recept

Házi dobálós savanyúság

Van már a kertben óriási cukkini és megjelentek az uborkák is, így aztán újra nekiláthatunk a dobálós savanyúság készítésének. Nincs szükség semmi zsonglőrködésre ahhoz, hogy az éppen megérő- vagy a piacon éppen kapható – zöldségekből nagyon finom savanyúságot készítsünk: egyszerűen összekutyuljuk az alaplevet és ebbe dobáljuk bele folyamatosan a zöldségeket, miközben folyamatosan eszegethetjük a finom savanyúságot. 🙂

A recept természetesen a szupertitkos receptes füzetemből való. 🙂

SAM_4105

Hozzávalók:

2,5 l víz

2 dl ecet (20%-os)

20 dkg cukor

8 dkg só (nem jódozott)

1 kávéskanál  borkén

kb. 0,5-0,5 kávéskanál bors, koriander, fehér mustármag, torma, kapor

csipet babérlevél

Zöldségek: karfiol, uborka, kis zöld dinnye, zöld paradicsom, hagyma, káposzta, paprika, sárgarépa, cukkini

SAM_4173

Az alaplének kb. a duplájából indulok ki, mert 10 l-es vödörben szoktam készíteni, de készíthető kisebb csatos üvegben is, ha egyszerre szeretnénk az adagot felhasználni. Az alaplé hozzávalóit alaposan összekeverem (én 10%-os ecetet használok, mert az eredeti recept nekünk savanyú), majd ebbe kerülnek a megtisztított zöldségek. Ezután lezárjuk a vödröt, és száraz, hűvös helyen tartjuk, időnként megkevergetve.

SAM_4112

8-10 nap után (ez a zöldségtől is függ) már lehet kiszedni az első savanyított adagot, ezt kiveszem egy edénybe és hűtőbe teszem (ezt már ne tegyük vissza az eredeti edénybe).
SAM_4117
Érés közben dobálhatunk bele újabb és újabb zöldségeket.
SAM_4142
Van még egy nagyon fontos dolog: a tisztaság. Mindennek tisztának kell lennie, amikor megkevergetjük, tiszta eszközzel tegyük, mert egy morzsa is tönkre teheti a munkánkat.

SAM_4147

SAM_4182

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük