért minket is, a kertünket hetekig 20 cm-es víz borította. Mire levonult a víz és a” mocsár” is megszűnt, óriási,  20-30 éves fák, bokrok meredtek feketén, fájdalmasan az ég felé. 
Egy év múlva apránként kezdtük újra a telepítést, és amit mindenképpen ültetni szerettünk volna, az a nagy túlélő, a homok aranya, a homoktövis volt.
 
 
S hogy miért? Mert Szibériában bírja a -40 fokot is, ugyanakkor az Altaj hegység sivatagos részén van az egyik otthona, ahol gyakori a magas hőmérséklet. A másik a Himalája, ahol a szél és a hideg az úr. El van az ártereken éppúgy mint a sivatagban, emellett  az egyik legrégebben használt gyógynövény.
A legendák szerint Dzsingisz Kán katonái is fogyasztották a homoktövis bogyókat, hogy növeljék erejüket és szívósságukat. Az ókori Görögországban a homoktövis gyümölcsét a lovaknak adták az Olimpiai játékok előtt, hogy növeljék azok fizikai erejét, javítsák a külsejüket, mivel a lovak szőre gyönyörűen csillogott tőle.
Egyivarú növény, vagyis ez azt jelenti, hogy női és hímivarú növényeket is kell ültetni, ha termést is szeretnénk.  9 nőivarúhoz 1 hímivarú szükséges. A mi fiú növénykénknek két hölgy jutott, és úgy tűnik jól összebarátkoztak, mert tavaly  termett néhány szem bogyó, melyet a gyerekek lecsipegettek, idén pedig már egy fél kisüvegnyit sikerült leszüretelni. 🙂
 
 
A homoktövis nem adja könnyen a termését, a  szúrós ágról bogyónként kell levágni azokat.
 
 
 
 
Mivel mostanra az egész család náthás, mivel már 2 hete távfűtés nélkül fagyoskodunk a lakásban, arra gondoltam, hasznosítom a narancssárga bogyókat és mézben eltéve kis nátha elleni szirupot készítek belőle. Egyébként hatásos a gyulladáscsökkentésben, ajánlott a gyomor és bélpanaszok esetében is, és fogyókúrában is jó szolgálatot tesz, bár a méz ilyetén alkalmazásnál szerintem kerülendő.
De lássuk a homoktövis mézet! A bogyókat alaposan megmostam, majd lecsöpögtettem. Egy kis üvegbe töltöttem, majd erre került az akácméz (kb. fele-fele arányban).
 
 
 
 
 
És tádám! Készen is van!
 
 
 
Ha kész, körülbelül két hétig a hűtőben kell érlelni, majd reggelente egy kávéskanálnyival erősíthetjük az immunrendszerünket.
 
 
Ha szeretnél ilyet készíteni, de nincs homoktövised, szárított formában is beszerezheted és elkészítheted ezt a vitaminbombát. Akár ajándéknak is kiváló.
 
Szép napot!
 
 
Ha többet szeretnél megtudni erről a növényről, és gyógyhatásáról, itt olvashatsz róla.
 

A bejegyzés sajátR képeket tartalmaz.

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük