ajándékötlet,  csináld magad,  DIY,  karácsony,  Ünnep

Tűzzel festve: dekorálj pirográffal

Készíts egyedi ajándékot, próbáld ki a pirográfiát!

Gyerekkoromban gyakran nézegettem azt a képet, amelyik a konyhánk falán függött: a kék-bíborszínű hercegnő hanyagul hátravetett fejjel, büszkén tartotta kezében  csipkés zsebkendőjét.

A fába égetett kép, melyet valamelyik nagybátyám készített a sorkatonai szolgálat alatt a hetvenes években, örökre beégette magát az emlékezetembe is.

02_img_5091

Fura dolog ez, mert nálunk az első DIY barkácsolók a család férfi tagjaiból kerültek ki, így ütve el a pihenőidejüket a kötelező sorkatonaság alatt: subáztak, szöges képet készítettek, falapot égettek.

A pirográfia manapság ismét divatos technika lett: nem véletlenül: az egyszerű minták hamar elsajátíthatóak egy kis gyakorlással, és így a fa, parafa, vagy bőr tárgyakat egyedivé varázsolhatjuk.

A  DIY bakancslistámon a pirográfia már 2 éve szerepel, ekkor volt először akciós a Lidl-ben egy ilyen kis készülék, nagyon kedvező áron. Akkor helyette a gravírozót választottam, mert arra gondoltam, hogy úgyis lesz még ilyen máskor is. Na, jó sokára, de most lett, így azonnal beszereztünk egy ilyen kis pirográfot.

i01_mg_5080

Maga a pirográf egy égető pálca, különböző hegyekkel, ami 500 fokra melegszik fel. Először kicsit félelmetesnek tűnt ez a nagy forróság, na meg az, ahogyan a próbának használt faszeletke a hegy hatására pillanatok alatt elszenesedett. De, miután túl lettem az első megszeppenésen, nagyon hamar magával ragadott a technika.

A lakásban minden fadarabot kidekoráltam, amit csak találtam. Nekem az egyszerűbb hegyek tetszettek a legjobban, na meg az egyszerű motívumok.

03_img_5084
Amikor tűzbe jövök…

A legjobb, ha előrajzoljuk amit szeretnénk. Az sem baj, ha gyakorlunk először egy fadarabon egy kicsit. Aztán betekerjük a hegyet, és jöhet a mintázás. Közel merőlegesen, vagy  majdnem merőlegesen, egyenletesen kell lenyomni a „tűzceruzát” a felületre. Érdemes apró léptékkel haladni: kis vonalkákkal, melyeket összeillesztünk.

06

A pirográf hegy cseréjénél volt még egy kis parám, először megvártam, amíg teljesen lehűl a készülék, aztán cseréltem a hegyet, de rájöttem, hogy egy fogóval is kiszedhetem a forró fejet, így lendületesebben lehet vele dolgozni. (Közben azért a csere idejére kihúztam a készüléket a konnektorból, biztos, ami biztos.)


A pirográf hegye működés közben forró, megfogni, éghető felületen tárolni tilos!


Engem beszippantott a tűzírás, olyannyira, hogy vettünk egy rakás fakanalat, hogy legyen mit égetnem. 🙂

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük