Aranyló pitypang szörp és méz házilag
A gyermekláncfű szinte minden része felhasználható, levele kitűnő saláta, vitaminokban gazdag és gyógyító hatású gyomnövényünk virágából pedig isteni szörpöt készíthetünk. Gyönyörű sárga és fehér virágtenger fogadott minket a kertben, ezerrel virít a százszorszép és a pitypang, így itt volt az ideje, hogy a sárga virágokból szörpöt készítsünk, Maria Treben: Egészség Isten patikájából című könyvében található receptet alapul véve. Ez a szép kis sárga virág, a gyerekek kedvence, készítettünk már belőle virágkoszorút, gyűrűt, és mikor még kis totyogósak voltak, szép kis csokrot szedtek nekem ajándékba belőle. Most is szívesen segédkeztek a virágok begyűjtésében, így hamar elkészült a szörp, és a „méz” is, melyek egyszerre készültek. Hozzávalók: 2 marék pitypang 1 kg kristálycukor 1 db citrom leve 1 l víz Csak forgalmas úttól távol lévő, illetve nem permetezett területről szedjük a virágokat. Ne mossuk meg a virágokat, hanem szedjük le a sárga szirmokat a zöld részről. Tegyük fel főni 1 liter hideg vízben, amikor bugyogni kezd, vegyük le a tűzről, és lefedve egy éjszakáig hagyjuk állni a főzetet. Másnap szűrjük le, nyomkodjuk ki a virágokat, majd adjuk hozzá a cukrot és a citromot. Nagyon kis lángon melegítsük, úgy, hogy ne forrjon, ha forrni kezdene, kapcsoljuk ki a gázt, és hagyjuk kicsit hűlni. Amikor már szörp állaga lett, kivettem belőle, és forrón üvegekbe töltöttem, az üvegeket száraz dunsztba tettem. A maradék szirupból készült a pitypang méz: óvatosan tovább melegítettem az előbbi módon, hogy ne forrjon fel. Ez 1-2 óra is lehet összesen. Közben ellenőriztem, hogy mézszerű-e: egy tányérra csepegtettem, majd hagytam kihűlni. Nem szabad túl sűrűre főzni, mert akkor kikristályosodik és kemény lesz, ha viszont túl hígra hagyjuk akkor viszont megromolhat. Én ezt is záraz dunsztba tettem, de a kis mennyiség és a finom íze miatt hamar elfogy majd. 🙂 A „mézet” vajas kenyérre kenve, teában, kávéban fogyaszthatjuk. Sem a szörpnek, sem a méznek nincs olyan intenzív virágos íze, mint az orgonának, ibolyának, vagy a bodzának, de kellemesen érződik a virág jelenléte. A befőttes üvegekről a makacs címkét könnyen eltávolíthatod ezzel az egyszerű recepttel. Szép napot! A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A beágyazáshoz másoljuk és illesszük ezt az URL címet a WordPress honlapba
A beágyazáshoz másoljuk és illesszük ezt a kódot a honlapunkba