család,  gyerek,  inspiráció

Középkori társasjáték kagylóhéjból – Alkoss szabadon

Könyvajánló, kicsiknek és nagyoknak.

Amikor az egyetem után dolgozni kezdtem, a  munka után minden nap hazaérve az albérletünkbe, körbetáncoltam a lakást.

Egy szám erejéig felhangosítottam a rádiót, és Patrick Swayze-t is meghazudtoló módon – na, jó, mégsem – ugráltam, pörögtem, repkedtem otthon: ha szuper napom volt, azért, ha valami bántott, azért.

Ez segített feldolgozni a sok új élményt, érzelmeket, embereket, konfliktust, ami ebben az új helyzetben ért.

Így aztán, amikor iskolát választottunk a gyerekeknek, a családias légkör mellett plusz pont volt, hogy rajzot lehetett tanulni a suliban emelt óraszámban. Azt gondoltam, hogy mennyire jó lesz, hogy ki tudják majd magukból rajzolni a suli okozta nehézségeket, konfliktusokat, hogy lesz a kezükben egy eszköz az önkifejezésre.

Sajnos a kisfiam esetében ez annyira nem teljesült, hogy az oviban nagyon kreatívan alkotó gyerek mára már annyira utálja a rajzot, hogy képes elbújni a teremben, hogy ne kelljen rajzórára mennie.

Ez pedig végtelenül szomorú, hiszen az alkotás feltölt, szabaddá tesz, és megtanít gondolkodni is. És ezt szeretném visszaadni a kisfiamnak.

Nem véletlen, hogy már nagyon vártam Kollár Bori Alkoss szabadon című könyvét , hiszen a testvérével, Franciskával közösen írt Inspiráció természetesen könyve mindmáig nagy kedvencem. (Nagyon örülök, hogy Borit  személyesen ismerhetem, A nagy DIY könyv készítése kapcsán találkoztunk, és azóta is követem a munkáját. )

A Bori Insta oldalán látott néhány werkfotó pedig meggyőzött, gyönyörű, tartalmas mű készül ismét.

És bár a könyvbemutató sajtótájékoztatóra nem sikerült elmennem, mert abban az időpontban éppen a családdal nyaraltunk, de a könyvet sikerült magunkkal vinnünk, így élesben tesztelhettük a könyvben található ötleteket, különösen az utazás és a nyaralás fejezeteket.

Az autóban ülve és olvasva Bori gondolatait és a módszertanát, sűrűn bólogattam, hiszen az újrahasznosítás, környezettudatosság, természetesség a mi életünket is régóta meghatározza.


Természetes gyerekkor, természetes játékok, alkotás és kreativitás természetesen- ezek jutnak eszembe Bori könyvéről.


Gyerekekkel a nyaralás nálunk leginkább vízparti élményt jelent, méghozzá kempingben, közel a természethez, no és a vízparthoz. Idén Olaszországba utaztunk, ahol a tenger már önmagában élmény: az apály és a dagály változása, a homokvárépítés, ugrálás a hullámokra, no és a kincskeresés: a kagylóhéjak, kavicsok, uszadékfák gyűjtése.

Persze nem lehet egész nap a tengerparton lenni, a déli órákban jöhet a szieszta, bár a gyerekek ilyenkor sem akarnak végig  pihenni, így aztán jöhet egy kis játék. Vagy egy kis alkotás.

A mostanit Bori könyvéből a zsebkavicsok inspirálták, bár ezen a parton kavicsok nem voltak, kagylóhéjak viszont dögivel. Így kavicsok helyett kagylókat festettünk.

Igazi kempinges, teraszos, műanyag asztalos alkotás a pinea fenyők árnyékában.

Posca filcet szinte mindenhová viszek magammal, egyszerűen imádom, és egy-egy kiránduláskor, nyaraláskor gyakran előkerült már unaloműzőként.

A kagylókkal tervünk is volt, társasjátékot készítettünk belőle: a NIM-et már a középkorban is játszották, ez egy kétszemélyes stratégiai társasjáték, a leírását és a szabályait itt találod.

A kisfiam a festést aztán tovább gondolta: kagylókkal készített rajzokat, a fotózást és a mobilos rajzprogamot kombinálva.

Az Alkoss szabadon 38 inspiráló ötletet tartalmaz, melyek segítségével, akár tovább gondolásával a gyerekekkel közösen, szabadon alkothatunk. Ha megtetszett, a könyvet a Boook Kiadó oldalán találjátok.

+1 ötlet: Annyira belelendültünk az alkotásba, hogy levelekből még poháralátét is készült, hiszen Olaszország elképzelhetetlen vörösbor nélkül, ami viszont könnyen foltot hagyhat az asztalon.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük