inspiráció,  otthon

Egy zöld otthon, amibe minden alkalommal beleszeretsz

Kukkants be a dekoratőr folyamatosan megújuló otthonába.

Harmónia, nyugodtság, természetesség.  Ezek azok a szavak, amelyek eszembe jutnak Csapó Ildi (GreenWay Design) otthona láttán.

A házigazda által „natúr vidéki skandináv” stílusúnak definiált ház tele van apró, könnyen megvalósítható ötletekkel, amiket érdemes tőle ellesni.

Ildit személyesen is ismerem, volt alkalmunk egy kicsit együtt dolgozni és gondolkozni egy Családbarát magazinbeli közös szereplés alkalmával:  kislányos  lelkesedéssel, örömmel, ugyanakkor nagyon tudatosan építi fel azt az életet és életteret, amit megálmodott magának.


Kukkantsunk be kicsit az otthonába!


Hogyan dekorál ősszel egy dekoratőr?

Minden évszakban új faldekorációt állítok össze, ami illeszkedik a hangulatunkhoz. Kora ősszel a teraszon új növényeket helyezek el, például árvácskákat.

Szeretjük a természetes dekorációt, ezért tökökkel és falevelekkel dekorálunk, illetve kedvencünk a tölgyfa makk.

Ildi 100% növényi illatgyertyákat készít, melyet maga kísérletezett ki. A gyertya őszi verziója is elkészült.

Miért pont ez a ház?

A házat 2011-ben vásároltuk újépítésűként, de azóta nagyon sok munkát végeztünk rajta (kerítés, szobák, burkolása), illetve jelenleg a kertet építjük.

Az elhelyezkedését tekintve nagyon vonzónak találtuk, mivel Budapest innen igen könnyen megközelíthető, viszont vidékies a hangulat.

Mi volt a fontos a berendezésnél, a helyiségek kialakításánál?

Mindketten nagyon kedveljük a skandináv stílust, de szerettük volna kicsit hangsúlyozni a vidéki hangulatot. A házba belépve egyszerre tárul elénk a nappali, valamint egy szélesebb közlekedő, illetve a konyha is, ezért fontosnak találtuk a különböző helyiségek berendezése harmóniában legyen.

A házat magunk rendeztük be.

Régóta vonzódom a lakberendezés iránt (azóta tulajdonképpen ez lett a szakmám), ezért kedvenc magazinjaimból, valamint blogokból inspirálódtunk, de egy-egy tárgy vagy berendezés megvásárlása után maguktól jöttek az ötletek, melyeket megpróbáltunk felfűzni egymás után.

A ház berendezése tulajdonképpen a mai napig tart, mindig átalakítok rajta valamit. ?

A tervezést akkor még papíron végeztük, de az IKEA bútorok megvásárlását az áruház által ajánlott 3D tervezőkben végeztük.

Jelenleg SweetHome és ArchiCAD programokat használok, ha valamin változtatni szeretnénk.

A házhoz érkezve a teraszon keresztül lehet bejutni Ildiék otthonába. A bejárat után rögtön a nappaliba toppanunk, nincs klasszikus előszoba, de bútorokkal (cipőtároló, pad) megoldották az elkülönülést.

„A nappali a ház legnagyobb helyisége, melyben a dolgozósarkom is megtalálható. Nagyméretű „L” alakú kanapénk van, melynek sarkában szívesen ücsörgünk.

A nappaliban kisméretű dohányzóasztalok találhatóak (asztalpárok tulajdonképpen), melyekkel könnyű bánni és áthelyezésükkel más-más hatást elérni.

Szeretjük, ha gyakran változik a tér. ?

A közlekedőben egy magas gardróbszekrény található, vele szemben pedig egy pad, ahol könnyedén van lehetőség rakodni.

A konyhában törtfehér vidékies skandináv stílusú konyhaszekrény van, illetve egy reggeliző pult, ahol gyakran szoktunk közösen is dolgozni párommal.

Mióta gyertyákat is öntök, a konyha egyik szeglete teljesen átalakult; egy kis gyertyakészítő műhelyem van itt, ahol esténként dolgozgatok.

Ildiék igyekeznek szem előtt tartani a környezettudatosságot, életvitelük során, legyen szó akár táplálkozásról, divatról vagy lakberendezésről, dekorációról. A

vegán életmódnak köszönhetően a lakberendezésben sem használnak állati eredetű terméket.A fürdőszobában egy mosdó található és egy kád, külön helyiségben pedig a toalett.

A szobák 10 m2 területűek, de ügyesen kihasználjuk a teret, mert a hálószobánkban a franciaágy, két éjjeliszekrény és még egy komód is elfér.

A másik szoba párom dolgozószobája egy nagy íróasztallal, szintén kis műhely sarokkal kiegészítve.”

Milyen hangulatot álmodtatok meg?

Nyugodt, természetközeli légkört szerettünk volna kialakítani, hogy a munkából hazatérve pihentető környezet fogadjon. Fontosnak éreztük, hogy egyszerű bútorokkal vegyük körbe magunkat, melyek szinte pihentetően hatnak a szemnek.

Honnan valók a burkolóanyagok, hogyan választottátok ki ezeket?

Nem igazán vagyunk kibékülve a mostani terrakotta színű burkolattal, de sajnos ez már adott volt a házban költözéskor. Mivel a minősége megfelelő volt, cseréjét csak most tervezgetjük. Bútorainkhoz és a stílushoz is jobban fog passzolni a parketta.

A szobákban is parketta van, azokat mi választottuk.

Figyelembe vettük a bútorok és a falak színét és mintázatát. Azt is átgondoltuk azonban, hogy a bútorzat valamint a falfestés vagy tapéta színösszeállítása esetleg hogyan fog változni az évek során.

A konyhában kezdetek óta zavart a falburkolat, de jó volt a minősége és nem akartuk leverni. 2017 tavaszán csempefestékkel átfestettem fehérre és most végre tökéletesen elégedettek vagyunk az összhatással.

Milyen egyedi ötletek vannak a lakásban?

Egyedinek mondanám, hogy az apró helyeket is igyekszünk kihasználni. Ennek köszönhetően készült az íróasztalomhoz egy seprűnyélből eszkábált rendszerező, de van a teraszon gurulós asztalka is faládából.

A sok-sok növény elhelyezését télen a házban oldjuk meg, olyankor polcokon pihennek, tavasztól őszig pedig a teraszon kapnak helyet egy magas virágállványon.

Van-e saját kézzel készített dekoráció, használati tárgy?

Az említett seprűnyélből készült rendszerező, de van nálunk még sajátkezűleg mintázott párnahuzat, vagy épp hímzőráma újraértelmezve. ?

Szeretjük az egyedi kiegészítőket, mert teljesen egyénire alakítható vele a hangulat és gyakran tudjuk változtatni.

Konzerves dobozból, illetve üvegekből, flakonokból pedig minden mennyiségben újrahasznosítok, különböző tárolóként használjuk őket. Mániám a feliratozás, amit gyakran cserélgetek évszaktól és hangulattól függően.

Kérlek, mutasd be egy kedvenc DIY dekorációdat!

Nagy kedvencem  a hímzőráma dekoráció. Szeretem a könnyen variálható dekorokat és ez ilyen.

Néhány perc az egész és már el is készül a legújabb faldekorációnk: vágjunk ki egy nekünk tetsző textildarabot, szorítsuk a rámába és már mehet is a falra! Nézzétek csak, nálam ilyen lett:

Melyik a kedvenc helyiséged és miért?

A terasz a legnagyobb kedvencünk, de imádjuk a nappaliban a kanapé kis sarkát is, ott jókat lehet kuckózni.

Mesélj egy kicsit a kertről!

841 m2 a kert területe. Az előkertben egy magas sövény véd a kíváncsi tekintetek elől. A növények többsége nagyon fiatal, néhány éves, de vannak közöttük gyorsan növő példányok, pl. egy platánfa, melynek árnyéka a teraszt védi nyáron.

A kertben igyekeztünk szárazságtűrő növényeket elhelyezni, különböző varjúháj féléket, borókát, levendulát és fűszernövényeket.

Ildiék a lakberendezésben is a vegán szemléletet követik: nem használnak állati eredetű dekorációkat, tárgyakat az otthonukban.  Igyekeznek szem előtt tartani a környezettudatosságot, így kialakítani egy könnyen fenntartható, mégis csodás környezetet.

Fotók: Greenway Design

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

2 hozzászólás

  • Ágnes Ilona Kacziba

    Szép, ízléses, ötletes. Van angol anyanyelvű a családban, hogy minden felirat angol? Nem tud egy picit sem magyarul?

    • anapfenyillata

      Köszönöm a hozzászólást. Az angol felirat egy trend a mai lakberendezésben, én is szeretem, ha magyarul vannak kiírva a szövegek, de van, ami angolul jobban működik, mit dekoráció. A feliratozógép nem tudja az ékezetes betűket, szerintem ezért használtak angol kifejezéseket.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük