család,  gyerek,  kirándulás,  otthon

A világ harmadik legnagyobb labirintusa Magyarországon van!

Ahol a labirintusok hossza éppen annyi, mint a Mont Blanc magassága.

Majdhogynem véletlenül jutottunk el a Csillagösvény Ökö Élményparkba, úgyis mondhatnám, hogy betévedtünk ide.

Hiszen, amikor a tavaszi szünetre a kirándulást terveztük, még nem is tudtunk a létezéséről: a Történelmi Emlékpark felkeresése volt az egyik célunk.

Ebből már kitalálhattátok, hogy ez az óriási labirintus Ópusztaszeren van, az Emlékpark szomszédságában, és szerintem kihagyhatatlan, ha ezen a vidéken jártok.

Fotó: csillagosveny.hu

Már a neve is megfogott: a Csillagösvény  a Tejút ős magyar neve, de nemcsak ez utal a magyarság eme korszakára.

Mi a kisebb, Attila kertje nevű labirintusban kezdtünk, mintegy bemelegítésképpen, az elején van egy híd, ahol át lehet tekinteni az útvonalat, de enélkül is kb. 15 perc alatt kitaláltunk belőle. Jó kis bemelegítés lehet a nagyobb kihívás előtt.

Egy kis pihenőt, frissítőt követően aztán neki is indultunk az embermagasságú sövénynek.

Ez a Csodaszarvast mintázó, fagyalbokrokból álló labirintus 3,5 km hosszú, és az egyes útelágazásoknál kérdéssor segít a helyes út megtalálásában.


A labirintus Közép-Európában egyedülálló, méretét tekintve a világon a harmadik legnagyobb. Egy filmélmény hatására született, tulajdonosa egy olyan  angol tervezőmérnökkel terveztette, aki már több mint 500 labirintust tervezett a világban.


A műholdas felvételen is kivehető a Csodaszarvas alakja.

Többféle kérdéstípus között lehet választani, van ovisoknak, kisiskolásoknak való, retro,  állatos és csongrádi kérdéssor is. Ez utóbbi nem könnyű, de nagyon sok érdekes helyi információt megtudhatunk belőle.

Mi biztos, ami biztos, kértünk egy ovis verziót is, nehogy nagyon eltévedjünk, de ez a félelmünk alaptalan volt, mert nagyon izgalmasan, de szépen lehet haladni az útvesztőben.

Igaz, nem úgy működik, hogy az ember papíron megtervezi, aztán halad aszerint, hiszen az egész labirintusból egyszerre csak egy kis szeletkét látni.

Van rövidített verzió, „vészkijárat” is kitáblázva, ha esetleg valaki gyorsabban szeretne valami oknál fogva kijutni.

A labirintust hidak tették változatossá, ezek alatt, vagy felett haladt az út, ha éppen felette, akkor még gyönyörködhettünk is a környező tájban.

A labirintus közepén van egy pihenő, ez egyébként már nincs messze  a kijárattól, jól esett ott megpihenni. A lapon volt még egy másik feladat is, ez amolyan „kincskeresős” jellegű, de a nagy izgalomban ezt már csak kijutás után olvastuk el, de szerintem a gyerekeknek különösen érdekes lehet.


Mi kb. 45  -60 perc alatt jutottunk ki, a táv – eltévedés nélkül – 2,5 km hosszú. Igazán élveztük.


A nagy séta után jólesett a főépületnél leülni a napsütésben, egyébként a személyzet nagyon kedves volt.

A park még tartogatott számos látnivalót: imádtam a logikai játékokat, a gyerekeknek a népi játékok jöttek be, különösen a csirkepofozás, és a hordólovaglás, no és az interaktív játszótér a futószalaggal, kerekekkel.

Sőt, még számháborúztunk is egyet, mert a parkban még számháborúpálya is van, 138 (még kicsi) fával. Annyira jó volt: családi versenyt rendeztünk, és mi nyertünk. 🙂


Itt tudtuk meg azt is, hogy a világon máshol nem ismerik a számháborúzást. Szóval ez igazi Hungaricum.


Az óriási nádfedeles jurtába  az esőtől, napsütéstől lehet behúzódni.

Itt találunk egy terepasztalt, ami a vándorló magyarok útját mutatja, no és itt is van egy útvesztő:  padlóburkolata egy római kolostorban található labirintust ábrázol. A szürke kockák jelzik a falat, a sárgák az utat.

A park azért öko, mert az építéséhez a környék természetes anyagait használták fel, a napenergiát is hasznosítják, csepegtető öntözés van, és a kerti munkák nagy részét kézi erővel végzik.

Ha Ópusztaszeren jártok, ne hagyjátok ki.

Szép napot!

A bejegyzés (1 kivételével) saját fotókat tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük