csináld magad,  DIY,  karácsony,  öko,  Ünnep

Csomagolástippek karácsonyra, az újrahasznosítás jegyében

Szponzorált tartalom

A karácsonyi csomagolópapírok nagy része kárász-életük után a kukába kerül. Ha helyette újrahasznosított csomagolóanyagokat használunk, már sokat tettünk a környezetért.

Tejesdobozokból papírzsák, kaspó és ajándékcsomagoló

A tejes, joghurtos és gyümölcsleves TetraPak csomagolású dobozokból csinos, belülről vízálló újrahasznosított csomagolást készíthetünk.

  • Mossuk ki a tejesdoboz belsejét, majd vágjuk le a tetejét.
  • Ekkor ismét átmoshatjuk, hogy ne maradjon benne semmilyen szennyeződés.
  • Ezt követően gyűrjük össze a dobozt, csavarjuk, tekerjük meg, hogy minél puhább anyagot kapjunk
  • Majd húzzuk le a dobozról a külső, lakkozott réteget. Ha egy kicsit nedves a felület, könnyebben megy ez a művelet. A ragasztásoknál nem árt óvatosabban dolgozni. A különböző dobozokról eltérő nehézséggel lehet lehúzni a külső részt, nekem eddig a gyümölcsleves dobozáról jött le a legkönnyebben.
  • Mivel ezek a dobozok réteges felépítésűek, a felső réteg eltávolítása után kívül egy natúr papír marad, ami tetszőlegesen dekorálható, festhető.
  • A doboz tetejét hajtsuk vissza.

Így már kész is van a kaspónk, amibe adhatunk ajándékba hajtatott növényeket, kis fenyőket is.

Az így elkészített papírdoboz lehet ajándékcsomagoló is, ekkor fogjuk össze a tetejét, hajtsuk be és egy csipesszel rögzítsük.

A kis papírzsákot használhatjuk tárolóként is, nekem most nagyon bejönnek ezek a strapabíró kis tárolók.


A Tetra Pak kartondobozok papírból (átlagosan 75%), műanyagból (20%) és alumíniumból (mindössze 5%, ez a réteg vékonyabb, mint egy emberi hajszál) állnak.

Bár elvileg szelektíven gyűjthetők, az, hogy ezt szelektálják-e és ha igen, hová kell bedobni, az adott település hulladékszolgáltatójánál érdemes megtudni.

A visszagyűjtés és a válogatás után  papírgyárakban lehet újrahasznosítani ezeket: az ún. hidropulperben a dobozokat vízzel keverik össze, amely a papírszálakat kivonja és papírpépet állít elő belőlük.

Ezt aztán új papírtermékek (hullámkartonok, tojástartók, papírtörlők) gyártására használják fel. A papírszálak, a polimer és az alumínium italoskartonból történő kivonása után ezeket víztelenítik és bálákba csomagoljuk, majd újrahasznosításra vagy energetikai hasznosításra kerülnek. (forrás: Humusz)


Terülj, terülj kosárkám

Mandarinos kosárból készült a finomságokkal megrakott ajándékkosár. A kibélelését kétféleképpen oldottam meg: az egyik esetben egy korábbi csomagoláshoz használt fagyapottal töltöttem ki az üvegek közötti űrt, a másik esetben tobozok kerültek még a dobozba.

Mindkettőt mandarinhéj-füzérrel díszítettem. A természetes alapanyagból készült dísz nemcsak szép, hanem környezetbarát is, elkészítéséhez olyan alapanyagot használunk, amit egyébként csak kidobnánk.

Amire szükséged lesz

mandarin

kis méretű sütikiszúró

spárga

lyukasztó vagy csavarhúzó

  • A mandarinokat óvatosan pucoljuk meg, hogy lehetőleg minél nagyobb egybefüggő héjfelületet kapjunk.
  • Kis méretű sütikiszúróval vágjuk ki a formákat, azért is jó, ha kis formákkal dolgozunk, mert száradáskor a héj felkunkorodik. A kis formák jobban tartják az alakjukat.
  • Fúrjunk lyukat a héjakba és fűzzük fel őket.

Örömteli készülődést! Anikó


Ezt a posztot a Lidl Magyarország szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.hu sajátja.


Szép napot!A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡