inspiráció,  otthon

Egy 80-as évekbeli ház mesés megújulása Sopronban

Sötét, kis helyiségekből fényjárta terek.

A 80-as évek végén épült, többemeletes ikerház egyik feléből varázsoltak modern otthont a tulajdonosok Kótai Eszter lakberendező segítségével, akinek mindössze 2 hete volt, hogy elkészítse az alaprajzi átalakításokat.

Az eredmény egy kívül-belül megújult, időtállóan modern lakás lett.

A kisgyerekes család társasházi lakásból szeretett volna olyan kertes házba költözni, ami nincs túl messze a városközponttól. Így találtak rá erre a garázzsal és tetőtérrel együtt 4 szintes, 60 nm alapterületű házra.

„A 80-as, 90-es évekre jellemző volt ez a zártsorú beépítés akár ikerházakkal, ahol a telekméretek miatt inkább felfelé építkeztek. Az erkély szinte kötelező volt minden szinten, a tájolásra, illetve a helyiségek elosztására viszont annál kevesebb  figyelmet fordítottak – mesélt Eszter a kezdetekről.

A technika gyors fejlődése okán ezek a házak ma már nagyon nem számítanak korszerűnek; mind a hang- és hőszigetelés messze elmarad a mai elvárásoktól, sőt a gépészet (fűtésrendszer) ilyen formában ma már nem is engedélyezett. A tájolás és a helyiségek elosztása sem optimális.”

Így az egész házat korszerűsíteni kellett: új fűtésrendszer került kialakításra, külső hőszigetelést is kapott a ház, illetve még a padlóburkolat alatt lévő régi betont is fel kellett törni.

Mi volt a fontos a berendezésnél, a helyiségek kialakításánál?

A helyiségek újragondolásánál figyelembe kellett venni, hogy a kicsit hátrányosabb tájolásból kihozzuk a maximumot, és több fény járja át a lakást.

„Első körben a középső 2 szint átalakítása valósult meg. Az alsó szinten egy központi életteret hoztunk létre a nappali-konyha-étkező egybenyitásával, a 2. emeleten pedig a 4 kis helyiség helyett 3 élhető méretű kapott helyet.

A fürdőszobába így befért a kád és a tusoló is, a hálószobában pedig egy bejárható gardrób épült.”


A ház felújításánál a fő szempont az időtállóság és a minőség volt, ugyanúgy a stílusban, ahogy az anyaghasználatban is. Az alap szürke szín kiegészülve a fával a lakás minden szegletében megtalálható, ez biztosítja nemcsak a variálhatóságot, hanem a könnyű tisztíthatóságot is.

Ezt dobták fel a tulajdonosok a különböző színes kiegészítőkkel, helyenként burkolattal. Így egy modern, de mégis otthonos összkép született meg.

Honnan valók a burkolóanyagok, hogyan választottátok ki ezeket?

A megrendelőknek volt pár határozott elképzelésük, ezek közé tartozott a cementlap-burkolat (MOZA cementlap) is, ami a wc-be és a fürdőszobába került járólapként. A házaspár hölgy tagja saját maga tervezte meg, és állította össze a színmintákat. Az eredeti tölgyfapadló pedig egy parketta-szaküzletből származik.

Milyen színeket használtatok a falon, milyen színek dominálnak a lakásban?

A falakat a legtöbb helyen fehéren hagytuk, a másik alapszín pedig a szürke, ezt „finomítja le” a tölgyfaparketta.

Így nem vonja el semmi a figyelmet az izgalmas részletekről, mint pl. az étkező különböző székeire rímelő csillár, a konyhába állított vintage zsúrkocsi, vagy akár a minimál stílusú kandalló.

Milyen speciális műszaki megoldás van a házban?

Mivel a kandalló és a konyha az elszívóval egy légtérbe került, egy plusz légbefúvót kellett elrejteni ezen a szinten. Ezt a –födémet áttörve- a garázson keresztül sikerült megvalósítani.

A nappaliban az egész falas nyílászáró-rendszer miatt nem lett volna túl esztétikus hagyományos radiátorokat beszerelni, így padlóba süllyesztett radiátor került beépítésre.

Melyik a kedvenc helyiséged és miért? 

Az én kedvencem a lépcsőház.  Ez az egy, ami megmaradt az eredeti berendezésből, csak fel lett újítva.

Nagyon látványos a változás; egy új színnel – fehér helyett sötétszürke lett a szerkezet – és egy új, tölgyfa járófelülettel sikerült az egészet olyan modern hangulatúra alakítani, hogy senki sem hiszi el, hogy már közel 30 éves a szerkezet.

A lakók nagyon szeretik a cementlap-burkolatot a fürdőszobában, és örülnek, hogy végül be merték vállalni a sötétszürke nyílászárókat.


A ház tervezője: Kótai Eszter tervező, Sopron

www.kekinterior.com

www.facebook.com/kekinterior


Fotók: KEK interior

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük