Hófehér csodagyurma házilag: karácsonyra (is) kötelező!
Csoda fehér, csoda csillogó, csoda olcsó! Karácsonyfadísznek, ajándékkísérőnek, lámpásnak, a gyerkőc talplenyomatához! Szerelem lesz első látásra! Itt volt az ideje, hogy az én hófehér menyasszonyomról, melyet először több, mint 2 éve adtam közre, új fotók szülessenek. Szépsége azóta sem változott, sőt, mintha még inkább megszépült volna az évek alatt. A recept változatlan, de megadom azt is, én milyen alapanyagokból szoktam készíteni: Hozzávalók: 1 csésze szódabikarbóna (285 g) 1/2 csésze étkezési keményítő (70 g) 3/4 csésze víz (160 ml) A szódabikarbónát és a kukoricakeményítőt összekeverjük. A szódabikarbonát nálam a Tesco-s visszazárható fajta, a kukoricakeményítő Haas típusú. A tömegértékek csak ezen típusokra értendők! A porokhoz a vizet hozzáadva kis/közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük a gyurmát. Elég hamar sűrű lesz, ilyenkor még kell tovább kavargatni kb. 3-5 percig, egészen addig, míg gyurma állagú nem lesz. Ekkor ki kell venni az edényből, és azonnal letakarni. Én egy picit összegömböcölöm ilyenkor, aztán mehet a folpackba. A lényeg, hogy ne hagyjuk kiszáradni. Lehűlés után- én hűtőbe teszem, és másnap dolgozom vele – gyönyörű dolgok készíthetők belőle. Lehet a gyurmát színezni ételfestékkel, kerülhet bele pár csepp illóolaj is. Én kisebb adagokban szoktam vele dolgozni. Ne nyújtsuk túl vékonyra, én kb. 4 mm-esre szoktam nyújtani. Kinyújtás után a felülete mintázható sütipecsétekkel, csipkével, kukoricával (a száraz, még szemeket tartalmazó kukoricacsővel), lenvászon anyaggal. Kiszaggathatjuk sütinyomó formákkal. Ha dísznek készítem el, akkor szívószállal készítek rá lyukat. A felszedésekor kell vigyázni, mert ilyenkor könnyen eldeformálódhat, ehhez valamilyen spatulát célszerű használni. Készíthetünk belőle cuki mécsest, karácsonyfadíszt, de megörökíthetjük a gyerkőc lábnyomát is. Az elkészített díszek levegőn is megszáradnak néhány nap alatt, ha forgatjuk őket, de én legtöbbször sütőben szárítom őket. Ahhoz, hogy a kész díszek szépek maradjanak, nem szabad túl vékonyra nyújtani, de túl vastagra sem és szárítás, „sütés” során forgatni kell! Nekem a sütőben szárítás vált be jobban. A sütőt kb. 100 fokra melegítem, majd beteszem a díszeket, és kikapcsolom a sütőt. Mikor valamennyire lehűlt, ismét begyújtom a sütőt, majd kikapcsolt állapotban tovább szárítom a gyurmákat. Lehet nagyon alacsony hőmérsékleten, folyamatosan szárítani, de a lényeg, hogy ne süssük a gyurmát, mert akkor megbarnul. Tippek a díszekhez: Csillogó karácsonyfadíszek házi gyurmából Szép napot! A bejegyzés részben saját képeket tartalmaz, nem saját kép esetén a forrás a képre kattintva érhető el. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A beágyazáshoz másoljuk és illesszük ezt az URL címet a WordPress honlapba
A beágyazáshoz másoljuk és illesszük ezt a kódot a honlapunkba