család,  gyerek,  kísérlet

3 fantasztikus kísérlet tojásokkal

Hogyan lesz gumilabda a tojásból? Hogyan készíthetsz csillogó kristályokat a tojáshéjba? Hogyan tudod eldönteni, hogy egy tojás főtt, avagy nyers?

A kisfiam imád kísérletezni, legutóbb, mikor éppen a betegségéből lábadozott, a mit játsszunk kérdésre azt válaszolta, hogy kísérletezzünk. A gumilabdásat kérte: ezt már régebben csináltuk együtt, emlékezett rá. Ez a kérés indította el a tojásos kísérletek sorát, mely kapcsolódik a húsvéthoz is.  Spontán készítettünk hozzá videót is, reméljük, megbocsátjátok a minőségét és átjön a lényeg.

Ha van kedvetek, próbáljátok ki őket a tavaszi szünetben.

1.kísérlet: Főtt vagy nyers?

Hogyan állapítjuk meg, hogy melyik a főtt, vagy a nyers tojás, anélkül, hogy megráznánk, vagy feltörnénk?

Húsvétkor a főtt tojás nem számít ritkaságnak, érdemes kipróbálni ezt a nagyon egyszerű kísérletet. Persze nem árt rafináltnak lenni, és a főtt tojást előzetesen lehűteni, hogy a két tojás egyforma hőmérsékletű legyen. űA kisfiamnak ugyanis első dolga volt, hogy megnézze, melyik a melegebb.

Szóval adott a két tojás, melyik a nyers?

Egyszerűen eldönthetjük: helyezzük őket az asztalra és forgassuk meg mindkettőt. A főtt tojás azonnal forogni kezd, míg a nyersnek kell egy kis idő, hogy lendületbe jöjjön.

Mi történt?

Az ok egyszerű: a tojásfehérje folyékony, és a tehetetlenség törvénye miatt fékezi a tojás forgását.

2. kísérlet: Lenyűgözően csillogó kristályok a tojáshéjban

a szükséges anyagok:

tojáshéjak

timsó vagy kristálycukor

erős folyékony ragasztó

ételfesték

befőttesüveg, lapos tálka

A legkönnyebben a timsó kristályosítható, ezzel csak szülői felügyelet mellett, gumikesztyűben lehet dolgozni, a csomagolásán lévő biztonsági utasítások betartásával.

Mi kristálycukrot használtunk, korábban kandispálcát készítettünk, és jó tapasztalataink voltak. Egy-két tojást kipróbáltunk sóval is: a sókristályok fehérek lettek és nem voltak olyan átlátszóak.

A lépések a következők:

  • A tojáshéjakat mossuk el, szedjük ki a belsejükből a vékony hártyát, majd szárítsuk meg.
  • A száraz tojáshéjak belsejét kenjük ki ragasztóval (mi dekupázs ragasztót használtunk, de erős hobbiragasztó is jó) és szórjunk bele a kristályos anyagból. Ezek lesznek az oltókristályok: segítik a kristályosítást, illetve itt azt is, hogy a kristályképződés a tojáshéj belsejében induljon meg.
  • Várjunk, míg a ragasztó teljesen megköt.
  • Forraljunk fel vizet és oldjunk fel annyi anyagot benne, amennyit csak fel bír venni az oldat, vagyis addig adagoljunk, amíg lesz az alján egy kis feloldatlan rész. (timsónál: 2 csésze forró vízbe 3/4 csésze timsó, kristálycukornál: 2,5 dl vízhez 50 dkg cukor kell, a cukrot a vízben felforraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik)
  • Adjunk hozzá egy kevés ételfestéket.
  • Hagyjuk egy kicsit kihűlni, öntsük szét lapos műanyag tálkákba, majd egy kanál segítségével merítsük alá a keverékben a tojáshéjakat belsejükkel felfelé.
  • Majd kb. 24 órát ( a kristálycukornak több idő kell, erre számoljunk 3-4 napot) ne mozgassuk az edényt, és csak ezután vegyük ki a héjakat. Minél tovább tartjuk a lében a héjakat, annál több kristály képződik rajtuk.

3. kísérlet: Gumilabda tojásból

Mi történik a nyers tojással, ha egy ecettel teli pohárba tesszük?

A tojáshéj azonnal hevesen pezsegni kezd, ami azt jelenti, hogy gázképződés indul meg.
Az ecetsav és a tojáshéjat alkotó kálcium-karbonát reakciójából kálcium-acetát, víz és széndioxid keletkezik.
CaCO3 + 2 CH3COOH =  CO2 + Ca(CH3COO)2

Egy idő után az ecetes pohárban megjelenik egy barnás, habos „trutyi” ez a keletkező kalcium-acetát,  a tojáshéj egyéb savoldható szennyezőivel. Habos a keletkező gáz miatt lesz.

1-2 nap múlva (ez tojástól függ) vegyük ki egy kanállal a folyadékból, öblítsük le, és lehet pattogtatni a tojást.

És ilyen lesz, amikor kidurran. Látható a vékony hártya, ami addig egyben tartotta a tojást. Illetve az is, hogy a fehérje részben kicsapódott, ez a savnak köszönhető, ami bekerült a hártya alá.

Máté kedvence ez a kísérlet, otthon minden van hozzá, és elronthatatlan.

Szép napot!

A bejegyzés saját© képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük