család,  csináld magad,  DIY,  gyerek

Hogyan kell kártyákkal szalagot szőni? Videós segítséggel

Pedagógusoknak, gyerekeknek, szülőknek, trendkövetőknek, azoknak, akik valami új, relaxáló kézműves technikát tanulnának.

Videóval, letölthető mintatervezővel.

Réges-régen, egy nagyon távoli galaxisban iskolai szakkörön készítettem egy  kártyán szövött könyvjelzőt, amire nagy élményként emlékszem vissza, ezért gondoltam, hogy ezt a viszonylag egyszerű technikát megmutatom a lányomnak.

A kártyaszövéssel hamar látványos eredményt lehet elérni, ezért nyári táborokban, napközikben, szakkörökön nagyon jó kis elfoglaltság, de akár otthonra is leköthetjük vele a gyereket: mondhatni szó szerint, hiszen egy kilincshez/széktámlához/fatörzshöz… kell rögzíteni a fonalak egyik végét. 🙂

Mit alkothatunk?

Persze nemcsak a gyerekeknek hasznos. Na, de ne szaladjunk ennyire előre, inkább egy kis kedvcsinálónak megmutatom, mi készülhet ezzel a technikával.

A könyvjelzőn és karkötőn túl alkothatunk divatos öveket, készülhet a fényképezőgépünknek új pánt, a táskánknak új fül, díszíthetjük vele a ruhánkat, sőt, a szélesebb verziókból varrhatunk mindenféle tokot is.

Ramintánál az Etsy-n is elérhető.

Szintén az Etsy-ről.

Már az ókoriak is?

Nos, igen, természetesen ebben is benne volt a kezük. Ismerték a perzsák, kelták, az arabok, és a törökök is, de persze szőttek ilyen technikával Kínában, Indiában is, az egyik legkorábbi leírása Izlandról származik.

És mi van a hygge-vel?

2017 legfontosab trendjét sem hagyhatjuk ki, nos, jó hír, hogy a szövés nagyon jól illeszkedik a hygge koncepcióhoz: a szövés közben végzett ritmikus mozgás megnyugtató, meditatív érzést hoz létre.

Hogyan kezdjünk hozzá?

A kártyaszövés nem igényel túl sok alapanyagot: szükség lesz régi kártyákra (vagy sörkartonra), lyukasztóra, fonalra, jó szolgálatot tesz egy hosszabb öv, vagy szalag, és egy-két műanyag csipesz.

A fonalhossz megválasztásához a következő egyszerű számítást célszerű elvégezni:


fonalhossz= a készíteni kívánt szalag hossza x 1,2 + 50 cm


Készítettem egy mintatervezőt is, ezt innen letölthetitek.

Az alábbi videó minden lépést tartalmaz, a kártya készítésétől a minta tervezésén keresztül, a szövésig. Kezdőknek szól, a technika alapjait tartalmazza (8 kártyával, 32 szálas szövést).

  • A rögzítésről: a fonalak összecsomózott végét valamilyen stabil tárgyhoz  (kilincs, széktámla) kötjük. A derekunkra egy övet, vagy valamilyen erősebb madzagot kötünk, majd  ehhez csatoljuk a fonalsereg másik végét.
  • A kártya forgási irányával befolyásolhatjuk a minta irányát.

A videóban szereplő minta egy V alak lesz, ha nem változtatunk a kártya forgatási irányán, végig ezt a minta fut, ha előre forgatjuk a kártyát : <<<<<<<< , 4 előre, 4 hátra: <> ( a fotón látható kis rombusz középen), 8 előre, 8 hátra: ><  a nagy V váltása.

Amire figyelni kell

A szövés során két dologra érdemes odafigyelni:

  • A fonál legyen feszes szövés közben.
  • A széleket nem szabad nagyon meghúzni, mert akkor hullámos lesz. Ki kell tapasztalni, mi az az erősség, amivel meg kell húzni a fonalat, hogy a széle egyenletes legyen.

Jó alkotást!

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük